Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Izbjegnite pogubne posljedice stresa – Naučite izbjeći ili ukloniti stres iz svog života

Posljedice stresa znaju biti pogubne po zdravlje čovjeka. U većini slučajeva stres zanemarimo, no treba znati da nam stres šteti i više nego što mi to mislimo.

Nema pojedinca koji nije doživio stres što ga život sobom donosi.

Stres je prirodna reakcija tijela na određene faktore iz okoline. U malim količinama stres može djelovati stimulirajuće, no međutim ako je stres učestao i javlja se na svaki manji podražaj, onda to može postati težak zdravstveni poremećaj.

U današnjem, užurbanom načinu života, neprestano smo izloženi malim količinama stresa i gotovo smo izgubili sposobnost aktiviranja prirodne reakcije opuštanja. Stres postaje naša svakodnevica i iznimno štetan, pa čak i opasan po naše zdravlje.

U nastavku ovog teksta saznajte kako se uspješno nositi sa stresom. Naučite izbjeći stres, ili ga eliminirati, ako je do njega došlo.

Po tome smo svi isti, ali se razlikujemo po načinima kako se nosimo i izlazimo na kraj sa stresom. Postoje brojni načini kako otkloniti stres koji nas zadesi i što činiti  da do stresa uopće ne dođe.

Evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete posljedice stresa

Ako ništa, uplatite sebi odmor negdje tijekom ljeta i uživajte na suncu. Kod kuće, stres možete liječiti uz pomoć listova lovora, koji će djelovati opuštajuće. Na kraju, pokušajte sa nekom metodom koju donosimo u nastavku.

– Postanite svjesni upozoravajućih simptoma nagomilanog stresa i preispitajte svoj život, reorganizirajte ga i bolje ga kontrolirajte sami, ili, još bolje, uz pomoć stručnjaka.

– Pripremite se za stresni događaj i učinite ga predvidljivim tako što ćete ga što više razjasniti, isplanirati, uvježbati, smanjiti njegovu važnost ili jednostavno izbjeći.

– Unaprijedite međuljudske odnose tako što ćete što više vremena provoditi s ljudima koje volite.

– Zauzmite se za sebe jačajući svoje samopouzdanje tako što ćete postati svjesni i svojih pozitivnih i negativnih strana, izborite se za svoje stavove, ali ih ne namećite drugima po svaku cijenu.

– Mislite racionalno i pozitivno jer čak i negativna iskustva imaju pozitivne elemente.

– Svakodnevno odvojite 30-tak minuta za opuštanje u miru i tišini, bez mogućnosti ometanja.

– Razgradite stres fizičkom aktivnošću koja, bez sumnje, predstavlja jedan od najboljih načina za sprečavanje i kontrolu stresa.

– Zdravo se hranite, jer pravilna ishrana, između ostalog, doprinosi i zaštiti organizma od pogubnog utjecaja stresa.

– Što više se smijte ili, ako je potrebno, ponovo se naučite smijati, jer kada se radi o stresu, smijeh je i najbolja preventivna metoda i najbolji lijek.

Pročitajte još malo kako stres negativno utječe na zdravlje srca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...