Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Islandski lišaj: čaj, upotreba i ljekovitost

islandski lišaj čaj
Foto: Pixabay / Islandski lišaj

Biljka se najčešće naziva islandska mahovina, no to često dovodi do krivog shvaćanja kako je riječ o mahovini. Naime, to ime potječe iz vremena kada se u botanici nije pravila razlika između lišaja i mahovina. Po današnjim klasifikacijama biljka je lišaj, pa je njezino pravo ime samo islandski lišaj latinski cetraria islandica ponegdje i nepravilno poznata kao lichen islandicus. Islandski lišaj je odličan sastojak za čaj, pa ćemo napisati kako se čaj priprema i kada se koristi kao prirodni lijek.

Islandski lišaj

Islandski lišaj poseban je po tome što nije raščlanjen na korijen, stabljiku i listove. Ova biljka pripada posebnoj skupini biljnih organizama, čija je steljka sastavljena od algi i gljiva. Steljka islandskog lišaja tvorevina je slična listu, visoka je oko 10 centimetara i sa tankim se končastim organom hvata za podlogu. Ubraja se u lišaje grmaše zbog toga što ima steljku uspravnog rasta koja je nepravilno razgranjena poput malenog grma.

Strana lišaja, koja je okrenuta suncu, ima maslinasto do smeđe-zelenu boju, dok je donja strana svijetlosive boje s bijelim mrljama. Ogranci lišaja su žljebasti, na vrhu prošireni i nepravilno trepavičasti. Donji dijelovi stelje su crvenkaste boje. U svježem stanju lišaj je mekan na dodir i kožaste teksture, pomalo žilav. U suhom stanju je krt i lomljiv, te mnogo svjetlije boje. Islandski lišaj ima blagi miris, te bljutav, sluzav i gorak okus.

Po imenu biljke možemo pogrešno zaključiti da raste samo na Islandu. To geografsko obilježje biljka je dobila samo radi toga, što je na Islandu, gdje lišaj također raste, prvi puta primijenjena kao ljekovita biljka. Najčešće islandski lišaj koristimo da bi pripremili ljekoviti čaj.

Lišaj zapravo uspijeva gotovo na čitavoj sjevernoj polutki Zemlje. Nalazi se među vrijeskom i mahovinama na visokom sjeveru. Možemo ga pronaći i u našem podneblju, najčešće u velikom mnoštvu biljnih vrsta na planinskom području u svijetlim i smrekovim šumama. Nalazimo ga na visinskim pašnjacima među kamenjem, posebno na otvorenim područjima, koja su često pod utjecajem vjetra. Za razliku od drugih vrsta lišajeva, islandski lišaj raste na tlu.

Ljekovito djelovanje islandskog lišaja

Islandski lišaj je već dugo poznata ljekovita biljka koja ublažuje nadražaje i rastvara sluz. Zbog toga se često primjenjuje kod svih vrsta prehlade, te problema sa grlom. Dobo će poslužiti kao prirodni lijek za bronhijalni katar, kašalj, hripavac, prehladu s prekomjernom sluzi, te kod svih oboljenja pluća.

Spoznali smo da islandski lišaj uspostavlja ravnotežu želučane kiseline, bilo da je ima previše ili je ima premalo.

Mnogi će preporučiti islandski lišaj u slučaju slabokrvnosti, jer ljekovita tvar cetrarin pobuđuje stvaranje crvenih i bijelih krvnih tjelešaca u pravilnom omjeru.

Ovako raznolika ljekovita svojstva biljke u modernom dobu su i znanstveno dokazana. Islandski lišaj posjeduje i antibiotičko djelovanje, te se može donekle usporediti s djelovanjem penicilina.

Islandski lišaj liječi tegoba dišnih putova i kašalj

Danas je ova biljka jedna od najpoznatijih prirodnih lijekova za liječenje kašlja i upalnih stanja gornjeg dijela dišnih putova. Glavne tvari u ovoj biljci su gorke tvari i sluzi (polisaharidi), koje djeluju tako da nadraženu i oštećenu sluznicu oblažu zaštitnim slojem. Visok sadržaj polisaharida lihenina, koji se nalazi u ovoj ljekovitoj biljci, zaslužan je za zaštitu upaljene sluznice. Osim što će obložiti upaljenu sluznicu, djeluje protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj.

Najdjelotvornija tvar islandskog lišaja je usinska kiselina. To je kiselina koja je sastavnica islandskog lišaja, te ima izuzetna antibiotska svojstva. Upravo je zbog toga islandski lišaj tako vrijedan i efektivan prirodni antibiotik.

Ljekoviti pripravci od islandskog lišaja najčešće se koriste kao prirodna sredstva za smirivanje kašlja, te drugih smetnji kod upale gornjih dišnih putova. Visok sadržaj lihnina odgovoran je za zaštitu upaljene sluznice. Elementi iz islandskog lišaja oblažu upaljenu sluznicu, pa tako djeluju protuupalno i smanjuju podražaj na kašalj. Usinska kiselina, koja je sastavnica islandskog lišaja, ima djelovanje slično antibiotiku. Vrijednost ovog elementa je potvrđena i mnogim kliničkim istraživanjima, zbog čega se za islandski lišaj kaže da je on biljni antibiotik.

Antifungalno djelovanje

Osim što djeluje antibakterijski, usinska kiselina pokazuje i antifungalno djelovanje. Koliko je vrijedna, odnosno djelotvorna usinska kiselina, najbolje nam pokazuje da je sastavni dio preparata za liječenje inficirane kože i sluzokože u kirurgiji, dermatologiji, pa i u kozmetici. Natrijeve soli iz ove kiseline koriste se u kozmetici – u obliku losiona, krema i raznih pudera za liječenje mladenačkih bubuljica, seboroičnog dermatitisa kože i vlasišta. Ekstrakt islandskog lišaja je postao sastavni dio mnogih lijekova za liječenje želučanih tegoba. Kombinacija sluzi i gorkih tvari prilikom terapije potiče apetit i metabolizam.

Komercijalni lijekovi sa dodacima islandskog lišaja na tržištu najčešće dolaze u obliku pastila za grlo, čaja, tableta i sirupa.

Osim toga, što je dobar lijek za grlo, islandski lišaj je poznati prirodni lijek za malokrvnost. Činjenica je da se islandski lišaj koristi i kao lijek za liječenje malokrvnosti i anemije, ali i za poboljšanje rada probavnih organa. Ova biljka uspješno otklanja brojne tegobe koje se javljaju u radu probavnog sustava.

Također, mnogi ga koriste kao lijek zatvora stolice (opstipacije), ali i kod čestih dijareja, te za pojačano izlučivanja žuči, kod bronhitisa i kod oštećenja pluća. Koristi se i kao prirodni lijek kod tuberkuloze, pa čak i za liječenje određenih oboljenja bubrega.

Islandski lišaj u narodnoj medicini

Primjena u narodnoj medicini je raznolika. Neki koriste rashlađeni čaj, kao oblog, u slučaju gušavosti. Koristi se hladni oblog, preko noći, da bi se smanjila gušavost. Prema receptima sa Islanda, ova se ljekovita biljka uspješno koristi za pripremu ljekovitog napitka koji pomaže nakon preboljenih bolesti za jačanje i ponovo postizanje tjelesne snage. Koristi se tako da se svaki dan uzme oko 20 grama suhe droge, koja se namoči u hladnoj vodi kroz 5-6 sati. Nakon toga se ta voda odlije, a omekšala se droga istiješti te se iz toga ostatka čaja pripremi čajni oparak kojem se doda oko pola čajne žlice aniša. Nakon što se procijedi i ohladi, zasladi se po potrebi s domaćim medom, i pije se. Islandski lišaj najčešće koristimo kao čaj.

U narodnoj medicini u Švicarskoj, sušeni prah od islandskog lišaja se koristi za bolje zarastanje rana. Prah se posipa po rani, da bi ona brže zarasla i da ne dođe do upale ili gnoja.

Teško gutanje, promuklost i bolno grlo – sve su to problemi koje možete riješiti pomoću ove biljke. S takvim se problemima susrećemo više puta godišnje, zbog čega je dobro imati islandski lišaj pri ruci. Tijekom hladnih mjeseci (jeseni i zime), usna šupljina i ždrijelo su organi koji često stradaju, najčešće od virusa i bakterija. Islandski lišaj će tu dobro doći i sigurno će pomoći da brže ozdravite. Pomoću ljekovitih pripravaka ubrzat ćete ozdravljenje i ublažiti simptome – da vam što manje smetaju.

Čaj: Islandski lišaj

Za čaj vam je potreban, naravno, islandski lišaj.

Za pripremu čaja od ove biljke postupite po uputama. Čaj od islandskog lišaja priprema se tako da kuhate 1 punu čajnu žlicu droge, u 1 šalici vode, pa to ostavite stajati 10 minuta. Čaj se pije redovno, nezaslađen, u gutljajima, 2-3 šalice dnevno.

Hladetina od islandskog lišaja

Takozvana „hladetina“ od islandskog lišaja – odlično je sredstvo za osvježenje i okrepu bolesnika – a priprema se namakanjem droge preko noći u hladnoj vodi. Nakon što prenoći, kratko se popari i konačno procijedi. Za poboljšanje okusa možete dodati nešto sitno naribane čokolade.

Napitak koji ste dobili odlično gasi žeđ, a pije se topao ili rashlađen. Napitak pijete u slučaju problema sa pojavom žeđi. Dijabetičari kao dodatak (sladilo) mogu koristiti samo dijabetičarsku čokoladu.

Par riječi – poziv na oprez

Kao i svaki lijek, tako i islandski lišaj treba uzimati oprezno, po potrebi i po uputama stručne osobe. Nikada ne valja pretjerivati sa dozom, ili terapiju raditi na svoju ruku – posebno ako vam je takav pristup liječenju nepoznanica.

Prije nego se odlučite na terapiju s ovim prirodnim lijekom, posavjetujte se sa liječnikom ili stručnom osobom iz tog područja.

Svakako trebamo naglasiti da nerazumna i pretjerana primjena može prouzročiti i vrlo neugodne posljedice. Prevelika doza i dugotrajna upotreba mogu dovesti do osjetljivih nadražaja u probavnom traktu. Također, neodgovarajuće količine mogu izazvali i smetnje u jetrima. Količinu i trajanje terapije ovim lijekom najbolje će odrediti liječnik, na temelju pažljivih promatranja.

Korištenje biljke u trudnoći, ili ipak ne? Trudnice najčešće postavljaju pitanje „dali je sigurno koristiti islandski lišaj u trudnoći“, a najkraći odgovor bi bio – Da, ali uz prethodni razgovor sa liječnikom ginekologom. Iako nisu zabilježeni neki negativni učinci na plod i buduću majku, kao i kod svakog lijeka – prije primjene se trudnica treba posavjetovati sa liječnikom koji vodi trudnoću.

Neki pak smatraju da islandski lišaj ima povoljan utjecaj na trudnoću i buduću majku. Smatra se da ova biljka poboljšava i lučenje mlijeka nakon porođaja. Ipak, bez obzira na to, biljka se koristi samo ako to odobri vaš liječnik ginekolog.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...