Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Ishemijska bolest srca – Najozbiljnija komplikacija i simptom ishemijske bolesti srca jest iznenadna smrt

ishemija srca iskustva
Foto: Pixabay / Srce

Ishemijska bolest srca spada u najčešće bolesti i poremećaje srca i krvnih žila te vodeće uzroke smrti u Hrvatskoj i svim razvijenim zemljama svijeta. Ishemija srca muči mnoge, i različita su iskustva. Malo više na tu temu pročitajte u nastavku.

Najvažniji rizični čimbenici za razvoj bolesti su pušenje, povišene masnoće u krvi, hipertenzija, dijabetes te nedovoljna fizička aktivnost.

Pročitajte malo na ovu temu. Donosimo vam detaljan članak na temu Ishemijska bolest srca. Sve o bolesti piše doc.dr.sc. Dženona Rezaković, dr.med.

Ishemijska bolest srca je stanje karakterizirano smanjenim protokom krvi kroz srčane krvne žile (koronarne arterije). Uzrok suženja lumena krvnih žila je u 90% slučajeva posljedica aterosklerotičnih naslaga. Ateromatozne ploče sužavaju lumen krvnih žila te posljedično dolazi do smanjene opskrbe srca kisikom i hranjivim tvarima te oštećenja srčanog mišića. Samim time dolazi do smanjene funkcije srca. U manjem broju slučajeva ishemijska bolest srca može biti uzrokovana trombozom, embolijom ili spazmom koronarnih krvnih žila.

Doc.dr.sc. Dženona Rezaković, dr.med.

kardiolog, znanstveni savjetnik Poliklinika Eskulap, Zagreb

Ishemija srca iskustva

Simptomi ishemijske bolesti srca – Simptomi i kliničke manifestacije ishemijske bolesti srca ovise o proširenosti ateroskleroze, stupnju suženja koronarnih krvnih žila te o brzini kojom je došlo do suženja ili začepljenja. Kada se javi ishemija srca, ovisno od osobe do osobe, iskustva mogu biti različita.

Jaka suženja lumena koronarnih krvnih žila, preko 70%, koja više ne osiguravaju dovoljnu opskrbu srčanih stanica krvlju. Ovo je posebno izraženo kod povećanih potreba (pri tjelesnom opterećenju). Dolazi do prolaznog smanjenja prokrvljenosti (tzv. ishemiju) koja većinom uzrokuje snažnu bol u prsima. Bolovi u prsima kraćeg trajanja koji prestaju nakon obustavljanja provocirajućih uzroka koji su ih izazvali. To može biti fizički napor, uzrujavanje, izlaganje hladnoći. Simptomi mogu prestati i nakon uzimanja lijeka. Sve su to znakovi prolaznog smanjenja prokrvljenosti ili ishemije dijela srčanog mišića (bolesti poznate još kao angina pektoris).

Ukoliko se dogodi naglo začepljenje na mjestu ranijih suženja šupljina koronarnih arterija ugruškom ili plakom, nastaje prekid optoka krvi i propadanje stanica. Tada posljedično nastaje srčani infarkt s većim ili manjim područjem odumrlih stanica. Pri tome funkcionalne stanice srčanog mišića bivaju zamijenjene vezivnim, nefukncionalnim ožiljkastim tkivom.

Poremećaji ritma rada srca (srčane aritmije) također su znak ishemijske bolesti srca.

Najozbiljnija komplikacija i simptom ishemijske bolesti srca jest iznenadna smrt koja nastaje kao posljedica smrtonosne aritmije (fibrilacije ventrikula).

Faktori rizika

Rizični čimbenici – Kada govorimo o rizičnim čimbenicima uobičajena je podjela na nepromjenjive čimbenike i promjenjive čimbenike na koje imamo utjecaj promjenom životnih navika. Nepromjenjivi čimbenici su spol (muškarci imaju veću učestalost ishemijske bolesti srca), dob (iznad 45 godina) te prisutnost srčanih bolesti u obitelji. Promjenjivi čimbenici na koje možemo utjecati su pušenje, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, poremećaji masnoća u krvi, pretilost te smanjena fizička aktivnost.

Danas se smatra kako su preventivne mjere kod bolesti srca i krvnih žila najvažnije mjere u sprječavanju ove bolesti te smanjenju smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila.

Prestanak pušenja, kontrola povišenog krvnog tlaka, masnoća i šećera u krvi predstavljaju prvi korak u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, važni su redoviti liječnički pregledi koji uključuju kardiološki pregled, mjerenje krvnog tlaka i snimanje EKG-a te dodatne kardiološke pretrage kao što su ultrazvuk srca, 24-satno mjerenje tlaka i EKG-a, ergometrija, koronarografija kako bi se objektivizirao stupanj stanja i funkcije srčanog mišića i krvnih žila.

Liječenje ishemijske bolesti srca

U liječenju ishemijske bolesti srca važno je osim preventivnih mjera, pridržavati se uputa liječnika te ukoliko je određena terapija lijekovima, pridržavati se propisane doze te redovito uzimati terapiju bez naglih i samoinicijativnih prekida terapije. Treba naglasiti kako ponekad zbog proširenosti i ozbiljnosti bolesti nije dovoljno samo terapija lijekovima, već je potrebno provesti i određene invazivne postupke u smislu ugrađivanja stenta u srčane krvne žile ili kardiokirurške zahvate kao što su ugradnja bypassa, pacemakera.

Ipak treba, naglasiti kako preventivne mjere mogu značajno umanjiti potrebu za uzimanjem lijekova ili dodatnih invazivnih kardioloških i kardiokirurških metoda te bez korjenitih promjena životnih navika nemoguće je provesti potpuno izlječenje i kontrolu bolesti.

>> Ukusno voće koje čuva zdravlje srca

Ovisno o simptomima i prognozi, ishemijska bolest srca dijeli se na anginu pektoris, nestabilnu anginu te infarkt miokarda.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...