Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Imunitet se može ojačati – Naučite kako da vaš imunitet održavate na zavidnoj razini

Imunitet je sposobnost, odnosno uspješnost organizma u borbi protiv bakterija ili virusa. S dolaskom lošeg vremena mališani sve češće pobolijevaju, pa se roditelji pitaju kako im pomoći i ojačati imunitet.

Djeca su najčešće izložena raznim oboljenjima jer dugo borave zajedno u skupinama, zadržavaju se u zatvorenim, često neprozračenim, prostorima u vrtićima i školskim učionicama, poneki mališani ne peru redovito ruke i slično, objasnila je liječnica obiteljske medicine dr. Diana Kostanjšek.

Ona dodaje kako se imunitet kod djece može održati na zadovoljavajućoj razini kako bi bio otporan protiv bolesti.

Na prvome je mjestu po važnosti zdrava i uravnotežena prehrana. Redoviti obroci i raznovrsni jelovnik su temelj dobroga zdravlja.

Kuhano povrće, osobito špinat, brokula, mrkva, tikvice, kelj, rajčice, proizvodi od soje i slični drugi sadržaji na tanjuru potkrijepit će imunosni sustav – nastavlja. Kaže kako će djeci najviše pomoći vitamin C, pa preporučuje što češću konzumaciju voća i povrća bogatog tim vitaminom.

Vitamin C je važan jer povećava proizvodnju bijelih krvnih tjelešaca, Važni su, dakako, i drugi vitamini.

Vitamin E, kojeg ima u žitaricama, biljnim uljima i sjemenkama. Pomaže i vitamin D, kojeg ima u ribi, a on regulira cjelokupan dječji obrambeni sustav. Ujutro je dobro uzeti čašu svježe iscijeđenog voća, ili jabuku.

Imunitet osobito jača sok od limuna, jagode, borovnice, marelice, grejpa i sličnog voća -savjetovala je dr. Kostanjšek. Uz vitamine, važne su i bjelančevine te minerali koji jačaju imunološke reakcije organizma. Osobito je uputno djeci ponuditi meso. Bogato je selenom i cinkom te drugim spojevima koji će pomoći zdravlju.

Roditelji ne trebaju sami određivati lijekove, nego se savjetovati o njima sa liječnicima, čak i kada se radi o prirodnim pripravcima.

Tu su, dakako, zdravi i kalorični sir, jaja, orašato voće.

Dnevni unos jogurta, uključujući voćni jogurt, dobrodošao je jer sadrži bakterijske kulture koje djeluju na ravnotežu crijevne mikroflore. Čak 60 posto stanica imunosnog sustava smješteno je u crijevima objašnjava dalje dr. Kostanjšek.

Za imunitet djeteta vrlo su važni redovit san, pijenje dovoljno tekućine poput vode, mlijeka te voćnih sokova bogatih vitaminima bez visokoga udjela šećera. Važni su i probiotski pripravci namijenjeni djeci. Za mlade je fizička aktivnost iznimno važna.

Djeco, bavite se sportom, izlazite u šetnju, obilazite školske prijatelje. Nemojte ostajati u kući, izležavati se i zabavljati se igricama, gledati u televizor ili računalo – savjetuje dr. Kostanjšek te zaključuje kako zdravlje ovisi i o kretanju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...