Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Hrana koja podiže raspoloženje

Nije svejedno koju hranu jedemo. Pogledajte koja nam hrana podiže raspoloženje tek trenutno, a kasnije djeluje štetno na naše zdravlje, a koja hrana je dobra za naš organizam i raspoloženje.

Istraživanja pokazuju da ono što jedemo igra veliku ulogu u smanjivanju tjeskobe i poboljšanju raspoloženja. Pritom, hrana bogata hranjivim tvarima ima puno više pozitivnih učinaka od one koja je puna praznih kalorija, iako nas u prvom trenutku čini da upravo takva hrana popravlja raspoloženje. Popravlja, no kratkoročno, a preučestalo jedenje takve, brze hrane znak je da psihičko zdravlje nije onakvo kakvo bi trebalo biti.

Čokolada je odličan primjer namirnice koja iako je jedemo u ogromnim količinama i kratkoročno i dugoročno osnažuje mentalno zdravlje. Prirodna čokolada bez šećera, ona koja je gorkastog okusa, bogata je antioksidansima koji djeluju na hormone koji u mozgu reguliraju raspoloženje. Uz to, čokolada pruža pomoć kardiovaskularnom sustavu.

Važno je ne jesti jako zaslađenu čokoladu, nego onu s većim udjelom kakaa. Možete, primjerice, kupiti gorku čokoladu i sami ju zasladiti nekim zdravim prirodnim sladilom poput stevije, šećera od kokosa ili meda.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama također su odlične za mentalno zdravlje. Tu se prije svega radi o raznim sjemenkama, koje pružaju i puno vlakana. Riba poput lososa je bogata omega-3 masnim kiselinama koje odličnu djeluju na mozak. Dobri su i orasi.

Bobice su nevjerojatno zdrave. Kada bismo grupirali voće u skupine i tražili ono najzdravije, onda bi bobice bile na prvom mjestu. Od borovnica, malina, kupina do brusnica, sve imaju strašno puno antioksidansa, koji, kao što je već bilo spomenuto, „brinu“ i za psihičko zdravlje.

Od voća vrijedi izdvojiti i avokado. To tropsko voće je fantastičan izvor antioksidansa, a ima i druga sjajna svojstva.

Konzumirate li ove namirnice, sigurno da nećete imati problema s lošim raspoloženjem ni težim psihičkim poremećajima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...