Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Hrana koja podiže raspoloženje

Nije svejedno koju hranu jedemo. Pogledajte koja nam hrana podiže raspoloženje tek trenutno, a kasnije djeluje štetno na naše zdravlje, a koja hrana je dobra za naš organizam i raspoloženje.

Istraživanja pokazuju da ono što jedemo igra veliku ulogu u smanjivanju tjeskobe i poboljšanju raspoloženja. Pritom, hrana bogata hranjivim tvarima ima puno više pozitivnih učinaka od one koja je puna praznih kalorija, iako nas u prvom trenutku čini da upravo takva hrana popravlja raspoloženje. Popravlja, no kratkoročno, a preučestalo jedenje takve, brze hrane znak je da psihičko zdravlje nije onakvo kakvo bi trebalo biti.

Čokolada je odličan primjer namirnice koja iako je jedemo u ogromnim količinama i kratkoročno i dugoročno osnažuje mentalno zdravlje. Prirodna čokolada bez šećera, ona koja je gorkastog okusa, bogata je antioksidansima koji djeluju na hormone koji u mozgu reguliraju raspoloženje. Uz to, čokolada pruža pomoć kardiovaskularnom sustavu.

Važno je ne jesti jako zaslađenu čokoladu, nego onu s većim udjelom kakaa. Možete, primjerice, kupiti gorku čokoladu i sami ju zasladiti nekim zdravim prirodnim sladilom poput stevije, šećera od kokosa ili meda.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama također su odlične za mentalno zdravlje. Tu se prije svega radi o raznim sjemenkama, koje pružaju i puno vlakana. Riba poput lososa je bogata omega-3 masnim kiselinama koje odličnu djeluju na mozak. Dobri su i orasi.

Bobice su nevjerojatno zdrave. Kada bismo grupirali voće u skupine i tražili ono najzdravije, onda bi bobice bile na prvom mjestu. Od borovnica, malina, kupina do brusnica, sve imaju strašno puno antioksidansa, koji, kao što je već bilo spomenuto, „brinu“ i za psihičko zdravlje.

Od voća vrijedi izdvojiti i avokado. To tropsko voće je fantastičan izvor antioksidansa, a ima i druga sjajna svojstva.

Konzumirate li ove namirnice, sigurno da nećete imati problema s lošim raspoloženjem ni težim psihičkim poremećajima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...