Sol je kao začin izuzetno popularna jer njome pojačamo okus hrane, bez nje naši svakodnevni obroci ne bi bili ni izliza toliko ukusni. Himalajska sol popularna je u svijetu, te je i sama upotreba ove namirnice sve više zastupljena.
S druge točke gledišta, sol ima visok udio natrija što može dovesti do visokog krvnog tlaka i mnogih srčanih bolesti koje će oštetiti cjelokupni kardiovaskularni sustav.
Zdravim načinom života manje se izlažemo toksinima, čime revitaliziramo našu energiju i osnažujemo imunitet.
Zanimljivo da nije svaka sol toliko nezdrava
Pravi biser među solima jer himalajska sol, koja se uz područje tog planinskog lanca može pronaći u Indiji, Pakistanu i na Šri Lanci.
Himalajska sol je najzdravija i najčišća sol, podrijetlom je iz netaknutog područja duboko u Himalaji. Poznata je i pod nazivom „ružičasto zlato“ zbog svoje specifične boje i sjajnih beneficija za zdravlje. Od davnina ju ljudi s tog područja koriste u svojoj prehrani.
Elementi koje sadrži
Sadrži 84 dragocjena elementa koja se nalaze u našem tijelu, što znači da se njenom konzumacijom naše tijelo opskrbljuje sa svim potrebnim mineralima. Zdravstvenih prednosti himalajske soli je nebrojeno mnogo, a navest ćemo samo neke:
– Pomaže kod astme i cistične fibroze
– Regulira krvni tlak
– Uravnotežuje razinu šećera u krvi
– Sprječava nepravilne otkucaje srca i anksioznost
– Izvrsna je za prevenciju grčeva u mišićima
– Izvor je svih potrebnih minerala ljudskom tijelu
– Zaustavlja višak proizvodnje sline
– Osnažuje libido
– Pomaže bubrezima da izbaciti kiselost iz mokraće
– Ima svojstva kojima usporava starenje
Budući da je ima jedino u nama dalekom području, njezina cijena je u odnosu na kuhinjsku sol prilično veća. No koristi koje ima na zdravlje su nemjerljivo i idealno bi bili sol koju trenutno koristimo zamijeniti onom himalajskom, kao što bi primjerice bilo dobro i umjesto šećera konzumirati steviju ili neko drugo prirodno sladilo. Takvi primjeri samo dokazuju da postoje alternative za nezdrave namirnice.