Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Herpes simpleks virus

Herpes spada u grupu zaraznih bolesti. Riječ je naime o virusnoj infekciji koja ima svoju primarnu, pa zatim i sekundarnu fazu koja se povremeno vraća.

Herpes zovemo još i Herpes simpleks, te oralni i genitalni herpes, ovisno o mjestu na kojem se pojavi.

Spomenuli smo da herpes ima primarnu i sekundarnu fazu. Da objasnimo malo ove dvije pojave.

Primarna faza herpesa je zapravo pojava prve infekcije, koja može proći neprimijećena. Ipak, i ova faza može da izazove bolne čireve na području usta, osjetljivost vratnih žlijezda, a kod djece i vrućicu. Nakon prve pojave infekcije, virus se nastanjuje u živčanim ganglijama i tu stoji pritajen mjesecima pa i godinama.

Druga faza herpesa je pojava recidiva, odnosno ponovnog izbijanja virusa koji je već u tijelu i koji je bio u stanju mirovanja neko duže vrijeme. U slučaju druge faze napada virusa, bolest se može pojaviti na više mjesta i prouzrokovati veće probleme nego što je bio slučaj u prvoj fazi bolesti.

Osim različitih faza bolesti, poznajemo i dva različita tipa herpesa.

Herpes simpleks tip 1 i herpes simpleks tip 2

Herpes simplex tip 1 – Smatra se da čak 60% djece do navršenih 10 godina starosti ima ovaj virus u sebi. Broj zaraženih osoba rapidno raste pa imamo procjenu da čak 80-90% ljudi starijih od 50 godina u sebi imaju virus. Oni su dakle zaraženi i nositelji virusa. Herpes simpleks tip 1 se najčešće prenosi preko usta, poljupcem ili neposrednim kontaktom putem sline. Već smo kazali da primarna HSV-1 infekcija može proći nezapaženo, drugim riječima bez simptoma i obično se dogodi još u ranom djetinjstvu.

Ako se pak simptomi pojave, onda su to: bolni mjehurići i čirevi u ustima i ždrijelu, povećanje i osjetljivost vratnih žlijezda, natečenost i crvenilo.

Herpes simplex tip 2 – Ova vrsta herpesa se često naziva genitalni herpes. Iako 30% oboljenja dolazi od herpesa simplex tip 1, njih 70% izaziva herpes simplex tip 2, a kod muškaraca se bolest najčešće pojavi na sluznici penisa. Kod žena se bolest prvo očituje kao upala stidnice, koju kasnije prate neugode i svrbež nakon čega se pojave mjehurići na vanjskim dijelovima spolnih organa. Ova bolest se ne može potpuno izliječiti, ali se simptomi i djelovanje virusa mogu suzbiti antivirusnim lijekovima i određenim kremama za lokalnu upotrebu.

Način liječenja herpes virusa

Prvo trebamo imati pravilno uspostavljenu dijagnozu bolesti. Dijagnoza herpes simpleks infekcije može se utvrditi na temelju liječničkog pregleda i kliničke slike. Bolest se potvrđuje laboratorijskim nalazima, koje treba da očita liječnik.

Herpes simpleks se ne može u potpunosti izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti ili u potpunosti ukloniti. Za takvu terapiju treba koristiti lijekove koje propiše liječnik, a riječ je o antivirusnim lijekovima i analgeticima. Kao pomoć liječenju možete se potruditi da ojačate imunitet i na taj način pomognete tijelu da se lakše odupre ovoj bolesti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...