Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Đumbir kao prirodni lijek – Upoznajte ljekovita svojstva ove korjenaste biljke

Koliko je moćan đumbir, i kako se sve koristi u narodnoj medicini? Upoznajte ljekovita svojstva ove korjenaste biljke.

Đumbir je daleko poznata ljekovita biljka koja se također koristi i kao delikatesa i kao začin mnogim jelima.

Biljka potječe sa juga Kine odakle se proširila na ostatak svijeta. Đumbir može narasti do jednog metra u visinu, no većina njegovih ljekovitih svojstava nalazi se u mesnatom korijenu, koji je gomoljastog oblika i jako izražene arome.

Đumbir je ljekovita biljka koja se koristi za liječenje mnogih oboljenja, pa i mnogih stanja poput mučnine i slično.

Spomenuli smo da đumbir djeluje protiv mučnine, pa da napišemo koju riječ na tu temu. Najdetaljnije istražena dobrobit đumbira je to da sprječava jutarnju mučninu kod trudnica, morsku bolest, povraćanje i mučninu pri vožnji. Đumbir često koriste piloti početnici koji imaju problema sa mučninom. U svrhu praktičnosti se može naći i u kapsulama, no ako imate svježeg korijena savjetujemo vam da uvijek odaberete takav način uzimanja prije nego posegnete za kapsulama. Đumbir također odlično djeluje i protiv vrtoglavice, te mučnine izazvane kemoterapijom. Svakako oprobajte korijen đumbira, pomoći će vam protiv mučnina. Da bi iskoristili đumbir protiv mučnine, jednostavno popijte čaj od đumbira. Ako ste se ipak odlučili za kapsule, onda uzmite  0.5 do 1 gram đumbira u kapsulama.

Đumbir će vam pomoći kod artritisa i reume. Artritis je kronična upala zglobova koja nastaje najčešće u zrelijoj dobi. Bolest može biti jako bolna i teška, ovisno o stupnju upale i uspješnosti liječenja. U jednoj znanstvenoj studiji na 260 osoba sa osteoartritisom i bolovima u koljenu, đumbir se pokazao kao učinkovit lijek za smanjivanje boli. Čak 63% osoba su doživjele poboljšanje, odnosno ublažavanje simptoma nakon korištenja đumbira. S obzirom da se kod ove bolesti koriste steroidni lijekovi koji mogu ostaviti loše posljedice na naše tijelo, svaka alternativa je dobrodošla. Dakle, još jednom savjetujemo, dajte priliku đumbiru, sigurno će vam pomoći. Tri biljna lijeka koja su najbolja za artritis su đumbir, kurkuma i kopriva.

Još malo o zanimljivom i jako ljekovitom korijenu đumbira

Đumbir je jako dobar prirodni lijek protiv menstrualnih bolova. Već na početku smo kazali kako je đumbir dobar za mnoge tegobe, pa i u slučaju menstrualnih bolova. Danas postoje mnogi dokazi koji govore kako je đumbir dobar prirodni lijek za olakšavanje menstrualnih tegoba kod žena. U jednoj naučnoj studiji iz Irana rađenoj 2013. godine, čak 82% žena koje su koristile kapsule sa đumbirom u prva 3 dana menstrualnog ciklusa su doživjele olakšanje ili potpuni prestanak menstrualnih bolova.

Pored gore spomenutih prilika, đumbir se koristi i kod prehlade i gripe, protiv proljeva, protiv infekcija respiratornog trakta, protiv bolova u leđima i prsima, za bolju cirkulaciju, protiv migrena i glavobolje, te u nekim drugim slučajevima. Zadnje spomenute tegobe, koje đumbir liječi, nisu u potpunosti naučno dokazane, odnosno njihov efekt nije potvrđen, ali svakako možete oprobati đumbir, jer vam on neće odnemoći. Iako nema znanstvenih dokaza, mnogi ljudi svjedoče kako im je korijen đumbira pomogao i u tim slučajevima.

Dali đumbir ima neke neželjene posljedice, ili nuspojave?

Ne trebate se bojati uzimati đumbir. Riječ je o jako sigurnom prirodnom lijeku koji ima jako malo negativnih posljedica. Iako ih ima jako malo, spomenuti ćemo tko bi trebao izbjegavati da uzima đumbir. Osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su osobe koje imaju žučni kamenac, jer đumbir potiče proizvodnju žuči, te osobe koje uzimaju lijekove za rastanjivanje krvi. Kod nekih osoba đumbir može prouzrokovati žgaravicu. Pored toga, trebate znati da je đumbir djelotvoran već u sitnim količinama, od par grama. Da biste izbjegli neželjene posljedice nemojte konzumirati više od 5 grama đumbira dnevno. Čaj ima manje neželjenih posljedica od đumbira u prahu.

Na kraju da zaključimo priču o đumbiru i kažemo kako je đumbir odličan prirodni, alternativni lijek za mučninu, artritis i menstrualne bolove. Ovaj maleni, možemo reći neugledni korijen, koristi se za liječenje mnogih drugih bolesti, ali za ove tri je najučinkovitiji i najdetaljnije testiran. S obzirom da đumbir djeluje protuupalno, te sadrži brojne supstance koje podržavaju zdravlje, neće vam škoditi da ga pijete s vremena na vrijeme makar u vidu čaja za generalno zdravlje i vitalnost. Svaka kuća bi trebala imati đumbir jer pored zdravstvenog značaja koristan je i kao začin.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...