Zahvaljujući obilju vitamina, minerala i amino-kiselina, med i ostali pčelinji proizvodi nezamjenljivi su saveznici u očuvanju zdravlja.
O ljekovitim svojstvima meda ne treba trošiti puno riječi.
Ipak, da vas pobliže upoznamo sa tim proizvodom, i drugim pčelinjim proizvodima, odlučili smo se napisati ovaj članak. U nastavku se pobliže upoznajte sa ovim vrijednim i jako zdravim namirnicama koje nam dolaze od pčela.
Moderna medicina odavno je potvrdila ono što su drevni fitoterapeuti znali još prije nekoliko tisuća godina: pčelinji proizvodi prava su riznica ljekovitih sastojaka i ne postoji bolest u čijem liječenju nisu od velike koristi.
Svakako, najčešće se upotrebljava med koji se može naći na svakom koraku, ali treba biti maksimalno oprezan prilikom kupovine jer, nažalost, nije baš svaki prirodan.
Vrste meda
Sastav meda veoma je kompleksan. Ovaj pčelinji proizvod sadrži više vrsta šećera, ali prevladavaju voćni i grožđani, koji vrlo brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam. Pored toga, sadrži i proteine, amino-kiseline, enzime, organske kiseline, mineralne materije, a izuzetno je bogat vitaminima, naročito onima B kompleksa.
Još o pčelinjim proizvodima pročitajte u tekstu ispod. Uvjerite se u zdravstvene prednosti svih pčelinjih proizvoda, te naučite kako se koji koristi.
Med je veoma važan izvor energije pa se preporučuje sportašima i ljudima čiji je posao povezan sa fizičkim i intelektualnim naprezanjem. Bagremov – spada među najpopularnije vrste, a najviše je cijenjen zbog aromatičnog i blagog ukusa. Smanjuje lučenje kiseline u želucu, podstiče funkcije probavnog sistema, zaustavlja krvarenje, smiruje kašalj i snižava visoku tjelesnu temperaturu. Lipov – stimulira znojenje i uništava bakterije, pa se preporučuje u slučaju nervoze, nesanice, prehlade, angine i raznih upalnih procesa, kao i rana, opekotina, te bolesti želuca, jetre i bubrega.
Kestenov – podstiče apetit, pomaže u slučaju bronhitisa, angine, astme i bolesti krvnih sudova. S obzirom na to da ima snažno baktericidno djelovanje, koristi se i za liječenje rana. Suncokretov – djeluje blagotvorno u slučaju prehlade, gripa i ostalih bolesti disajnih organa. Heljdin – ne spada u omiljene vrste zbog jakog mirisa i ne baš prijatnog ukusa, ali je izuzetno bogat mineralima, naročito željezom. Upravo je to razlog što se primjenjuje u liječenju anemije, hipo i avitaminoze, različitih krvarenja, hipertenzije i bolesti krvnih sudova.
Od djeteline – ovaj med podstiče mokrenje, čisti krv, ublažava upale, pomaže u slučaju kašlja, ateroskleroze i bolesti jetre. Voćni – prijatnog je mirisa i ukusa, bogat polenom i odličan za liječenje prehlada. Od uljane repice – pokazalo se da djeluje izuzetno blagotvorno u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, te podstiče mokrenje.
>> Kako znati da je med prirodni?
Lavandin – ima svijetložutu boju i vrlo snažan miris i ukus. Smatra se posebno pogodnim u terapiji bolesti jetre i podstiče lučenje žuči. Žalfijin – veoma je cijenjen zbog obilja ljekovitih sastojaka, a naročito se preporučuje u slučaju oboljenja disajnih organa, kao i za zaustavljanje krvarenja. Livadski – sadrži najviše vitamina koji potiču od raznih biljaka, a svaka od njih ima specifičan kemijski sastav. Jača imunitet i treba ga uzimati u slučaju prehlade, naročito u sezoni gripa kao preventivu. Šumski – ima karakterističnu crvenkasto-braon ili veoma tamnu boju i obiluje mineralima koji jačaju organizam. Preporučuje se rekonvalescentima, sportašima i osobama izloženim povećanom umnom naporu.
Propolis – najbolji prirodni antibiotik
Svi drevni narodi koristili su propolis, što je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela sakuplja s cvjetova raznih biljaka. Specifičnog je izgleda, jedinstvenog gorkastog ukusa i karakterističnog mirisa. Boja i sastav zavise od biljnih vrsta sa kojih pčele prikupljaju sokove, kao i od godišnjeg doba. Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i fiavonoide.
U nastavku pročitajte o matičnoj mliječi te ljekovitim svojstvima polenovog praha
Upravo su flavonoidi (galangin, kvercetin, krizin, kempferol, apigenin, pinocembrin i pinobanksin) u najvećoj meri zaslužni za ljekovito djelovanje propolisa, a riječ je o pigmentima prisutnim u voću, povrću, cvijeću i kori drveća. Imaju antioksidansna svojstva i štite biljke od štetnih utjecaja iz okoline. Isti efekt imaju i na ljudski organizam – čuvaju zdravo tkivo i lece oboljelo. Brojnim istraživanjima utvrđeno je da je propolis prirodni anestetik, antioksidans, antiseptik i antibiotik, te da djeluje protiv većine virusa uključujući i izazivače gripa, a odličan je i u borbi protiv gljivica i parazita. Izuzetno je važno i to da bakterije ne razvijaju otpornost na ovaj pčelinji proizvod koji, osim toga, ne izaziva nuspojave, kao što je to slučaj sa sintetičkim antibioticima. Koristi se u liječenju bolesti uha, usne duplje i respiratornih oboljenja, kožnih tegoba (rana, akni, ekcema, psorijaze, dermatitisa, gljivičnih infekcija, čireva, opekotina), dijareje, upale grla, hemoroida, upale mokraćnih kanala, gastritisa… Također, jača imunitet i regulira metabolizam, a naučnici su otkrili da djeluje antikancerogeno, podstiče regeneraciju tkiva i uništava slobodne radikale.
Ovu dragocjenu supstancu luče mlade pčele koje još nisu počele da lete: jedna vrsta matičnog mliječa namijenjena je ishrani larvi radilica dok se drugom hrani matica. Sadrži bjelančevine, enzime, ugljikohidrate, aminokiseline, vitamine B, C i E te minerale. Najljekovitiji je neposredno nakon sakupljanja i s vremenom gubi blagotvorna svojstva. Najčešće se koristi u slučaju gripe, prehlade i raznih virusnih infekcijama osim toga jača imunitet, ubrzava zarastanje kostiju nakon prijeloma, ublažava bolove nastale uslijed reume i artritisa, regulira krvni tlak i snižava razinu šećera u krvi. Osim toga, ovaj dar prirode otklanja nervozu, regulira lučenje hormona, te sprečava infekcije muških i ženskih spolnih organa.
Ljekoviti polenov prah
Ova super-hrana usporava starenje, a neki smatraju da bi čovjek mogao preživjeti i do godinu dana konzumirajući samo polen i vodu. Sadrži sve esencijalne amino-kiseline i kompletnu paletu proteina, vitamine A, B kompleks, C, D, E, K i rutin, minerale barij, bor, kalcij, bakar, željezo, magnezij, fosfor, selen, jod, mangan, kalij, kalcij, cink i ostale u tragovima, kao i enzime i koenzime potrebne za dobru probavu.
Upravo zato se koristi u nadoknadi vitamina, minerala i esencijalnih amino-kiselina,kao i za podizanje energije. Blagotvorno djelovanje polenovog praha naročito se ispoljava na endokrinim žlijezdama: pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žlijezde, uspostavlja hormonalni balans, a utječe i na spolne žlijezde, pa se primjenjuje u slučaju steriliteta. Također, pomaže u liječenju alergije, poboljšava rad živčanog sistema, podstiče oporavak nakon moždanog udara, čisti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije, štiti organizam od infekcija i poboljšava krvnu sliku. S obzirom na to da ima veoma jaku opnu, polen prije konzumiranja treba potopiti u vodi ili čaju i ostaviti da odstoji oko osam sati.