Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Djelovanje patlidžana na naše zdravlje

Patlidžan je kod nas prepoznatljiv po svojem obliku i jarko ljubičastoj boji. No, patlidžani zapravo dolaze u različitim oblicima i bojama. Ima ih duguljastih, tankih, ljubičastih, bijelih i zelenih. Bez obzira na oblik ili boju, svi patlidžani sadrže mnoge korisne hranjive tvari i spojeve koji koriste ljudskom zdravlju. U ovom ćemo se članku uglavnom fokusirati na nama najpoznatije – ljubičaste patlidžane.

Jedna šalica narezanog patlidžana sadrži 20 kalorija, 0,8 grama proteina i gotovo 5 grama ugljikohidrata. Ima i 2,5 grama vlakana što je 10% preporučene dnevne količine vlakana koju moramo unijeti u organizam te je bogat vitaminima, željezom, kalijem i magnezijem.

Mnoge prehrambene dobrobiti dobivene su konzumiranjem kože iz povrća. Isto tako, kod patlidžana je koža puna vlakana, kalija, magnezija i antioksidansa. Zapravo, njegov kemijski sastav nam ukazuje na to da je izvrstan za čišćenje organizma. Uvijek je rangiran među top 10 povrća po top kriteriju.

Konzumiranjem voća i povrća štitimo organizam od bolesti te mu dajemo dodatnu energiju. Tako i patlidžan, osim svega navedenog, koristan je u borbi protiv pretilosti, smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih bolesti te osigurava zdrav ten i kosu. Ovo povrće nam daje puno energije te se, kao snažan antioksidans, bori protiv viška kilograma.

Vlakna, kalij i vitamini B i C koje sadržava patlidžana su neke od ključnih tvari za zdravlje srca. Budući da je bogat tim flavonoidima smanjuje rizik od smrti uzrokovane problemima sa srcem. Čak i mala količina flavonoida je vrlo korisna.

Neke su studije dokazale i smanjenje razine kolesterola kod osoba koje su počele konzumirati patlidžan. Istraživanja također pokazuju da sprječava upale u mozgu te olakšava protok krvi u mozgu. To pomaže u sprječavanju mentalnih poremećaja i poboljšanje sposobnosti pamćenja.

Kao ni s drugim voćem i povrćem, ni s patlidžanom ne možete pogriješiti. Njegova svojstva su blagotvorna za organizam.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...