Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Dječja paraliza ili poliomijelitis

Dječja paraliza ili dječja uzetost zarazna je bolest centralnog živčanog sistema, a prije svega sive tvari u kičmenoj moždini.

Bolest uzrokuje virus, a prenosi se kapljicama i prljavim rukama te je, prema tome, smatramo crijevnom zarazom.

Bolest se uglavnom javlja uz druge crijevne zaraze, posebice dječje proljeve, najčešće ljeti i u ranu jesen. Bolest zahvaća djecu svih uzrasta no više pogađa djecu u prvim, godinama života. Većina djece preboli bolest u sasvim blagom obliku te na taj način steknu imunitet u kasnijim godinama života.

Inkubacija, odnosno vrijeme od ulaska bacila u organizam do prvih znakova bolesti iznosi 4 do 10 dana. Virusi osobito napadaju stanice motornih živaca u kičmenoj moždini.

Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, groznicom, glavoboljom i iznemoglošću. Uz to se pojavljuje upala dišnih organa, upala krajnika i katar crijeva. Bolesti su svojstveni jaki bolovi u udovima na dodir i jako znojenje. Kasnije se javlja spontana bol, osobito u kralješnici. Vrat se ukoči kao kod upale moždanih ovojnica. Virus može zahvatiti i druge dijelove živčanog sistema. Ako bolest zahvati produženu kičmenu moždinu, razvija se teški oblik bolesti koji nerijetko završava smrću.

Nakon prvih znakova bolesti, za nekoliko sati razvijaju se uzetosti raznih vrsti. Uzetosti nogu i trupa su mlohave. Mišići uzetih udova postaju manji i tanji, a refleksi nestaju. Bolesnik teško mokri i vrši nuždu.

Nakon izvjesnog vremena oporavlja se određeni dio pogođenih mišića. Uzetost se postupno povlači pri čemu se brže povlači uzetost gornjih udova. Tek nakon nekoliko mjeseci pouzdano se može ustanoviti uzetost kojih dijelova tijela će ostati trajno.

Sastav čaja za liječenje: 20 grama cvjetova kamilice, 20 grama listova matičnjaka, 20 grama stabljike broćike žute, 20 grama cvjetova kunice, 20 grama konjogriza, 20 grama stabljike prilipa i 20 grama listova i cvjetova kantariona muškog.

Pripremanje i primjena čaja

Čim se bolest pojavi, pripremiti dječji čaj: Dva i pol grama mješavine trava na jednu litru vode. Čaj piti svakih pola sata po četvrtinu ili pola decilitra, ovisno o starosti djeteta, malo zaslađen medom ili šećerom s nekoliko kapi svježeg limunova soka. Uputu primijeniti prva tri dana, a zatim, dok se mješavina ne potroši, piti svaki sat po pola do jedan decilitar, ovisno o dobi djeteta.

Jesti isključivo kuhanu i jako raskuhanu hranu sa što više zeleni, te paziti da se dijete ne nahladi.

Nakon što se potroši mješavina navedenih trava, preporuča se čaj od slijedećih trava: 20 grama kunice, 20 grama majčine dušice, 20 grama kilavice, 20 grama crne i crvene smrekove bobe, 20 grama divlje nane, 20 grama cvjetova ljubičice mirisne i 20 grama listova divlje jagode.

Pripremanje i primjena čaja: Uvečer namočiti dva i pol grama mješavine trava u jednu litri prokuhane i ohlađene vode. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj procijediti u bocu. Dnevno popiti do pola litre medom zaslađenog čaja uz dodatak nekoliko kapi limunova soka. Čaj se pije uglavnom prije i poslije jela. Ako je u bolesnika slab tek, tada može piti od pola do jedan decilitar gorkog čaja između obroka. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti tjelesnim vježbama. Za dijete je dobro da crta raznim bojama.

Jela pripremati bez masnoća životinjskog porijekla, na ulju i bez zaprživanja. Ulje može biti maslinovo ili biljno, čak i pomiješano. Umjesto slastica bolesniku davati pekmez od bijelih murvi ili divljeg voća.

Jedanput tjedno dijete kupati u uvarku od trine bez bijele djeteline. Ako bolesniku počnu zatajivati dišni mišići, nužno gaje smjestiti u bolnicu gdje postoje ‘umjetna pluća’.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...