Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Dud je jako dobra namirnica za naš organizam

Dud je porijeklom iz Kine, a u prošlosti se prvenstveno uzgajao radi svile, odnosno, za ishranu svilenih buba.

U jednom periodu ova biljka je masovno iskorjenjivana, navodno radi suzbijanja dudovca.

Koliko se u tome uspjelo, znaju svi koji se bave uzgojem voća. Kako god, ako naiđete na dud, bilo bijeli ili crni, nemojte ga zaobići. Pojedite zreli plod, onako svjež ubran, nikako zeleni, jer je onda otrovan i može da izazove halucinacije i grčeve u stomaku. Dud je dobar i za pripremanje sirupa ili pekmeza. Od njega se može napraviti i vino, ali i vrlo cijenjena rakija dudara.

Dud ima još jedno popularno ime u narodu, a to je murva. Plodovi ove biljke, mogu biti i ružičasti ili purpurni, da vas ne zavaraju imena bijeli i crni dud.

Plodovi su dugi od jednog do pet centimetara, cilindričnog oblika i podsjećaju na minijaturni grozd. Okus ploda murve je slatkast sa dozom kiselog. Sadrže oko deset posto invertnog šećera, oko 2% slobodnih organskih kiselina, sluz, pektine i druge korisne materije. Plodovi su manlo kalorični pa su pogodni i osobama koje su na dijeti. Plod duda sadrži svega 70 kcal, odnosno 295 kJ u 100 grama, a tu su i bjelančevine u količini 1.5 grama. U 100 grama ploda murve pronalazimo 14 grama ugljikohidrata i 1.4 gram vlakana.

Zbog gore spomenutih nutrijenata plodovi murve imaju laksativno djelovanje na naš organizam. Dud u svom plodu sadrži i 190 miligrama kalija u 100 grama, a svega miligram natrija, kao i 20 miligrama fosfora, 29 miligrama magnezija, 1.9 miligrama željeza te 0.59 miligrama cinka.

Od vitamina, dud u 100 grama ploda ima 63 miligrama vitamina C, nešto vitamina iz grupe B, ali i 900 miligrama beta-karotina koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Za lijek se koriste plod i list. List duda također ima vitamina C negdje oko 2-3 miligrama po gramu.  Tu je i karotin, vitamin B1 i vitamin D. Pored spomenutih tvari, dud sadrži mnoge minerale, tanine i bjelančevine, pa se preporučuje kao dodatak ishrani, a esencija napravljena od njega se koristi za ispiranje grla. Dud se u narodnoj medicini jako često koristi za liječenje bolesti organa za mokrenje.

Kora i korijen duda imaju ljekovita svojstva pa je poznato da jako dobro pročišćavaju crijeva, djeluju protiv glista, a mogu i da zaustave proljev.

Smatra se da plod može da pomogne kod upale grla, poboljšava probavu, a u narodnoj medicini se preporučuje i kao protuotrov, sredstvo protiv upala i kašlja, za izazivanje znojenja, iskašljavanje, kao fungicid i baktericid, sedativ, ali i tonik.

Bijeli dud se koristi i za liječenje afti i drugih upala u ustima, za bolove u rukama, astmu, bronhitis, za ublažavanje ujeda insekata, opću slabost, prehladu, zatvor, kašalj, proljev, edeme, epilepsiju, groznicu, glavobolju, povišen šećer u krvi, povišen tlak, nesanicu, bolne menstruacije, protiv tumora, rana i zmijskih ujeda.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...