Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Daikon je namirnica koja topi masnoće

daikon
Foto: Pixabay / Daikon

Dajkon, ili daikon, kako je tko zove je japanska bijela repa. To je sočna, hrskava i svježa, repa, blažeg ukusa od naših domaćih rotkvica.

Daikon se može pronaći na većini naših pijaca i to po dosta pristupačnoj cijeni.

Da biste bili zadovoljni kupovinom, birajte čvrste, glatke i teške plodove sa svježim listovima. Plodove ove repe čuvajte u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže tjedan dana.

Svježu rotkvu ne treba ljuštiti. Dovoljno je dobro ju oprati i isjeći na kolutiće. Idealna je kao grickalica u svakoj dijeti. Osim korijena, od daikona se koristi i njegov list koji je bogato vitaminom C, beta-karotenom, kalcijem i željezom.

Kako se konzumira daikon?

Naučite konzumirati daikon – Zbog jako dobrog omjera minerala, a posebno kalija i natrija, daikon je izuzetno jak diuretik. Obiluje vitaminom C, karotenom, odnosno provitaminom A i vitaminima B grupe, pa razgrađuje tvrde masne naslage iz tijela i ubrzava izbacivanje toksina.

Plod ove japanske repe je male energetske vrijednosti, pa da kažemo kako ima tek 18 kilokalorija u 100 grama ploda. Sadrži mnogo fruktoze, škrobne sastojke, pektin i celulozu. Od minerala sadrži kalij i kalcij, ali i vitamin C, i to u količini koja zadovoljava 34% dnevno preporučene doze, kao i aktivne enzime.

Bogat je glikozidima i specifičnim materijama sa fitoncidnim i baktericidnim djelovanjem. Korijen se jede sirov, u salatama ili termički obrađen.

Daikon je kako smo već spomenuli, odličan čistač organizma. Bijela japanska rotkva oslobađa organizam od kolesterola i triglicerida. Ona olakšava probavu masnoća i stimulira rad žuči. Zahvaljujući rafanolu, eteričnom sumpornom ulju, podstiče izbacivanje sluzi iz dišnih organa, pa se preporučuje kod bronhitisa i kašlja. Osim toga, nezamjenjiva je i kao prirodni diuretik.

Tijekom kuhanja s drugim povrćem, daikon će upiti sve arome jer sam korijen nema izražen okus. Daikon slobodno možete da dodajete u razna variva. Ako imate priliku, svakako oprobajte japansku bijelu repu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...