Dajkon, ili daikon, kako je tko zove je japanska bijela repa. To je sočna, hrskava i svježa, repa, blažeg ukusa od naših domaćih rotkvica.
Daikon se može pronaći na većini naših pijaca i to po dosta pristupačnoj cijeni.
Da biste bili zadovoljni kupovinom, birajte čvrste, glatke i teške plodove sa svježim listovima. Plodove ove repe čuvajte u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže tjedan dana.
Svježu rotkvu ne treba ljuštiti. Dovoljno je dobro ju oprati i isjeći na kolutiće. Idealna je kao grickalica u svakoj dijeti. Osim korijena, od daikona se koristi i njegov list koji je bogato vitaminom C, beta-karotenom, kalcijem i željezom.
Kako se konzumira daikon?
Naučite konzumirati daikon – Zbog jako dobrog omjera minerala, a posebno kalija i natrija, daikon je izuzetno jak diuretik. Obiluje vitaminom C, karotenom, odnosno provitaminom A i vitaminima B grupe, pa razgrađuje tvrde masne naslage iz tijela i ubrzava izbacivanje toksina.
Plod ove japanske repe je male energetske vrijednosti, pa da kažemo kako ima tek 18 kilokalorija u 100 grama ploda. Sadrži mnogo fruktoze, škrobne sastojke, pektin i celulozu. Od minerala sadrži kalij i kalcij, ali i vitamin C, i to u količini koja zadovoljava 34% dnevno preporučene doze, kao i aktivne enzime.
Bogat je glikozidima i specifičnim materijama sa fitoncidnim i baktericidnim djelovanjem. Korijen se jede sirov, u salatama ili termički obrađen.
Daikon je kako smo već spomenuli, odličan čistač organizma. Bijela japanska rotkva oslobađa organizam od kolesterola i triglicerida. Ona olakšava probavu masnoća i stimulira rad žuči. Zahvaljujući rafanolu, eteričnom sumpornom ulju, podstiče izbacivanje sluzi iz dišnih organa, pa se preporučuje kod bronhitisa i kašlja. Osim toga, nezamjenjiva je i kao prirodni diuretik.
Tijekom kuhanja s drugim povrćem, daikon će upiti sve arome jer sam korijen nema izražen okus. Daikon slobodno možete da dodajete u razna variva. Ako imate priliku, svakako oprobajte japansku bijelu repu.