Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Daikon je namirnica koja topi masnoće

daikon
Foto: Pixabay / Daikon

Dajkon, ili daikon, kako je tko zove je japanska bijela repa. To je sočna, hrskava i svježa, repa, blažeg ukusa od naših domaćih rotkvica.

Daikon se može pronaći na većini naših pijaca i to po dosta pristupačnoj cijeni.

Da biste bili zadovoljni kupovinom, birajte čvrste, glatke i teške plodove sa svježim listovima. Plodove ove repe čuvajte u frižideru, u plastičnoj kesi, najduže tjedan dana.

Svježu rotkvu ne treba ljuštiti. Dovoljno je dobro ju oprati i isjeći na kolutiće. Idealna je kao grickalica u svakoj dijeti. Osim korijena, od daikona se koristi i njegov list koji je bogato vitaminom C, beta-karotenom, kalcijem i željezom.

Kako se konzumira daikon?

Naučite konzumirati daikon – Zbog jako dobrog omjera minerala, a posebno kalija i natrija, daikon je izuzetno jak diuretik. Obiluje vitaminom C, karotenom, odnosno provitaminom A i vitaminima B grupe, pa razgrađuje tvrde masne naslage iz tijela i ubrzava izbacivanje toksina.

Plod ove japanske repe je male energetske vrijednosti, pa da kažemo kako ima tek 18 kilokalorija u 100 grama ploda. Sadrži mnogo fruktoze, škrobne sastojke, pektin i celulozu. Od minerala sadrži kalij i kalcij, ali i vitamin C, i to u količini koja zadovoljava 34% dnevno preporučene doze, kao i aktivne enzime.

Bogat je glikozidima i specifičnim materijama sa fitoncidnim i baktericidnim djelovanjem. Korijen se jede sirov, u salatama ili termički obrađen.

Daikon je kako smo već spomenuli, odličan čistač organizma. Bijela japanska rotkva oslobađa organizam od kolesterola i triglicerida. Ona olakšava probavu masnoća i stimulira rad žuči. Zahvaljujući rafanolu, eteričnom sumpornom ulju, podstiče izbacivanje sluzi iz dišnih organa, pa se preporučuje kod bronhitisa i kašlja. Osim toga, nezamjenjiva je i kao prirodni diuretik.

Tijekom kuhanja s drugim povrćem, daikon će upiti sve arome jer sam korijen nema izražen okus. Daikon slobodno možete da dodajete u razna variva. Ako imate priliku, svakako oprobajte japansku bijelu repu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...