Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Čuvarkuća: Prirodni lijekovi i upotreba ove biljke

čuvarkuća za kapilare
Foto: Pixabay / Čuvarkuća

Čuvarkuća je dosta otporna i biljka koju je lako uzgajati. Pored toga, jako je ljekovita i to je više nego dovoljan razlog da je imate kod kuće. I znanstveno je dokazano da čuvarkuća u sebi ima obilje ljekovitih spojeva, posebno ljekovite flavonoide i kiseline.

Od čuvarkuće se rade različiti ljekoviti preparati, ali se biljka može koristiti i svježa – odnosno njezini listovi. Iz listova se cijedi sok, kojim se dalje mogu liječiti različiti zdravstveni problemi.

Već prije smo pisali o ljekovitoj čuvarkući, pa se podsjetite, a sada nastavimo konkretno sa pisanjem dva primjera ljekovite primjene čuvarkuće.

Čuvarkuća i med – prirodni lijek za ciste i miome

U nastavku ćemo spomenuti ljekoviti sok čuvarkuće, te čaj od ove biljke. Sok se koristi za kožna oboljenja, te za liječenje uhobolje, dok će čaj djelovati umirujuće i protiv menstrualnih tegoba.

Ljekoviti sok čuvarkuće

Mesnati listići ove biljke prepuni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja. Jednostavno se iz lista iscijede 2-3 kapi soka, koje se nakapaju u bolno uho. Pored toga čuvarkuća se koristi za kapilare.

Kada ukapate u uho, legnite tako da tekućina ostane u uhu par minuta. Nakon toga se okrenete na drugu stranu, da tekućina iz uha iscuri van.

Zbog protuupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je često korišten prirodni lijek za kožne bolesti i rane. Koristi se i kao prva pomoć kod uboda insekata i opeklina. U narodnoj medicini koristi se i za tretiranje bradavica, kao lijek za kurje oko, i za uklanjanje sunčanih pjega. Čuvarkuća se može nanositi na mjesta koja su bolna zbog grčeva ili gihta. Kožu je potrebno premazati sokom od čuvarkuće ili se stavi oblog od prerezanog lišća.

Čuvarkuća je dobra za kapilare: Koristimo je kod proširenih kapilara.

Svježe iscijeđen sok od čuvarkuće može se i piti (ili možete pojesti nekoliko listova) kao prirodni lijek za bronhitis, gnojne upale grla i zubnog mesa, pročišćenje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti.

Neka istraživanja dala su pozitivne rezultate – koji kažu da čuvarkuća smanjuje rizik od raka te pomaže u liječenju kancerogenih bolesti.

Umirujući čaj od čuvarkuće

Od čuvarkuće se može pripremiti ljekoviti čaj koji odlično djeluje protiv menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu.

Čaj se koristi i za ispiranje afta ili ranica u ustima te za ispiranje grla, u slučaju gnojne angine.

Čaj pripremite tako da u 2,5 dcl vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svježih listova čuvarkuće. Kuhajte čaj 15 minuta, a potom procijedite i pustite da se malo ohladi.

Preporučuje se šalica čaja ujutro na prazan želudac, a nakon toga svakih sat vremena po jednu žlicu čaja, sve dok ne popijete pripremljenu količinu.

Med i čuvarkuća za ciste i miome

Mješavina čuvarkuće i meda liječi ciste i miome, a lako se priprema pa svakako isprobajte. Uzmite 750 grama svježih listova, sameljite ih i pomiješajte sa 1 kg domaćeg meda. Ova kombinacija se koristi kao prirodni lijek za miome i tegobe sa štitnjačom. Uzima se 1 žlica ujutro natašte, a tijekom dana još 1-2 žlice.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...