Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Čuvarkuća: Prirodni lijek za opekotine, uhobolju i još neke bolesti

čuvarkuća
Foto: Pixabay / Netres

Čuvarkuća raste po dvorištima naših seoskih kuća. Jako dobro je rasprostranjena, i koristimo je od davnina. Ljekovita biljka čuvarkuća koristi se u mnogim prilikama, pa tako i kao prirodni lijek za opekline, protiv bolova u uhu, i još neke druge bolesti.

Od čuvarkuće protiv opeklina koristimo sok koji iscijedimo iz svježe ubranih listova. Isto tako iscijeđeni sok možemo nakapati u uho u slučaju uhobolje.

Čuvarkuća liječi opekline od sunca

Ako ste bili neoprezni, previše izloženi suncu, i zaradili ste opekline – čuvarkuća je dobar izbor za liječenje opeklina. Dovoljno je iscijediti sok iz par listova, pa sa njim tretirati mjesta gdje vas peče na koži.

Listovi čuvarkuće debeli su (mesnati) i u sebi sadrže sok koji je jako ljekovit. Baš uz pomoć soka od čuvarkuće i liječimo spomenute boljke i probleme.

Čuvarkuća i med – prirodni lijek za ciste i miome

Čuvarkuća protiv uboda insekata

Ako od svježe iscijeđenog soka od čuvarkuće napravite oblog, možete ga iskoristiti na mjestima gdje su vas uboli insekti, najčešće ose, pčele ili komarci.

Liječi bradavice

Ova biljka jako dobro djeluje kao lijek za bradavice. Sok čuvarkuće, ili bolje mali komadić narezanog lista, prislonite na bradavicu i ponavljajte par dana – sve dok bradavica ne nestane.

Istim načinom primjene možete ukloniti sunčane pjege, ili kurje oko.

Protiv bolova u uhu

Ako imate blage bolove u uhu, a ne sumnjate na nešto jako ozbiljno, pokušajte bolove ublažiti sa 2-3 kapi soka čuvarkuće. Sok iscijedite direktno iz svježe ubranih listova. Nemojte pretjerivati, da ne začepite uho ili dodatno ne pogoršate situaciju. Sok od lista čuvarkuće ostavite u uhu kratko vrijeme, pa se potom okrenite tako da tekućina izađe iz uha. S vremenom bi bol trebala prestati.

Kratki opis ljekovite biljke – čuvarkuća

Zapravo je ova biljka oblika kaktusa jako zahvalna i lako će da raste. Uspješno će da raste, razvija se i opstaje na gotovo svim terenima, kutovima dvorišta ili na kamenim zidovima. Ne traži mnogo vode, a baš kao i kaktus, raste joj zeleni dio (listovi) uz tek povremeno pojavljivanje cvjetne stabljike i sitnih cvjetića.

Kako je već stoljećima koristimo u liječenju, čuvarkuću i danas jako cijenimo i možemo je vidjeti kako raste u mnogim dvorištima i vrtovima naših baka.

Kada se koristi kao lijek, od čuvarkuće sakupljamo listove, najbolje u ljetnom periodu dok biljka cvate. Listovi su lako prepoznatljivi, debeli su i mesnati (sočni). Baš u soku lista čuvarkuće pronalazimo sve te vrijedne i ljekovite spojeve.

Ako bi razlagali sadržaj listova po kemijskom sastavu, onda možemo spomenuti da list čuvarkuće u sebi ima: tanine, sluz, smolu, kalcijev malat, masno ulje te mravlju i jabučnu kiselina.

Pored svih ljekovitih osobina koje smo spomenuli već, u narodnoj se medicini list čuvarkuće koristi za liječenje čira na želucu, čireva i rana na koži, te protiv cisti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...