Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Čuli ste za maslinu? Upoznajte malo bolje ovu ljekovitu biljku

Maslinovo ulje je jako zdravo jer ono štiti dobri kolesterol (HDL), a smanjuje loš kolesterol (LDL), te pomaže u liječenju bolesti srca i krvnih žila. Također, maslinovo ulje pomaže u liječenju dijabetesa i bolesti probavnog sustava.

I kroz povijest i kulturu, maslina je bila simbol zdravlja, pobjede, uspjeha, mudrosti, inteligencije, čistoće i mnogih drugih značajnih ljudskih vrlina.

Od antičkih vremena maslinovo drvo osiguravalo je hranu, te se koristilo za ogrjev i građu, dok se plod koristio u liječenju mnogih bolesti.

Masline su vrsta voća i plod su drveta Olea europaea. Drvo masline raste na krševitom tlu i zahtijeva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija, dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature. Uzgaja se u toplim predjelima Mediterana, uz more, najviše do 400 m nadmorske visine. Maslina cvjeta u svibnju i lipnju, a plod na drvetu masline sazrijeva od listopada do veljače, ovisno o sorti i klimatskim prilikama. Poznata je po svojoj dugovječnosti. Plod masline se jede sirov ili se koristi kao voćni sok iscijeđen iz ploda, kojeg poznajemo kao maslinovo ulje.

Još zanimljivih činjanica u vezi masline

Drvo masline prvih sedam godina nakon sadnje ne rađa, a najveći urod daje tek nakon 20 godina od sadnje. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mjestu starog stabla izbiju samonikle mladice.

Nezreo, svijetlozeleni plod sadrži 15 do 35 % ulja i najbolji je za jelo, dok se za ulje koriste potpuno zrele masline tamnoljubičaste boje. Od 20 kg maslina dobije se od tri do pet litara ulja. Maslinovo ulje dobiveno hladnim prešanjem naziva se djevičansko ulje, a na deklaraciji svakog proizvoda mora biti navedena tehnologija prešanja.

Svim mediteranskim narodima maslinovo ulje služi kao dodatak prehrani, lijek i kozmetički pripravak. Mediteranska kuhinja daje prednost maslinovom ulju nad svim drugim uljima. To nije bez razloga, kako smo već spomenuli riječ je o jako ljekovitoj biljci, koja nas daruje svojim ljekovitim uljem.

Zbog karakterističnih svojstava maslinovo ulje je prirodni je konzervans za ribu i sir. Ako te dvije namirnice čuvamo u maslinovom ulju, one mogu ostati upotrebljivi godinama.

Masline su vrlo dobar izvor nezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Maslinovo ulje štiti dobri kolesterol (HDL), a smanjuje loš kolesterol (LDL), te pomaže u liječenju bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i bolesti probavnog sustava.

Maslinovo ulje i masline se mogu uzimati kao preventiva ili kao lijek i tajna su zdravlja i dugovječnosti.

Još o maslinama i ulju od maslina možete pročitati u člancima

Masline za dobro zdravlje

Maslinovo ulje je dobro za zdravlje srca

Ljekovita biljka – Maslina

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...