Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Crna rotkva: Čisti organizam, ublažava kašalj i poboljšava probavu

sok rotkve
Sok od crne rotkve protiv bubrežnog kamenca

Rotkva je vrijedna namirnica, posebno u zimskim mjesecima, kada nam služi kao prirodna obrana od infekcija i virusa. Nezamjenjiva je tijekom zimskih mjeseci, prvenstveno zbog velikog broja ljekovitih svojstava.

Radi se o zaista hranjivom povrću, namirnici male energetske vrijednosti, koje opet jako mnogo doprinosi jačanju imuniteta, dobrom radu jetre i žuči.

Kod nas je najviše poznata i zastupljena crna rotkva. Koristimo je kao dodatak jelima, u salatu, ali i kao lijek u slučaju infekcija, kod kašlja i bronhitisa, te kod poremećaja rada žučne kese. Rotkva u sebi sadrži proteine, ugljikohidrate, masti, celulozu i značajan broj minerala. Zbog svog posebnog mirisa i okusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje pojačava apetit. Osim u kuhinji, crna rotkva se koristi kao lijek u narodnoj medicini. Poznata je kao prirodni lijek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

Pored toga, crna rotkva se koristi i kao lijek za izbacivanje kamenca i bubrežnog pijeska. Doprinosi boljoj probavi masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimulira žuč.

Sok od crne rotkve protiv bubrežnog kamenca

Sok od rotkve normalizira rad žuči

Sok od crne rotkve pospješit će proizvodnju žuči, povećati njenu prohodnost, i rastopit će kamence u žuči.

Crna rotkva – Utjecaj na zdravlje

Konzumiranjem crne rotkve dobro djelujemo na više načina. Pročitajte u nastavku koje su prednosti konzumiranja crne rotkve.

Zdravlje dišnih putova

Sok od ribane crne rotkve, pomiješan s medom, već se stoljećima koristi u alternativnoj medicini kao lijek za kašalj i bronhitis.

Zdrav probavni sustav

Rezultati jednog istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Phytotherapy Research, pokazali su nam da konzumiranjem crne rotkve možemo popraviti oštećenja epitelnih stanica crijeva, koja su nastala kao posljedica konzumiranja visoko masne hrane.

U jednom drugom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnici su otkrili da vodeni ekstrakt crne rotkve, odnosno spojevi izotiocijanati, potiču rad detoksikacijskih enzima u karcinogenim stanicama jetre. To je naučnike navelo na trag da bi crna rotkva mogla smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

Žuč i kolesterol

Jedna studija, objavljena u časopisu Journal of Biomedicine and Biotechnology, bavila se proučavanjem utjecaja soka od crne rotkve na žučne kamence i razinu masnoća u krvi kod miševa. Za potrebe ove studije, u kontroliranim uvjetima su miševi hranjeni prehranom koja potiče razvoj žučnog kamenca, povećava razinu kolesterola i triglicerida te smanjuje razinu dobrog, HDL kolesterola u krvi. Nakon tog su miševi šest dana za redom dobivali sok crne rotkve, a rezultati su pokazali smanjenje kolesterolskih žučnih kamenaca, smanjenje razine kolesterola i triglicerida u krvi te povećanje razine HDL kolesterola. Autori studije došli su do zaključka da crna rotkva obećava u području liječenja kolesterolskih žučnih kamenaca i smanjenju masnoća u krvi.

Med sa crnom rotkvom protiv kašlja

Ovaj lijek je daleko poznat i jako efikasan. Pisali smo o njemu već, pa pročitajte recept i način primjene lijeka. Med i crna rotkva liječe kašalj, a kako – saznajte na poveznici.

Sok od rotkve protiv išijasa

Crnu rotkvu operite, naribajte pa iscijedite u sokovniku. Tako iscijeđen sok će dobro doći protiv išijasa. Potrebno je sok utrljavati na kožu duž živca koji boli. Utrljavanjem soka od crne rotkve možete si pomoći i kod neuralgija.

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...