Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Crna rotkva: Čisti organizam, ublažava kašalj i poboljšava probavu

crna rotkva kao lijek
Foto: Pixabay / Crna rotkva

Rotkva je vrijedna namirnica, posebno u zimskim mjesecima, kada nam služi kao prirodna obrana od infekcija i virusa. Nezamjenjiva je tijekom zimskih mjeseci, prvenstveno zbog velikog broja ljekovitih svojstava. Crna rotkva odlična je namirnica koja se može koristiti i kao lijek.

Radi se o zaista hranjivom povrću, namirnici male energetske vrijednosti, koje opet jako mnogo doprinosi jačanju imuniteta, dobrom radu jetre i žuči.

Kod nas je najviše poznata i zastupljena crna rotkva. Koristimo je kao dodatak jelima, u salatu, ali i kao lijek u slučaju infekcija, kod kašlja i bronhitisa, te kod poremećaja rada žučne kese. Rotkva u sebi sadrži proteine, ugljikohidrate, masti, celulozu i značajan broj minerala. Zbog svog posebnog mirisa i okusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje pojačava apetit. Osim u kuhinji, crna rotkva se koristi kao lijek u narodnoj medicini. Poznata je kao prirodni lijek za probleme sa probavom, dok se tonik od crne rotkve koristi za pročišćavanje jetre.

Pored toga, crna rotkva se koristi i kao lijek za izbacivanje kamenca i bubrežnog pijeska. Doprinosi boljoj probavi masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimulira žuč.

Sok od rotkve normalizira rad žuči

Sok od crne rotkve pospješit će proizvodnju žuči, povećati njenu prohodnost, i rastopit će kamence u žuči.

Crna rotkva – Utjecaj na zdravlje

Konzumiranjem crne rotkve dobro djelujemo na više načina. Pročitajte u nastavku koje su prednosti konzumiranja crne rotkve.

Zdravlje dišnih putova

Sok od ribane crne rotkve, pomiješan s medom, već se stoljećima koristi u alternativnoj medicini kao lijek za kašalj i bronhitis.

Zdrav probavni sustav

Rezultati jednog istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Phytotherapy Research, pokazali su nam da konzumiranjem crne rotkve možemo popraviti oštećenja epitelnih stanica crijeva, koja su nastala kao posljedica konzumiranja visoko masne hrane.

U jednom drugom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, naučnici su otkrili da vodeni ekstrakt crne rotkve, odnosno spojevi izotiocijanati, potiču rad detoksikacijskih enzima u karcinogenim stanicama jetre. To je naučnike navelo na trag da bi crna rotkva mogla smanjiti rizik od razvoja karcinoma.

Žuč i kolesterol

Jedna studija, objavljena u časopisu Journal of Biomedicine and Biotechnology, bavila se proučavanjem utjecaja soka od crne rotkve na žučne kamence i razinu masnoća u krvi kod miševa. Za potrebe ove studije, u kontroliranim uvjetima su miševi hranjeni prehranom koja potiče razvoj žučnog kamenca, povećava razinu kolesterola i triglicerida te smanjuje razinu dobrog, HDL kolesterola u krvi. Nakon tog su miševi šest dana za redom dobivali sok crne rotkve, a rezultati su pokazali smanjenje kolesterolskih žučnih kamenaca, smanjenje razine kolesterola i triglicerida u krvi te povećanje razine HDL kolesterola. Autori studije došli su do zaključka da crna rotkva obećava u području liječenja kolesterolskih žučnih kamenaca i smanjenju masnoća u krvi.

Med sa crnom rotkvom protiv kašlja

Ovaj lijek je daleko poznat i jako efikasan. Pisali smo o njemu već, pa pročitajte recept i način primjene lijeka. Med i crna rotkva liječe kašalj, a kako – saznajte na poveznici.

Sok od rotkve protiv išijasa

Crnu rotkvu operite, naribajte pa iscijedite u sokovniku. Tako iscijeđen sok će dobro doći protiv išijasa. Potrebno je sok utrljavati na kožu duž živca koji boli. Utrljavanjem soka od crne rotkve možete si pomoći i kod neuralgija.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...