Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Čir na želucu – Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori

Radi se o oštećenju želučane sluznice koja prodire duboko u stjenku želuca. Probavni sokovi želuca mogu prodrijeti u trbušnu šupljinu i prouzročiti upalu potrbušnice.

Drugi naziv za čir na želucu je peptički ulkus. Peptički ulkus je često oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primjenom nesteroidnih protuupalnih preparata, kao što su na primjer acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i slični lijekovi.

Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se prije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome.

Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori. Nedavno je ustanovljeno da je ova bakterija uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa, i to 80% želučanih i preko 90% onih na dvanaestercu. Međutim ako ste zaraženi bakterijom H. pylori, ne znači da ćete sigurno imati i ulkus. Najvjerojatnije infekcija ovisi o osobinama oboljelog, vrsti H. pylori i ostalim još nepoznatim čimbenicima. Još uvijek se ne zna točan put prijenosa infekcije.

Helicobacter pylori slabi zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaesnika što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje. Kiselina i bakterija nadražuju ovaj sloj stvarajući vrijed ili ulkus. H. pylori može opstati u želučanoj kiselini jer izlučuje enzime koji je neutraliziraju. Ovim mehanizmom bakterija probija svoj put do sigurnog područja, odnosno do zaštitne sluznice koju dalje probija zahvaljujući svome spiralnom obliku.

Ukoliko čir probije krvnu žilu, dolazi do krvarenja u želucu. Tada je potrebna hitna liječnička pomoć. Ukoliko se čir često pojavljuje, povećani je rizik za obolijevanje od raka želuca.

>> Prirodni lijekovi za liječenje čira na želucu

Čir uzrokuju razni faktori, od psihosocijalnih, stresa, prekomjernog lučenja kiseline u želucu, poremećaja krvotoka, do djelovanja raznih lijekova. Nastojite konzumirati jednostavnu hranu, izbjegavati stres te se baviti fizičkom aktivnošću.

Kako bi smirili želudac potrebno je postiti nekoliko dana, jesti pasirani sir, juhe te kaše i žitarice. Nakon odstranjenja čira prijeći na bazičnu hranu i izbjegavati životinjsku mast, meso i salame, te jake začine.

Čirevi mogu biti uvjetovani i nervozom, stoga je izbjegavanje stresa od ključne važnosti. Pri smirivanju bolova pomažu i čajevi od kamilice, matičnjaka, peperminta i sjemena lana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...