Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Cikla je dobra za snižavanje kolesterola i triglicerida – Pročitajte kako se koristi

cikla i limun protiv masnoće u krvi
Foto: Pixabay / Cikla i limun

Pripremite sebi jako zdrav napitak od cikle koji će smanjiti povišeni kolesterol i trigliceride u organizmu. Još jednom se cikla pokazala uspješnom u liječenju. Cikla i limun su odlična kombinacija protiv masnoće u krvi.

Kolesterol se kroz naše tijelo prenosi pomoću specijalnih prijenosnika koje zovemo lipoproteini. Iako, postoji nekoliko vrsta prenosilaca kolesterola, nama su posebno zanimljivi lipoproteini male gustoće (LDL) i lipoproteini velike gustoće (HDL).

Povišena razina ukupnog i LDL-kolesterola te smanjena razina HDL-kolesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Logično, da se u suprotnom slučaju rizik od tih oboljenja smanjuje.

Lipoproteini male gustoće (LDL) prenose kolesterol iz jetre krvlju do stanica. Višak kolesterola, kojega stanica ne koristi, može se taložiti na stjenkama arterija koje nose krv do srca i mozga. Te nastale naslage mogu se taložiti i tako s vremenom mogu uzrokovati prvenstveno aterosklerozu, a potom i ostale bolesti srca i krvožilja. Ovo je razlog zašto se LDL-kolesterol naziva “loš” kolesterol.

Lipoproteini velike gustoće (HDL) su molekule koje cirkuliraju kroz krv i uklanjaju višak kolesterola iz krvi i tkiva vraćajući ga u jetru. Na ovaj način smanjuje se vjerojatnost nagomilavanja kolesterola na stjenkama žila kao i vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, zbog čega se HDL-kolesterol naziva “dobar” kolesterol.

Promjene životnih, posebice prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi. Tek nakon što se prehranom ne uspije sniziti povišena razina kolesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova, najčešće statina, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora prilagođena.

Cikla i limun protiv masnoće u krvi

Jako dobra prirodni lijek protiv povišenog kolesterola i triglicerida. Evo recepta za pripremu i uputa za primjenu lijeka.

Ciklu očistit i staviti u sokovnik zajedno sa 5 komada limuna. Iscijediti 1,5l soka i sipati u bocu od 1,5l.

Pjena koja se napravi cijeđenjem soka isto se pretoči u bocu. Zatvoriti bocu i staviti u frižider. Pije se 1dcl prije podne i 1dcl navečer.

Svaki put prije upotrebe soka protresti malo bocu. Nekim ljudima potrebna je jedna doza od 1,5l ovog napitka da bi regulirali povišen kolesterol i trigliceride a pojedinim 2 doze a sve zavisi od organizma.

Napomena: Nemojte niti slučajno početi piti 2. dozu dok ne provjerite nalaze nakon što popijete 1. dozu ovog napitka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...