Čajna gljiva je složeni simbiotski organizam – simbioza nekoliko organizama, bakterija, octene kiseline i gljivica kvasca.
Naučite kako da kod kuće, sami sebi uzgojite ovu ljekovitu gljivicu.
Ova gljiva je poznata i pod imenom meduzomices i naročito – kombuha.
Tri do četiri dana nakon što je kombuha provela u ohlađenom zaslađenom čaju, dobiva se kiselkasti, blago alkoholizirani i gazirani napitak – čajni kvas. Zreo čajni kvas sadrži saharozu i od nje formiranu glukozu i fruktozu, malu količinu vinskog špirita, mliječnu, glukonsku, octenu kiselinu i gas rastvoren u tečnosti – ugljičnu kiselinu, aromatične i druge materije koje se i inače nalaze u čaju.
U nekim vrstama kombuhe nalaze se mikrobi octene fermentacije koji pretvaraju grožđani šećer u glukonsku kiselinu, koja se jedina sa viškom soli kalcija i kristalizira se na dnu posude.
Ljekovitost čajnog kvasa – Na internet stranici www.narmed.ru tvrde da je čajni kvas kao ljekovito sredstvo protiv nekih bolesti bio poznat još u XIX stoljeću. Naročito je bio efikasan kod starijih osoba. Krajem XIX stoljeća već je bilo poznato da konzumacija čajnog kvasa značajno poboljšava opće stanje starijih ljudi koji pate od arterioskleroze i da je koristan kod čitavog niza oboljenja crijevnog trakta (na primjer, kod kroničnog zatvora).
Kasnija istraživanja kemijskih i bioloških svojstava proizvoda koji se dobiju djelovanjem čajne gljive potvrdili su antimikrobno (antibiotsko) djelovanje čajnog kvasa. Ta svojstva zavise od taloženja (7-8 dana rasta gljive) posebnog antibiotika meduzina, koji je prilično otporan na kiseline, zagrijavanje i pri tom netoksičan.
Ustanovljeno je, također, prisustvo vitamina koji se, najvjerojatnije formiraju od tvari iz čaja. Čajni kvas je indiciran kod poremećaja probave i različitih poremećaja želudačno-crijevnog trakta, naročito kod ljudi koji vode sjedeći način života. Ovaj napitak pomaže kod glavobolja neuralgijskog porijekla, nekih oblika angine, konjunktivitisa, zagnojenih rana na koži i kao baktericidno sredstvo. Napitak koji se dobije nakon djelovanja gljive tri do sedam dana, pije se po pola čaše na sat vremena prije jela 3-4 puta dnevno. Kod želudačno-crijevnih oboljenja preporučuje se, nakon uzimanja napitka od kombuhe, ležanje na desnom boku sat vremena. Kod različitih angina i tonzilitisa preporučuje se ispiranje grla, a kod prehlade – ispiranje nosa ovim napitkom. Napitak koji se dobije od kombuhe nema kontraindikacija.
Recept za pripremu napitka od čajne gljive
1-2 čajne žličice čaja (možete koristiti i filtar vrećice) prelijte sa 1,5 l ključale vode. Poklopite i pustite da se ohladi. Dodajte 150 grama šećera ili meda, promiješajte da se otopi (količinu šećera odredite prema ukusu).
Procijedite dobiveni čaj u staklenku od 3 litre i u nju stavite čajnu gljivu. Staklenku zatvorite čistom krpom ili gušćom gazom. Imajte na umu da je čajna gljiva – živo biće i da ne smijete zatvarati staklenku poklopcem jer će bez kisika gljiva uginuti.
Povremeno izvadite gljivu iz staklenke i isperite je pod tekućom vodom. Staklenku u kojoj potapate gljivu također morate povremeno oprati.