Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Čaj od kore nara prirodni je lijek protiv proljeva i parazita

čaj od kore nara
Foto: Pixabay / Nar

Šipak je izrazito ljekovit plod, jako je ukusan i često se može vidjeti na našim stolovima. Sazrijeva u jesen pa se tada najčešće i koristi. Naučite kako se radi čaj od kore nara.

Možda ste već čuli za ljekovita svojstva šipka, no malo tko zna da je i suha kora ovog ploda pravi prirodni lijek.

Suha kora šipka koristi se za pripremu čaja, najčešće protiv proljeva i crijevnih parazita. U nastavku ćemo napisati recept za čaj, i uputiti vas kako se čaj koristi za liječenje.

Kako se pravi čaj od kore nara?

Koru nara, odnosno šipka trebate osušiti i sačuvati. Dakle, kada sljedeći put ogulite šipak i pojedete ukusne bobice iznutra, spremite koru da se osuši i onda je čuvajte za kasniju upotrebu.

Kada zatreba, ova kora će vam dobro doći. Već se stoljećima koristi kao prirodni lijek protiv proljeva i za uklanjanje crijevnih parazita.

Kada ste osušili koru šipka, i spremili je, po potrebi je koristite za pripremu ljekovitog čaja.

Ako zatreba čaj od kore šipka pripremite po ovom receptu

Uzmite 3 žlice sušene, usitnjene kore nara, pa ih zalijte sa 1 litrom kipuće vode. Ostavite da kora stoji u vodi 15 minuta, pa zatim procijedite.

Dobili ste čaj koji će vam pomoći. Čaj se pije 2 do 3 šalice na dan, ali ne više od toga ili manje.

Kora od šipka u sebi sadrži više od 20% tanina, zbog čega je tako efikasna protiv proljeva. U suhoj kori šipka pronalazimo i do 17% pepela i alkaloide peletierin, izopeletierin, metalpeletierin i pseudopeletierin. Sve su to elementi koji pomažu zaustaviti proljev, kao i u borbi protiv parazita u našim crijevima.

Kora od plodova nara se koristi kao prirodni lijek protiv proljeva, crijevnih infekcija i parazita. Jedan je od najboljih prirodnih lijekova protiv trakavice.

Ipak: Neki ljudi ne podnose koru nara. Ona je oporog okusa, a može da izazove i mučninu. Može se reći da upotreba kore nara nije široko rasprostranjena, jer je ona ustvari pomalo toksična. Ne mnogo, ali ipak više nego neki drugi prirodni lijekovi protiv proljeva. Zbog toga vam savjetujemo da se raspitate i posavjetujete sa stručnom osobom prije nego se odlučite na ovaj lijek.

Čaj od kore nara može biti od pomoći za ispiranje usta mućkanjem u slučaju da imate afte, zatim nanošenje na kožu u slučaju dermatitisa, ispiranje u slučaju vaginitisa ili ispiranje očiju u slučaju konjunktivitisa.

U slučaju da koristite koru od nara za liječenje, svakako se posavjetujte sa stručnom osobom, o upotrebi lijeka i doziranju.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...