Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Nar ili šipak: Predstavljamo ljekovit plod ukusnih i sočnih bobica

nar ljekovitost
Foto: Pixabay / Nar

Šipak je jedno od najstarijih kultiviranih voćki na svijetu, a nama je posebno zanimljiv jer dobro raste i rađa plodove i kod nas u kontinentalnim dijelovima. Posebno je poznat i kao prirodni lijek za različite bolesti. Nar ima iznimnu ljekovitost, i zbog toga smo se odlučili malo bolje predstaviti šipak.

Šipak, nar, granat jabuka

Šipak, nar ili granat jabuka je voće čiji plodovi oblikom podsjećaju na oblik jabuke, ali tu sva sličnost sa jabukom završava. Šipak, ili nar, ima jako upečatljive cvjetove, iznimno dekorativne, ali se i plod često može tako iskoristiti (kao dekoracija). Šipak je motiv mnogim umjetnicima, posebno slikarima, kroz povijest pa sve do danas. Ne čudi nas to, jer šipak od davno zauzima posebno mjesto u našim životima.

Sok od šipka

Mogranj, kako još zovemo ovu biljku je voće koje uspijeva na jesen, kod nas na Mediteranu. Često ga uzgajamo jer mu pogoduje naša klima, odnosno godine sa mnogo sunca i malo kiše. Osim kod nas, šipak dobro uspijeva i u Turskoj, Egiptu, Iranu i Afganistanu i jedna je od prvih kultiviranih voćki na svijetu.

U kontinentalnom dijelu šipak rijetko uspijeva, ali postoje primjerci koji odolijevaju hladnim mjesecima. Trebamo znati da šipak zapravo bolje podnosi niske temperature (čak i do -20 C stupnjeva, nego obilne padaline). Kiša najviše oštećuje biljku, odnosno plod koji sazrijeva i za vrijeme kiša mu kora puca. Optimalni uvjeti za uzgoj šipka podrazumijevaju vruća ljeta i blage zime.

Gdje raste i uspijeva nar?

Kod nas šipak obično naraste kao malo veći grm, sa visinom od 2-3 metra, nekada i do 5 metara. Poseban je po tome što ima fakultativno opadanje listova. To znači da za blagih zima listovi ostaju na biljci, ali će oni otpasti u slučaju jakih zima.

Još jedna od posebnosti šipka je to što se ne jede njegova kora nego crveni, sitni i sočni plodovi unutar ploda. Po tome ga i prepoznajemo, po crvenim bobicama skrivenim u kori ploda. Bobice su sočne, slatko-kisele i jako zdrave. Od bobica se može raditi sok ili se mogu dodati u razne slastice ili druge recepte. Osim zdravstvenih blagodati ovih bobica, u narodnoj medicini se koristi i suha kora ploda šipka. Dobra je za pripremu čaja, a recept za čaj od kore šipka detaljno je opisan na poveznici.

Svaka bobica unutar ploda ima malenu košticu. Koštice se mogu jesti zajedno sa plodom, inače ih je jako teško odstraniti. U slučaju da radite sok, dovoljno je bobice iscijediti i odstraniti koštice. Postoji više sorti šipka, pa se razlikuju po veličini plodova i krupnoći zrna u plodu. Također, sorte daju različite okuse, od više slatkog, pa prema kiselom okusu. Imamo i divlji šipak koji ima manje plodove i bobice koje su jako kiselog okusa. Plod šipka se konzumira u svježem obliku, ali se koristi i za sokove, likere, rakije ili vino. Malene osvježavajuće bobice šipka se mogu dodati osvježavajućim salatama, ili nekim drugim jelima i prilozima. Recepti sa bobicama šipka – granat jabuke.

Ljekovitost šipka – Plod koji je jako zdrav

Već smo se dotaknuli na tu temu, pa ćemo sada malo detaljnije napisati o ljekovitim svojstvima šipka. Naime, nar (šipak) je jedna od rijetkih biljnih vrsta koja je dovoljno dobro istražena.

Svjetski stručnjaci tvrde da je nar izrazito ljekovito voće, te da plodovi u sebi sadržavaju vitamine B1, B2, B3, B5 i B6. U plodovima pronalazimo obilje fosfora, kalcija, kalija i željeza.

Stručnjaci tvrde da plod šipka usporava razvoj artritisa, Alzheimerove bolesti, a smatraju da ima dobar utjecaj na prostatu i na smanjenje krvnog tlaka.

Istraživanja su također pokazala da šipak ima izuzetan učinak na krvožilni sustav zbog snažnog antioksidativnog djelovanja i smanjuje razinu kolesterola. Usporedbe radi, prilikom različitih provjera, ustanovljeno je da šipak ima tri puta više antioksidansa od zelenog čaja. Ovo voće može da ublaži sindrome menopauze i postmenopauze, a njegova kora stoljećima se upotrebljava kao lijek protiv proljeva i crijevnih parazita.

Uzgojite šipak kod kuće, na balkonu ili u vrtu

Kada smo napisali koliko je šipak zdrav, i ukusan, vrijedi spomenuti i da se lako sadi i uzgaja kod kuće u vrtu ili na balkonu.

Naučite kako se sadi nar, iz sjemena.

Za početak nabavite zreli plod nara. Očistite ga od kore, pojedite ga, ali ostavite nekoliko koštica. Sakupljene koštice pustite da se suše 24 sata. Nakon toga koštice stavite u vodu, i pustite ih da stoje u vodi 2 dana, na temperaturu 20-22 C stupnjeva. Vodu mijenjajte svakih 12 sati.

Nabavite manju lončanicu (saksiju) i napunite je mješavinom pijeska i treseta u omjeru 1:1. Navlažite zemlju u lončanici i u nju zasadite koštice na dubinu oko 2 centimetra. Pokrijte lončanicu providnom folijom, stvarajući tako efekt staklenika. Svaki dan skidajte foliju na kratko vrijeme.

U prvim danima, sjemenke trebaju imati dovoljno svjetlosti i da imaju dovoljnu količinu vode. Zalijevajte kada vidite da se zemlja suši.

Ako ste sve dobro uradili, prvi izdanak će se pojaviti već kroz 7-10 dana. Kada se pojave prvi listovi, mladu biljku presadite u veću lončanicu sa novim (običnim) zemljištem.

Šipak u lončanici

Nakon 9 mjeseci, mlada stabljika šipka će dati prve cvjetove, a 3 mjeseca nakon cvjetanja razvit će se i prvi plodovi. Nar nije zahtjevan, što znači da se lako uzgaja. Svakako si posadite nar, da uživate u svježim bobicama koje ste sami uzgojili iz koštice. Kada biljka ojača, slobodno je možete presaditi u vrt, posebno ako živite u kontinentalnom dijelu. Ako su vanjski uvjeti ipak nepovoljni za rast biljke i razvoj plodova, onda je ostavite u kući, u većoj lončanici da se razvija i daje plodove.

Upotrijebite šipak u sljedećim situacijama

Šipak je zdrav i pomaže u mnogim situacijama. Ako imate neki od opisanih problema, svakako se ponudite zdravim plodom šipka.

Dobar je protiv kolesterola – Napisali smo već da je šipak izniman prirodni antioksidans. Naime, dokazano je da takve namirnice uspješno smanjuju razinu lošeg kolesterola. Visoka razina LDL kolesterola može uzrokovati srčane bolesti i srčani udar. Što još napisati nego – jedite šipak.

Protiv proljeva uz pomoć šipka – Svježi sok od šipka smiruje probavni sustav. Osim toga, ovaj sok će ublažiti proljev, te će smanjiti bol koja je uzrokovana jakim proljevom. Sok od šipka će spriječiti pojavu krvi u stolici.

Za jak imunitet – Šipak je bogat vitaminima i mineralima. Konzumiranjem ovog voća vi u tijelo unosite bogatstvo tvari koje organizam treba. Pijte sok od šipka svakodnevno, ali ako i nemate sok, onda svakako pojedite barem jedan šipak na dan.

Zaustavite jutarnje mučnine – Mnogim ženama je pomogla ova kombinacija. Jednostavno pomiješajte sok od šipka i med. Popijte sok i mučnina bi trebala nestati.

Još malo o samom plodu

Šipak, još poznat i kao mogranj, kod nas u našim krajevima raste kao oveći grm koji može dosegnuti visinu i do pet metara. Poseban je po tome što ima fakultativno opadanje listova. To znači da za blagih zima listovi ostaju na biljci, a jedna je to od rijetkih (nama poznatih) voćki, kojima se ne jede kora nego samo plodovi (sa košticama) skriveni unutar kore.

Postoji više sorti, pa se veličina ploda, i krupnoća zrna razlikuju od vrste do vrste. Jako je cijenjen i divlji nar, posebno jer je jako zdrav, ali je ipak kiselog okusa pa ga rijetko konzumiramo onako – svježeg. Od divljeg nara se pravi sok, koji je opet tako jako zdrav, baš kao i plodovi.

Stručnjaci se slažu da je nar izrazito zdravo, pa čak i ljekovito voće. Plodovi šipka sadrže vitamine B skupine (B1, B2, B3, B5, B6), te obiluju fosforom, kalcijem, kalijem, željezom i drugim vrijednim elementima.

Smatramo da nar usporava napredovanje artritisa, Alzheimerove bolesti, a mnoga istraživanja su pokazala da može dobro djelovati na prostatu i na smanjenje krvnog tlaka. Također, istraživanja su pokazala da ima izuzetan učinak na krvožilni sustav, posebno zbog svog izraženog antioksidacijskog djelovanja. Nar smanjuje razinu kolesterola, ublažava sindrome menopauze i postmenopauze, a njegova kora se već stoljećima upotrebljava kao prirodni lijek protiv proljeva i crijevnih parazita.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...