Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Burzitis i tendinitis – Što su i kako se liječe?

burzitis tendinitis prirodno liječenje
Foto: Pixabay / Bolni zglobovi

Ova dva poremećaja, burzinitis i tendinitis, često se javljaju zajedno, iako se radi o dvije različite vrste tegoba. Burzitis i tendinitis, u naslavku slijedi opis oba stanja, prirodno liječenje i par savjeta za sve vas.

Što je burzitis?

Burzitis je upala burse, sluzne vrećice ispunjene tekućinom koja sudjeluje u podmazivanju zglobova na spojevima mišića i tetiva s kostima. Pročitajte na temu – burzitis prirodno liječenje.

Što je tendinitis?

Tendinitis je upala tetiva, čvrstog, jakog, elastičnog tkiva koje mišiće veže s kostima. Osim što ćemo opisati liječenje stanja burzinitis, ovom prilikom ćemo napisati i prirodni lijek za tendinitis.

Ova se dva termina često koriste naizmjenično, jer se bursa nalazi odmah uz spoj tetive i kosti, tako da u oba slučaja dolazi do bola u zglobovima. I burzitis i tendinitis imaju isti uzrok, a to je istrošenost i pretjeranu upotrebu nekog zgloba. Ova vrsta tegoba javlja se kao posljedica bavljenja sportom, kao što je slučaj s teniskim laktom, te kod obavljanja poslova kod kojih je karakteristično učestalo ponavljanje istog pokreta, kao na primjer kod stolara ili mesara. Ipak, kako god ih zvali, burzitis i tendinitis doista bole. A što je posebno zanimljivo, oba se mogu liječiti na isti način.

Liječnici burzitis, tendinitis i slične tegobe liječe tako što pacijentu savjetuju mirovanje i propisuju lijekove protiv bola i upale, aspirin i druge nesteroidnim lijekove protiv upala, te kortikosteroide.

Zelena ljekarna za burzitis i tendinitis

Odmor zgloba zahvaćenog tendinitisom ili burzitisom je dobra zamisao. U nadzoru bola i upalnog procesa pomažu i vrećice s ledom. Ali, ne računajte na to da će vam led donijeti potpuno olakšanje. Burzitis i prirodno liječenje ovog stanja, kao i liječenje tendinitisa, opisali smo u nastavku teksta.

Vrba kao prirodni lijek

Vrba (Salix, različite vrste) i ostali prirodni analgetici. Kora vrbe prirodni je aspirin. To su i končara (Filipendula ulmaria) i zelenčić (Chimaphila umbellata). Sve te biljke sadrže salicilate, prirodne preteče aspirina. Za pripravu čaja, savjetujemo dodavanje jedne ili dvije žličice osušene biljke na šalicu vode, te kuhanje oko 20 minuta. Jednu ili dvije šalice čaja pijte 2 ili 3 puta dnevno. Ili kušajte jednu žličicu tinkture bilo koje od spomenutih biljaka, tri puta dnevno. Ipak, upamtite, ako ste alergični na aspirin, vjerojatno ne biste trebali koristiti niti bilje sličnog sastava.

Ljekoviti korijen đumbira

Đumbir (Zingiber officinale). Đumbir u Aziji ima dugu tradiciju primjene kao narodni lijek protiv burzitisa. Savjetujemo da ga za liječenje burzitisa iskušate u kombinaciji s ananasom i uz malo sladića.

Rudbekija

Rudbekija (Bchinacea, različite vrste). Prema Michaelu Mooreu, autoru knjige Ljekovito bilje zapadnih pustinja i kanjona i jednom od vodećih američkih travara, ova biljka, poznata i pod imenom ehinaceja, izvedenim iz njezina stručnog naziva, dobro djeluje kod povreda vezivnog tkiva, poput teniskog lakta, skijaškog koljenja ili trkačkog gležnja. Zapravo, sve te povrede predstavljaju jedan od oblika tendinitisa. Moore preporučuje dnevnu dozu od 15 grama tinkture rudbekije, dok se oteklina i bol ne smanje. To je znatna količina tinkture, ali rudbekija nije opasna, iako može izazvati bezopasno utrnuće ili peckanje jezika, pa je vrijedi kušati.

Poljska preslica

Poljska preslica (Equisetum arvense). Preslica je jedan od najbogatijih prirodnih izvora silicija koji se uz to, prema nekim tvrdnjama, u njoj nalazi u najpogodnijem obliku za dobru apsorpciju u organizmu. Brojne studije pokazuju da silicij igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja i elastičnosti hrskavice i vezivnog tkiva, kao što su tetive. Hrskavica čini značajan dio zgloba. Postoje dva znanstvenika, biljni farmakolog dr. Daniel Mowrey, autor knjiga Znanstveno vrjednovanje biljne medicine i Terapije biljnim tonicima, te dr. Forest Nielsen, direktor Centra za istraživanje ljudske prehrane u Grand Forksu, Sjeverna Dakota, koji zdušno zagovaraju silicij. Stoga mislimo da i to vrijedi kušati, iako ovu biljku ne bi trebali upotrebljavati bez stručnog nadzora liječnika internista. Ako vam savjetuju korištenje ove biljke, od pet žličica osušene preslice, jedne žličice šećera i 2,5 dl vode možete pripraviti dobar čaj. Šećer pomaže u izdvajanju više silicija iz biljke. Pustite da uzavri, zatim smanjite vatru i ostavite da tiho kuha oko tri sata. Čaj procijedite i pijte ohlađen. U biljke bogate silicijem ubrajaju se i ječam, krastavac, peršin, kopriva, orasi, brazilski orasi, indijski orasi, pistacije, mahune i repa.

Sladić prirodni lijek za burzitis i tendinitis

Sladić (Gtycyrrhiza glabra). Prema dr. Mowreyu, sladić u svakom pogledu može biti jednako djelotvoran lijek za burzitis i tendinitis kao i farmaceutski preparat hidrokortizon, koji se standardno propisuje za liječenje ovih bolesti. Osim toga, ova biljka nema nijedno od uobičajenih neželjenih pratećih djelovanja, poput povećanja tjelesne težine, probavnih smetnji, nesanice i smanjene otpornosti na infekcije, kontraindiciranih kod kortizona i hidrokortizona. Oprez: Dok su sladić i njegovi ekstrakti sigurni kod normalne upotrebe i u umjerenim količinama, do tri šalice čaja dnevno, njegova dugotrajna upotreba ili uzimanje prevelikih doza može izazvati glavobolju, letargiju, smanjenje izlučivanja natrija i vode iz organizma, nagli gubitak kalija i visok krvni tlak.

I ananas je dobar za prirodno liječenje stanja burzitis i tendinitis

Ananas (Ananas comosus). Ovo ukusno voće sadrži enzime koji razlažu proteine. Jedan od tih enzima, bromelain posebno je značajan, jer vrlo dobro djeluje protiv upala. Ananas ublažava oticanje, pojavu modrica i bola, te ubrzava iscjeljenje povreda zgloba i tetiva. Mnogi sportaši vjeruju da ananas liječi uganuća i tendinitis. Neki od njih prije i nakon napornih treninga jedu velike količine ananasa, kako bi zaštitili svoje tetive, budući im tendinitis predstavlja jedan od najvećih problema. Ako patite od spomenutih bolesti, dodavanje svježeg ananasa i njegova soka vašem jelovniku vjerojatno ne može naškoditi. Kako papaja sadrži enzime slične onima u ananasu, možda ćete poželjeti na svoj jelovnik staviti i nešto ovog svježeg voća.

Ljekoviti tušt

Tušt (Portulaca oleracea) i druga hrana koja sadrži magnezij. Magnezij je značajan mineral za mišiće, kosti i vezivno tkivo.

Kopriva kao prirodni lijek

Kopriva (Urtica dioica). Ova biljka bogata silicijem ima u narodu raširenu primjenu kod liječenja kostobolje i reumatizma, što znači da se već dugo koristi i za liječenje upalnih procesa koji zahvaćaju zglobove. Stoga i njezina primjena u liječenju burzitisa i tendinitisa mnogo obećava.

Pomoći će i kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa). Nutricionist dr. Joseph Pizzorno, rektor Sveučilišta Bastyr u Seattleu, te naturopat dr. Michael Murray, koautori Priručnika prirodne medicine, samo su dvojica od mnogih znanstvenika koji tvrde da je kurkumin, spoj kojeg u kurkumi ima u izobilju, dokazano jednako učinkovit kao i kortizon u liječenju nekih oblika upale. Oni savjetuju istodobno uzimanje 250 do 500 miligrama kurkumina i 250 miligrama bromelaina tri puta dnevno, između obroka. Izolirane, ove sastojke možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, ali napominjemo da pritom možete i više uživati. Pokušajte pripraviti ukusno jelo od oguljenog ananasa, za osiguranje potrebnih količina bromelaina, te kurkume, koja sadrži značajne količine kurkumina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...