Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bosiljak smiruje probavu i vraća dobro raspoloženje – Odličan je i začin i prirodni lijek

Pradomovina bosiljka (Ocimum basilicum L.) je Indija, zove se još i baziliko, bosilje, marijanec, murtila. Naziv basilicum izveden je iz grčke riječi (basilikon – kraljevski). U pučkoj medicini uvažavan je kao biljka koja je imala protudemonsku zaštitu.

Često se rabi kod vjerskih i drugih obreda. Domaćice rado beru listove za začin jelima ili pripremu čaja za djecu. Uvijek se može naći u biovrtu kao ukrasna biljka u lončanici, a poznato je da vraća dobro raspoloženje i otklanja tugu.

Bosiljak potiče rad crijeva – Koristi se za liječenje bolesti želuca i crijeva (katar želuca, upala tankog crijeva, trovanje, slab apetit), tegoba nadimanja (sprečava nadutost te se dodaje hrani koja izaziva nadutost – mahunarke), slabog želuca, za poticanje funkcija rada želuca, slabe peristaltike (potiče na gibanje crijevnih mišića te dovodi do pražnjenje crijeva), grčeva glatkih mišića (crijeva), crijevnih parazita (uništava parazite u crijevima – vermifug) te ujedno utječe na ravnotežu crijevne mikroflore.

Bosiljak se uzima i u slučaju depresije i neuroza (čaj od bosiljka uzimaju osobe osjetljive naravi ili koje se lako razdraže jer bosiljak je stari pučki lijek za takva stanja), sprečava nesvjesticu, rabi se kod bolesti pluća (astme, emfizema, tuberkuloze, jakog nadražajnog kašlja koji smiruje), bolesti oka, posebno kod raznih tegoba s vidom, bolesti bubrega i mjehura (olakšava i potiče mokrenje – diuretik, upala bubrega).

Ova ljekovita biljka pomaže kod hunjavice i gubitka njuha, bolesti kože (akne, osip, kožne nečistoće), ženskih bolesti (potiče menstruaciju), slabog spolnog nagona (dobar afrodizijak, preporučuje se osobama oslabljene potencije), slabog optoka krvi (snižava tlak), jakog sekreta – katara želuca, crijeva i bronhija, jake glavobolje, visoke temperature, mučnine (uklanja simptome i liječi), potiče izlučivanje mlijeka kod dojilja te znojenje.

Par primjera kako se bosiljak primjenjuje u narodnoj medicini

Priprema ljekovitog čaja od bosiljka koji potpomaže muškoj potenciji

Čaj za jačanje muške potencije priprema se na sljedeći način: Uzme se 1 čajna žličica bosiljka, 1 dl bijelog vina i 1 čajna žličica meda.

U vino stavimo bosiljak i grijemo. Vino ne smije zakuhati. Kad se pojavi pjena, maknuti, malo ohladiti, dodati meda.

Uputa za uporabu čaja: Uzimati toplo 1 sat prije spavanja.

Oblozi od ljekovitog bosiljka za gnojne rane

Priprema: Listove bosiljka močimo u jakoj rakiji oko 6 sati.

Uputa za uporabu: Namočene listove stavljamo kao oblog na gnojne rane, a obloge mijenjamo svaka 2-3 sata više puta dnevno, sve dok ne izvuče sav gnoj iz rana. Time se sprečava infekcija rane.

Bosiljak uz pomoć vina regulira stolicu

Vino za regulaciju stolice priprema se na sljedeći način: U 1 litru dobrog bijelog vina stavite jednu šaku usitnjene cijele biljke bosiljka.

Staviti bosiljak da se 10 dana namače u vinu te svaki dan malo promućkajte. Na kraju procijedite.

Uputa za uporabu: Uzima se 3 puta dnevno prije jela. Ako vinu dodate u jednakim dijelovima stolno ulje te uzmete 3-4 žlice na dan, pomaže u liječenju najtvrdokornijih zatvora stolice.

Detaljnije o liječenju uz pomoć bosiljka pročitajte u originalnom članku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...