Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Upoznajte ljekoviti bosiljak

Bosiljak je jednogodišnja mirisna, zeljasta biljka koja može narasti između 30 i 40 cm. Bosiljak ima razgranjenu stabljiku, a listovi su mu jajoliki i na kraju šiljasti.

Mali, bijeli cvjetovi bosiljka nalaze se u gornjem dijelu njegove stabljike. Listovi su jajolikog oblika na dugim peteljkama.

Cvjetovi se razvijaju u velikom broju u gornjem dijelu stabljike. Višebojni su, bijeli, ružičasti ili purpurni. Cijela biljka ima ugodan miris i aromu.

Pradomovina ove ljekovite biljke je Indija, a danas je poznat u čitavom svijetu kao ljekovita i začinska biljka. Prema nekim starim zapisima na prostoru srednje Europe prenijeli su ga monasi u 12. stoljeću. Na novim prostorima vrsta se udomaćila pa se danas uzgaja u vrtovima diljem svijeta. U južnim dijelovima Europe ponegdje se bosiljak može pronaći i izvan vrtova, samoniklo. Za uzgoj bosiljka potrebna su gnojena tla bogata humusom, te sunčana i od vjetra zaštićena staništa. Biljka je naročito osjetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalijevanje hladnom vodom. Bosiljak se uzgaja u vrtovima i loncima. Cijela biljka je veoma ugodna mirisa.

Kako se koristi bosiljak u liječenju i što sve liječi?

Za lijek se od bosiljka upotrebljava cijela biljka sa sjemenom. Do sada su otkrivene mnoge ljekovite tvari sadržane u ovoj biljci, pa da spomenemo neke poput: eterična ulja, cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glikozid i kiseli saponin, kao i niz drugih još nedovoljno istraženih materija. Bosiljak u narodnoj medicini ima jako veliku primjenu kod liječenja ljudi i životinja. Koristi se za liječenje upala želuca i crijeva, kod kašlja, početnih stanja tuberkuloze, kod bolesti mokraćnih organa gdje prvenstveno mislimo na bubrege i mokraćni mjehur. Najčešće se primjenjuje u obliku čajeva.

Bosiljak se koristi za umirenje živaca, grčeva u želucu, lakše mokrenje, liječenje astme i upale bubrega. Koristi se i za poboljšanje apetita te protiv nesanice. Sjemenkama bosiljka liječe se mokraćni organi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...