Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bosiljak: Istraživanje Ljekovitih Moći i Zdravstvenih Prednosti

Bosiljak Ljekovita Svojstva Čaj od Bosiljka
Bosiljak - Ljekovita svojstva

Bosiljak, znanstveno poznat kao Salvia officinalis, aromatična je biljka koja se koristi stoljećima zbog svojih raznolikih ljekovitih svojstava. Također poznat kao “biljka mudrosti,” bosiljak je cijenjen u raznim kulturama zbog svoje ljekovite, kulinarske i duhovne uporabe.

U ovom članku istražit ćemo brojne zdravstvene koristi bosiljka, istražiti neka nedavna istraživanja o njegovim ljekovitim svojstvima i osvijetliti sigurnost i pripremu čaja od bosiljka.

bolno grlo prirodni lijek
Foto: Pixabay / Ispijanje čaja

Osnovna Ljekovita Svojstva Bosiljka

Bosiljak posjeduje širok spektar ljekovitih svojstava, što ga čini vrijednom biljkom u tradicionalnim medicinskim praksama diljem svijeta. Neke od njegovih osnovnih ljekovitih značajki uključuju:

 1. Antioksidativni Učinci: Bosiljak je bogat spojevima poput polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina koji imaju snažna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidansi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, štiteći stanice od oksidativnog stresa i smanjujući rizik od kroničnih bolesti.
 2. Protuupalno Djelovanje: Istraživanja su pokazala da bosiljak sadrži protuupalne spojeve poput ružmarinske kiseline, koja može pomoći u ublažavanju upale i povezanih stanja, poput artritisa i upalnih bolesti crijeva.
 3. Poboljšanje Pamćenja: Bosiljak je dugo povezan s poboljšanjem pamćenja i kognitivne funkcije. Studije su sugerirale da određeni spojevi u bosiljku mogu poboljšati kognitivne performanse i podržati zdravlje mozga.
 4. Antimikrobna Svojstva: Bosiljak sadrži eterična ulja s antimikrobnim svojstvima, što ga čini učinkovitim protiv raznih bakterija, virusa i gljivica. Tradicionalno se koristi za liječenje infekcija grla, kašlja i prehlada.
 5. Pomoć za Probavu: Aktivni spojevi u bosiljku mogu pomoći u poticanju probave, smanjenju nadutosti i plinova. Također potiče proizvodnju žuči, što poboljšava probavu masti.
 6. Ublažavanje Simptoma Menopauze: Neka istraživanja sugeriraju da bosiljak može pomoći ublažavanju simptoma menopauze, poput valunga i noćnih znojenja, zbog svojih estrogenskih učinaka.

Nedavna stručna istraživanja o bosiljku

 1. Studija objavljena u časopisu Journal of Ethnopharmacology (2017) istraživala je antioksidativnu i protuupalnu aktivnost ekstrakata bosiljka, naglašavajući njegov potencijal za liječenje stanja povezanih s oksidativnim stresom.
 2. Godine 2020., Journal of Alzheimer’s Disease objavio je kliničko ispitivanje o učincima bosiljka na kognitivnu funkciju kod starijih odraslih osoba, ukazujući na moguću povezanost između konzumacije bosiljka i poboljšanog pamćenja.
 3. Još jedna studija u časopisu Journal of Medicinal Food (2018) istraživala je antimikrobna svojstva eteričnog ulja bosiljka, pokazujući njegovu učinkovitost protiv raznih patogena.

Čaj od bosiljka: Priprema i Sigurnost

Kako Pripremiti Čaj od Bosiljka

 1. Sastojci:
  • 1 žlica suhog lišća bosiljka (ili 3 žlice svježeg lišća bosiljka)
  • 1 šalica vruće vode
 2. Upute:
  2.1. Zakuhajte vodu u čajniku ili loncu.
  2.2. Stavite lišće bosiljka u čajnik ili drugu posudu otpornu na toplinu.
  2.3. Prelijte vruću vodu preko lišća bosiljka.
  2.4. Pustite čaj da odstoji 5-10 minuta, ovisno o željenoj jačini okusa.
  2.5. Procijedite čaj u šalicu i uživajte.

Je li Čaj od Bosiljka Otrovan?

Iako je bosiljak općenito siguran za konzumaciju u umjerenim količinama, pretjerana konzumacija čaja može biti štetna zbog prisutnosti tujona, neurotoksičnog spoja koji se nalazi u određenim vrstama bosiljka. U visokim dozama, tujon može izazvati simptome poput vrtoglavice, grčeva i čak oštećenja organa.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati konzumaciju većih količina bosiljka ili čaja od bosiljka, jer to može utjecati na razinu hormona i dovesti do potencijalnih komplikacija. Važno je konzultirati se s liječnikom prije nego što uključite čaj od bosiljka u svoju prehranu, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lijekove.

Primjeri Medicinske Upotrebe Bosiljka

 1. Oblaženje Bolnog Grla: Bosiljak ima prirodna antimikrobna svojstva, što ga čini učinkovitim u ublažavanju bolnog grla. Ispiranje grla čajem ili korištenje spreja za grlo s ekstraktom bosiljka može smanjiti upalu i uništiti bakterije, pružajući olakšanje od iritacije i boli u grlu.
 2. Potpora Probavi: Bosiljak ima karminativna svojstva, što znači da može pomoći u olakšavanju probave, nadutosti i plinova. Konzumacija čaja od bosiljka ili dodavanje listova bosiljka u obroke može pomoći u probavi i potaknuti gastrointestinalnu udobnost.
 3. Poboljšanje Pamćenja: Studije sugeriraju da bosiljak može poboljšati pamćenje i kognitivne funkcije. U tradicionalnoj medicini, bosiljak se koristi za podršku zdravlju mozga i povećanje mentalne jasnoće. Redovita konzumacija čaja ili upotreba eteričnog ulja bosiljka u aromaterapiji može doprinijeti boljoj kognitivnoj izvedbi.
 4. Oblaženje Simptoma Menopauze: Bosiljak se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma menopauze, posebno valunga i noćnih znojenja. Neka istraživanja sugeriraju da bosiljak ima estrogenske učinke, što pruža prirodan pristup ublažavanju nelagoda povezanih s menopauzom.
 5. Zacjeljivanje Rana: Bosiljak ima antimikrobna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u sprječavanju infekcija i poticanju zacjeljivanja rana. Pripravci poput ulja ili krema s bosiljkom mogu se nanijeti lokalno na manje posjekotine, ogrebotine i ubode insekata.
 6. Podrška Protuupalnim Stanjima: Protuupalni spojevi bosiljka, poput ružmarinske kiseline, mogu pomoći u smanjenju upale u stanjima poput artritisa i upalnih bolesti crijeva. Uključivanje bosiljka u prehranu ili njegova upotreba kao biljnog dodatka može doprinijeti kontroli upalnih procesa.
 7. Upravljanje Dijabetesom: Neka istraživanja sugeriraju da bosiljak može poboljšati osjetljivost na inzulin i sniziti razinu šećera u krvi, što ga čini potencijalno korisnim za osobe s dijabetesom tipa 2. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno razumjeli njegovi učinci na upravljanje dijabetesom.
 8. Oralno Zdravlje: Antimikrobna svojstva bosiljka koriste se i za oralno zdravlje. Bosiljkov ispirak ili grgljanje mogu pomoći u suzbijanju bakterija u ustima, smanjenju lošeg daha i doprinosu cjelokupnoj oralnoj higijeni.

Važno je napomenuti da iako bosiljak nudi mnoge potencijalne zdravstvene koristi, ne treba ga koristiti kao zamjenu za stručni medicinski savjet i liječenje. Prije korištenja bosiljka ili bilo koje druge biljke u medicinske svrhe, uvijek se konzultirajte sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako ste trudni, dojite ili uzimate lijekove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...