Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Probava: Slijedite korake koji će dobro djelovati na vašu probavu

zimnica
Savjeti za ukusnu i jako zdravu zimnicu

Probava je od velikog značaja za opće zdravstveno stanje osobe. Ako želite biti zdravi, svakako se pozabavite i pitanjem probavnog sustava.

Da bi imali urednu, odnosno zdravu probavu, potrebno je izbjegavati stres. Naime, stres je možda i najznačajniji negativni faktor na dobar rad probavnog sustava. Kada pričamo o probavi onda mislimo na organe kao što je želudac, žuč, jetra, gušterača i naravno crijeva. Da bi svi ovi organi funkcionirali na najbolji mogući način, evo što možete učiniti.

Savjeti za ukusnu i jako zdravu zimnicu

Za dobru probavu važni su sljedeći koraci

Ako neki od probavnih organa ne radi pravilno, to se može negativno odraziti na vaše opće zdravstveno stanje.

Zbog toga se i sami trebate potruditi i poduzeti korake za zdravu probavu.

Savjetuje se da izbjegavate hanu i pića koja mogu poremetiti rad probavnog sustava. Sljedeće namirnice trebate izbjegavati konzumirati u velikim količinama ako želite dobru probavu: rafinirani šećer i općenito namirnice s visokim udjelom šećera, hrana bogata škrobom, gluten, alkohol, prerađeno meso, kofein i čokoladu.

Fermentirane namirnice su odličan izbor. Odličan način da postignete dobru probavu, te u probavni sustav unesete „dobre bakterije“, jeste da jedete fermentirane namirnice. Tu se misli na kiseli kupus, kiselu papriku, i sve druge zimnice koje uradite kući na prirodan način. Pisali smo već kako možete ukiseliti papriku, pa pročitajte članak. Naime, fermentaciju koristimo za čuvanje ispravnosti određene hrane, ali je ovaj oblik spremanja namirnica postao sve popularniji u novije vrijeme zbog svojih zdravstvenih beneficija za ljudsko zdravlje. Sa tim namirnicama se unosi drastično veća količina probiotika, koji su jako važna komponenta zdrave probave.

Nikada ne preskačite doručak. Mnogo puta ste čuli da je doručak glavni dnevni obrok. To je s razlogom tako, a evo i zbog čega. Najvažniji obrok u danu od neizmjerne je važnosti za probavu. Ukoliko je hranjiv, dat će vam energije. No valja pripaziti na to da ne bude previše kaloričan jer to može biti jak udar na probavni sustav.

Probava je od izrazite važnosti za zdravlje, ona je ogledalo stanja našeg organizma. Nažalost, mnogi ne prepoznaju simptome na vrijeme, što je iznimno loše. Stoga je potrebno javiti se liječniku čim primijetimo da nešto s probavom nije u redu.

Sve u svemu, pravilna i uravnotežena prehrana jamac je i pravilne probave. Jer, takva prehrana pozitivno djeluje na sve u ljudskom tijelu.

Nikako nemojte zanemariti probavu jer ona je jedan od temelja zdravlja i blagostanja.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...