Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Borovnica pomaže u borbi protiv Echerichia colli

Borovnica je dobro poznata ljekovita biljka, za koju je poznato da najbolji učinak ima kod liječenja ženskih urinarnih problema.

Povoljno djeluje na urinarni trakt i smanjuje upale. Sok od borovnice pomaže kod infekcija izazvane Echerichiom colli te pospješuje cirkulaciju. Ima izuzetno jako antioksidativno i protuupalno djelovanje, pa je konzumacija borovnica, bilo kao svježeg voća ili voćnog soka, preporučljiva kod ljudi koji pate od gihta ili osteoartritisa.

Ipak, treba znati da borovnica ima jednu manju količinu oksalata, što znači da bi ju trebali izbjegavati ako imate problema s kalcijevim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence.

Kao lijek, borovnica se najčešće koristi u obliku čaja. Čaj se priprema od listova biljke, a dobar je jer pomaže u slučaju proljeva, upala usne šupljine i ždrijela. Također, listovi borovnice sastavni su dio čajnih mješavina za pomoć pri dijabetesu.

Naučno dokazano djelovanje prirodnog lijeka za Echerichiu colli

Osim borovnice, kao prirodni lijek se koristi i brusnica. Obadvije biljke imaju slično ljekovito djelovanje, pa da napišemo par redaka teksta na tu temu. Naime, dokazano je da se uzimanjem pola litre soka od brusnica na dan, kroz tri tjedna, može liječiti infekcija izazvana bakterijom Escherichia colli. Ovim sokom se liječe i druge infekcije mokraćnih putova. Naučnici su utvrdili da je učestalost pojave nove infekcije znatno manja.

Baš kao što djeluje brusnica, na sličan način pomaže i borovnica. Dovoljno je u svakodnevnu prehranu uvesti borovnicu ili njen sok.

Znanstvenici takav efekt na naš organizam objašnjavaju: U soku brusnice i borovnice postoji tvar koja sprječava adheziju, to jest prianjanje bakterije E. coli za stjenku odnosno za stanice mokraćnog mjehura i mokraćnih kanalića. Na taj se način bakterija ne može uspješno „nastaniti” u urinarnom traktu i biva na neki način „isprana” s površine mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Budući da je jedan od uvjeta pomoću kojih bakterija raste i razmnožava se njena čvrsta vezanost uz podlogu, sprječavanjem toga ne može doći ni do razmnožavanja i rasta bakterija pa bakterije odumiru i infekcija se povlači.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...