Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept za sok od borovnice – Ukusno i zdravo

sok od borovnice
Foto: Pixabay / Sok od borovnice

Već smo u par navrata spominjali ljekovita svojstva borovnice, pa ćemo ovoga puta napisati recept za pripremu soka od ove ljekovite biljke. Naučite napraviti sok od borovnice.

Borovnica je izrazito ljekovita biljka. Ima lako prepoznatljive malene plodove tamne plave boje. Mnoga suvremena istraživanja su potvrdila da je borovnica jako korisna biljka, zbog čega se tako dobro i koristi u ljekovitim receptima diljem svijeta.

Tamno plava boja plodova borovnice potvrđuje teoriju da su plodovi voća izrazito plave boje dobri antioksidansi.

Naime, borovnica je odličan prirodni čistač organizma. Osim što dobro čisti naš organizam, borovnica je jako ukusna, osvježavajuća bobičasta voćka koja ima elemente neophodne za pravilan rad i razvoj našeg organizma. Spomenuli smo da ovi maleni plodovi u sebi imaju antioksidanse, pa ćemo spomenuti u tom kontekstu kako su oni izrazito dobri jer neutraliziraju sve slobodne radikale u našem tijelu. Na taj način borovnica poništava štetno djelovanje zagađenja kojem smo svakodnevno izloženi.

Ljekovita snaga borovnice dolazi iz pigmenta malene bobice

Uočeno je, i naučno dokazano da sve vrste voća i povrća, koje imaju tamno plavu boju, djeluju kao odlični prirodni antioksidansi. Tajna je izgleda baš u tom pigmentu, što borovnica samo dodatno potvrđuje. Zanimljivo je da se borovnica uspješno koristi i u mnogim dijetama, jer smo kroz korištenje ovih malenih bobica uočili znatno lakše uklanjanje suvišnih masnih naslaga sa našeg tijela. Bobice borovnice imaju nisku kalorijsku vrijednost, tek nekih 100 kalorija po jednoj porciji, zbog čega su odličan odabir za vrijeme provođenja neke dijetalne ishrane.

Borovnice će podići vaše raspoloženje

Uočeno je da na naše raspoloženje djeluju određeni elementi. Ako nam nedostaje potrebnih spojeva u organizmu, mi možemo psihički pasti što se odražava na raspoloženje. Među namirnicama koje preporučuju stručnjaci i nutricionisti, za podizanje raspoloženja borovnice su odličan izbor. To je prirodni lijek koji će vratiti osmjeh na lice.

Borovnice su dobre i za dijabetičare

Danas je sve veća pojava dijabetesa tip 2. Na žalost, ova bolest je postala globalni problem, sve više prisutan kod mnogih ljudi. Riječ je o bolesti koja znatno otežava život pojedincu, smanjuje mu kvalitetu života i osoba je stalno pod terapijom. Neka istraživanja koja se provode na tu temu pokazuju da se dijabetes tipa 2 može čuvati pod kontrolom odabirom namirnica koje osoba konzumira. Među spomenutim namirnicama tamno plavi plodovi borovnice zauzimaju prvo mjesto. Uočeno je da borovnica može povećati osjetljivost našeg tijela na inzulin, što dalje dovodi do boljeg rada organizma i umanjuje potrebu za inzulinskim injekcijama. Naravno, ovakav način liječenja treba savjesno provoditi, stalno kontrolirajući razinu inzulina u tijelu, najbolje u dogovoru sa liječnikom.

Naučite napraviti sok od borovnice

Iskoristit ćemo priliku da vam predstavimo recept za pripremu soka od borovnice. Da bi izradili ovaj sok slijedite kratke upute koje vam donosimo. Kao i sami plod borovnice, i ovaj sok je izrazito ljekovit.

Prethodno sakupljene borovnice očistite i operite pod mlazom hladne vode. Nakon toga, oprane bobice stavite u staklene boce koje ste prethodno dobro očistili i sterilizirali na visokoj temperaturi u pećnici. Napunite boce do 1/3, a ostatak nadomjestite sa mješavinom šećera i vode. Ovu mješavinu pripremite tako što u vodu stavite između 300 i 500 grama šećera. To je količina za potrebnu vodu da se napuni jedna boca. Za svaku bocu je potrebna ova mješavina.

Kada ste šećer rastopili u vodi, natočite slatku vodu u bocu sa borovnicama, sve do vrha boce i zatvorite.

Tako zatvorene boce stavite u lonac sa vodom, da stoje uspravno i upalite kolo da se kuha sok od borovnica. Kada voda u loncu proključa nastavite kuhati još jedan sat. Nakon sat vremena sklonite lonac, zajedno sa bocama sa kola i pustite da se sam lagano hladi. Neka sok ostane u bocama 24 sata, a nakon toga sok iz boca procijedite u druge već pripremljene boce. Ovako pripremljen sok od borovnica čuvajte na mračnom i hladnom mjestu.

Ovako pripremljen sok od borovnica nema konzervansa, jako je ukusan a mogu ga piti i djeca i odrasli. Nadamo se da će vam se svidjeti. Podijelite sa nama vaša iskustva.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...