Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Bol u preponi – Zbog čega se javlja?

Većinom ljudi ne znaju razlikovati pojam prepona od pojma mošnice. Ipak, treba znati razlikovati ta dva pojma, jer ono što izaziva bol u preponi neće isto pričiniti i mošnicama.

Vođeni uvodom u temu, idemo malo precizirati stvari.

Prepone su oblast gdje se završava stomak, odnosno torzo, a započinju noge. Kada vas boli u preponi, s bilo koje strane, čovjek prvo pomisli na kilu.

Kila će se javiti kada potporna vlakna oslabe omogućavajući djelićima crijeva da se iz stomaka ispupče prema preponama. Kada naše tijelo normalno funkcionira, prostor između ove dvije zone dozvoljava samo prolazak krvnih žila i živaca, a nikako ispupčenje crijeva. Kila će biti najviše izražena kada stojite uspravno. Ponekad može i da zaboli ali, možete imati bol i bez vidljive deformacije na tijelu.

Liječnik može otkriti skrivenu kilu uvlačenjem prsta u stidnu kesu kod muškarca. On će vas uvijek natjerati da kašljete, pošto se tako podiže pritisak u stomaku i crijevo gura u otvor kile. Slabost mišića koja izazva kilu može se javiti i kod žena. Ako imate kilu, važno je da to znate. Ponekad je dio crijeva toliko mali u odnosu na otvor kroz koji ispada, pa u tom slučaju nije potreban hitan tretman.

Ipak, ako je otvor relativno mali a ispupčenje crijeva veliko, ono se može zaglaviti u otvoru. To se zove ‘ukliještena’ kila. Takvo uklještenje izaziva jaku bol u preponi i iziskuje hitnu kiruršku intervenciju, jer je presječen dovod krvi u taj komadić crijeva, što može dovesti do truljenja ukliještenog tkiva.

Skoro svaka infekcija u predjelu karlice, stopala ili nogu može izazvati naticanje i bol limfnih žlijezda u preponi. Možete ih i sami napipati. Ako su natečene ali ne bole, prije ukazuju na maligni proces ili tumor nego na infekciju, no ako bol u preponi ne dolazi niti od kile niti od natečenih limfnih žlijezda, onda možemo posumnjati da dolazi od diska u kičmi koji pritiska okolne živce.

Dugotrajni kamen u bubregu može također biti uzrok boli u tom predjelu. Često mokrenje i krv u mokraći mogu ukazati na ovaj problem.

Što sve može da znači bol u preponi? Što poduzeti?

U slučaju da imate kilu, bit će potreban liječnički pregled, te operacija ako postoji opasnost da se ukliješti.

Ako je riječ o uvećanim limfnim žlijezdama, potreban je liječnički pregled da se odredi uzrok, zatim odgovarajući tretman.

Oštećenje diska u kičmi zahtijeva fizioterapiju, eventualno operaciju.

U slučaju bubrežnog kamenca potrebna je liječnička kontrola i odgovarajući tretman ukoliko ga sami ne izbacite.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...