Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Bol u koljenu – Zbog čega se javlja?

bolovi u koljenu s unutarnje strane
Foto: Pixabay / Koljeno

Pročitajte malo na temu – bol u koljenu – zbog čega se javlja, i što možete poduzeti? Bolovi u koljenu mogu se javiti s unutarnje strane, na vanjskoj strani, iznutra ili na površini.

Gotovo svaka osoba se barem jednom u životu susrela s nekom vrstom neugodne boli u koljenu. Takva pojava boli baš u tim dijelovima tijela, a mnogi su razlozi ove pojave.

Bolno koljeno

Bolovi u koljenu i bol s unutarnje strane koljena, česti su među ženama kao i neke druge bolne dijagnoze na nogama. Žene sa patellofemoral bolnim sindromom često primijete bol ispod patele, na strani koljena ili s unutarnje strane bedara. Posebno se pojavi u situacijama kada se izvode čučnjevi, odnosno kada se kreću gore-dolje po stepenicama ili ustaju nakon dužeg sjedenja.

Bolno koljeno – Bolovi u koljenu i bol koju osjećamo u tim predjelima su zapravo jako jednostavni  zdravstveni problemi. Ipak, mogu biti dovoljno opasni i naporni te nas sprječava da vodimo tipičan život. Ako zanemarimo svu tu bol koju povremeno ili često osjećamo, bol u koljenu može utjecati na naš život i to na negativan način.

Na primjer, bol u koljenu može utjecati na naš sportski život i ostale aktivnosti koje obavljamo ili bismo željeli obavljati. Recimo na primjer kao slučajevi kada trčimo ili treniramo neki sport, a imamo problema sa koljenima. U tom slučaju ne možemo pružiti ni dati svoj ukupni potencijal te se smanjuje mogućnost pobjede ukoliko se radi o nekom natjecateljskom dijelu. Takvi bolovi izravno će utjecati na postizanje naših ciljeva i snova. I sami smo upoznati s činjenicom da upravo bolovi u koljenu i razna puknuća su najčešći razlog prekida sportske karijere mnogih slavnih sportaša i sami smo mnogo puta čuli kako su sportske karijere gotove nakon ozljede koljena.

Što uzrokuje bolove u koljenu

Što zapravo sve uzrokuje bolove u koljenu? Trebamo znati razlikovati 3 glavna uzroka pojave boli u koljenu. Znajući što uzrokuje bol u koljenima omogućujemo da se spriječi širenje i pojava same boli. Uvijek je najbolje što možemo učiniti za sebe educirati se o tome što uzrokuje bolove u koljenima, te možemo otkriti način da se što bolje zaštitimo.

U slučaju da smo već razmišljali o tome što izaziva nelagodu u koljenima, moramo shvatiti da postoje tri glavna uzroka tome, a to su različite dijagnoze artritisa, ozljede i mehanički problemi.

Bolovi u koljenu  uzrokovani  artritisom

Osteoartritis – ova pojava se odnosi na normalno slabljenje hrskavice u koljenu uglavnom zbog korištenja tijekom raznih aktivnosti i dobi.

Giht – ukoliko imate giht, to znači da se u vašoj mokraćnoj kiselini stvaraju i gomilaju kristali u zglobovima. Giht je obično usmjeren na koljena, zglobove i palac.

Pseudogout – je pojava kalcija, odnosno Pirofosfat kristala koji može biti smješten unutar zglobne tekućine.

Reumatoidni artritis – je autoimuna bolest koja je obično usmjerena na bilo koji spoj koji se može naći u tijelu.

Septički artritis – odvija se zbog bolesti unutar vašeg zgloba koljena.

Bolovi uzrokovani ozljedama

Prednji križni ligament (ACL) ozljede – ACL ozljede su vrlo karakteristične kod sportaša, posebno među košarkašima. ACL dolazi kada je  jedan od četiri ligamenata ozlijeđen unutar cjevanice pa sve do bedrene kosti.

Koljeno burzitis – ova ozljeda uključuje neku infekciju u vrećicama sa tekućinom koja se nalazi unutar zgloba koljena.

Rastrgan meniskus – oštećen meniskus također zadaje probleme najčešće sportašima, a također se odnosi na bol zgloba koljena. Rascjep u menisku može donijeti veliki raspon boli.

Upala tetiva čašice koljena – nakon što se razvije upala, to znači da postoji oteklina u vašim tetivama.

Mehanički problemi kao uzrok bolova u koljenu

Bol u kuku – ako patite od nelagode u predjelu kuka, promijenite svoj način trčanja ili srodnih aktivnosti. Ovakva vrsta problema može utjecati na pozicioniranje koljena, a to pak može voditi do osjećaja nemira u koljenu.

Zaključavanje odnosno blokade u koljenu – ako već postoji ozljeda unutar vaše hrskavice, to čini vaša koljena još sklonija blokadi samog koljena, odnosno nemogućnosti da u potpunosti uskladite pokrete svojeg koljena.

Anatomija koljena – Sada kada ste upoznati s tim što uzrokuje bolove u koljenima, svakako usmjerite svoju snagu na izbjegavanje svih aspekata koje dovode do ove neugodne boli koja na kraju može imati veliki utjecaj na naš život i na naše svakodnevno obavljanje raznih aktivnosti. Uvijek možete uzeti u obzir neke tehnike vježbanja koje će ublažiti bolove kao što su pilates tehnike ili jednostavno si prilagodite pokrete i vježbu.

Ako pak već dugo vremena osjećate neugodne boli u predjelu vaših koljena onda obavezno provjerite svoje stanje kod liječnika kako biste saznali koja vrsta boli odnosno ozljede je u pitanju i da dobijete najbolje upute za liječenje i što prije krenete s tim kako bol ne bi prerasla u veći problem, a vi da nesmetano možete nastaviti sa svim svojim željama, snovima i svakodnevnim aktivnostima bez osjećaja boli!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...