Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Blitva kao zdrava namirnica i jako ljekovita biljka iz naših plastenika

blitva zdravlje
Foto: Pixabay / Blitva

Blitva je biljka koju jako često koristimo u kuhinji, a dobra je za naše zdravlje. Već od naših roditelja, i baka znamo da je riječ o izrazito zdravoj namirnici. Osim toga, mnoga istraživanja su pokazala da blitva može imati djelotvorna ljekovita svojstva.

Upoznajmo malo bolje blitvu i pogledajmo što točno blitva krije u sebi…

Blitva se dosta često uzgaja u vrtovima, plastenicima ali se i kultivira za upotrebu u industriji hranom. Za hranu mi najčešće koristimo bijelu blitvu, dok se industrijska proizvodnja bazira na šećernoj repi. Da, dobro ste zaključili, naime šećerna repa je vrsta blitve.

Poznate su nam mnoge vrste blitve, a u kuhinji najčešće koristimo vrste sa širokim listovima koji izrastaju iz peteljki. List blitve se koristi slično kao i špinat, točnije kuhamo je sa krumpirom i začinjamo na razne načine. Dok je još mlada, blitva se može konzumirati sirova, kao salata, ili neki zdravi zeleni sok. Ukoliko se odlučite za sok od blitve slobodno potražite recept, jer je sok jako zdrav i dobar je za piti. Blitva donosi zdravlje našem organizmu.

Blitva se također koristi za punjenje sarmica, te kao dodatak jelima poput savijače, pite i raznih torti i drugih jela. Primjena blitve je raznolika, pa je na vama da proučite recepte i na pravi način iskoristite ovo zeleno lisnato povrće.

Sada ćemo spomenuti neke zanimljive činjenice u vezi blitve

Odmah ćemo spomenuti da je blitva lisnato zeleno povrće. Opisujemo je kao biljku s debelom i hrskavom stabljikom, iz koje se dalje šire zeleni listovi. Ovisno o podvrsti, listovi blitve mogu biti glatki ili valoviti sa svjetlije obojenim žilicama koje prolaze kroz listove. Trebamo znati da blitva spada u istu porodicu biljaka odakle dolaze špinat i cikla, pa nas ne čudi što okusom podsjeća na njih. Ima gorki okus koji podsjeća na list cikle i blagi slankasti okus listova špinata.

Osim što blitvu koristimo u kuhinji, ona ima raznoliku primjenu u alternativnoj medicini. Pročitajte u nastavku kako se blitva koristi kao ljekovita biljka.

Blitva kao prirodni lijek

Blitva ima jako dobar nutritivni sastav, preciznije da kažemo da se u ovoj povrtnoj listanoj biljci pronalaze najpotrebniji vitamini i minerali. Osim toga, blitva je bogata fitonutrijentima i dijetalnim vlaknima.

Kada konzumiramo blitvu mi u organizam unosimo značajne količine vitamina K. Taj vitamin je poznat po tome što sprječava djelovanje stanica koje razaraju kosti. Zanimljiva činjenica je da se vitamin K pod utjecajem mikroflore u probavi pretvara u oblik vitamina koji aktivira glavni protein u kostima.

Osim gore spomenutih elemenata, u blitvi pronalazimo značajne količine beta karotena koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Ako znamo kako djeluje beta karoten, odnosno vitamin A, onda lako možemo zaključiti da nam blitva pomaže u očuvanju vida. Osim toga, vitamin A je dobar jer pomaže i u zaštitit od oksidativnih oštećenja u organizmu koji mogu dovesti do raka.

Blitva odlično djeluje na naše zdravlje

Neka istraživanja na ovu temu su dala rezultate koji idu u korist blitvi. Naime, istraživanja provedena na Sveučilištu Kanzas u SAD-u dala su nam rezultate koji kažu da kancerogene tvari iz cigarete potiče redukciju vitamina A, a na osnovu rezultata zaključeno je da prehrana hranom bogatom vitaminom A objašnjava zašto neki dugogodišnji pušači ne obole od raka pluća. To znači da se pasivni pušači mogu zaštititi konzumiranjem hrane koja sadrži povećane količine beta karotena.

Još neki elementi iz blitve čuvaju naš vid. To su fitonutrijenti lutein i zeaksantin, koji također štite naše oči na način da utječu na povećavanje koncentracije pigmenata što osigurava bolju zaštitu mrežnice.

Blitva nije dobra samo za naše oči, odnosno vid. U ovom zelenom lišću možemo pronaći i spojeve koji povoljno utječu u slučaju visokog krvnog tlaka. Osim toga, ti isti spojevi svojim djelovanjem čuvaju naš kardiovaskularni sustav zdravim, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene.

Neke od zdravstvenih studija o blitvi ispitivale su ljekovita svojstva lišća i korijenja koje nije doduše jestivo, i otkrile da blitva može učinkovito smanjiti pojavu raka probavnog trakta.

Naveli smo jako puno pozitivnih stvari u vezi blitve. Neka vam ova sezona zelenog lisnatog povrća bude u znaku blitve. Uživajte u ovoj namirnici kada god imate priliku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...