Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ljekovita biljka – Blitva – Dobra i za kulinarstvo i kao prirodni lijek

Blitva je ljekovita biljka iz porodice Chernopodicae, poznata pod latinskim imenom Beta vulgaris. Osim u kuhinji, blitva je pronašla svoje mjesto i među ljekovitim biljkama.

Tko još nije čuo za blitvu? Sada pročitajte malo činjenica u vezi blitve i koliko je zdrava te kako se koristi…

Uzgaja se za prehranu u vrtovima, a neke se vrste kultiviraju u industrijske svrhe. Za hranu služi uglavnom bijela blitva, a u industrijske svrhe šećerna repa. U Sredozemlju se uzgaja i Beta maritima, koja se rado jede na lešo.

Sve vrste blitve imaju prilično duge i široke listove, te debeo vretenast korijen iz kojega izlaze debele, mesna te peteljke lišća produžujući se kao glavno rebro cijelom dužinom listova poput bijele trake na ostaloj sjajnoj, jasno zeleno obojenoj površini.

Lisnata se u kulinarstvu koristi slično špinatu, kuhana i pomiješana s krumpirom, začinjena hladnim uljem. Dok je još mlada, blitva se može pripremati i sirova, kao salata.

Jako često se koristi za punjenje i savijanje sarmica u raznim kombinacijama, a također i kao dodatak jelima s tijestom za savijače, pite, torte i slična jela.

Druga vrsta ima mnogo dužu stabljiku nego lisnate sorte, a listovi su nešto manji. Za ovu vrstu blitve uvriježeno je mišljenje, najčešće zbog neupućenosti, da je ta blitva manje vrijedna, jer se misli da zadebljala stabljika znači da je blitva stara, da je odrvenjela i nije za upotrebu. Naime, istina je sasvim suprotna, odnosno riječ je o drugoj vrsti ove biljke, ali jednako vrijednom. Rebrasta blitva koristi se, naime, tako da se lišce priprema posebno, kao špinat ili salata, a debela, sočna i mesnata rebra kuhaju se ili peku vezana u snopiće kao špargla ili praziluk, te prelijevaju raznim umacima.

Blitva je osim u kulinarstvu jako dobra i kao ljekovita biljka

Blitva je odličan prirodni antibiotik. U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale mokraćnog mjehura i bubrega. Obarena blitva sa nasjeckanim bijelim lukom koristi se kao antibiotik. Ako spomenutoj kombinaciji dodamo i peršin, onda dobijemo odličan prirodni lijek koji pospješuje izlučivanje mokraće i čisti krv.

Blitva je izuzetno djelotvorna za jačanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje optimalne tjelesne težine. U tom smislu najbolja je spremljena sa krumpirom i limunovim sokom kao začinom, koji organizmu osigurava i zavidne količine vitamina C. Blitva je također izuzetno bogata vitaminom C, ali i B, kao i karotinom. Izuzetno je bogata i magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i manganom, a posjeduje i zavidnu količinu ugljikohidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...