Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Biljna ulja u izradi prirodne kozmetike – Naučite sami sebi napraviti prirodne preparate za zdravlje i ljepotu

Biljna bazna ulja imaju hranidbenu vrijednost za kožu, ali moraju biti visoke kakvoće, nerafinirana i hladno prešana. Ne kupujte ‘prirodno’ nego sami sebi napravite.

Prirodna kozmetika je danas jako zanimljiva tema, a ručno napravljeni prirodni preparati sve su više traženi.

Svi znamo da ništa osim prirodnog nije savršeno i zato treba ostati pri tome. Na žalost, takav trend su prepoznale i kozmetičke industrije.

Pod oznakom ‘prirodno’ se danas svašta prodaje. Mi ne savjetujemo nikakvu kupnju, nego vas želimo potaknuti da sami sebi napravite prirodne proizvode koji vam mogu pomoći u očuvanju zdravlja i ljepote.

Pokušavamo vam reći da za njegu i kozmetiku nije potreban novac, niti kozmetički saloni. Potrebno je znanje i uz pomoć nekoliko svakodnevnih sastojaka imat ćete svu kozmetiku i njegu koja vam je potrebna.

Saznajte kako da sami sebi napravite prirodne preparate za ljepotu i zdravlje

Ona imaju miris po biljci iz koje su dobivena. Idealna su kao nosači eteričnih ulja.

SEZAMOVE SJEMENKE daju izvanredno ulje (Sesamum indicum) – svijetlo sezamovo ulje (od neprženog sezama), koje se koristi u pripravi prirodne kozmetike i daje najstabilnije kreme. Povoljno djeluje kod reumatizma, a izvrsno je i za maceriranje biljaka poput kantariona, nevena i mrkve. Ulje je vrlo stabilno, sastavom slično maslinovu ulju. Sadrži dosta vitamina A, E i prirodnih antioksidansa.

SHEA MASLAC, karite (Butyrospermum parkii) – je afrička biljka koja se tradicionalno koristila za njegu novorođene djece. Štiti kožu od isušivanja i prirodni je UV faktor 4. Nezaobilazan je u pripremama mlijeka i ulja za sunčanje, kao i u izradi balzama za usne. Na sobnoj temperaturi je u krutom stanju.

SUNCOKRETOVO ULJE (Helianthus annuus) – ima blago adstringentno djelovanje (steže), pa se primjenjuje u izradi pripravaka za proširene vene i ispucale kapilare. Brzo se upija u kožu i daje stabilne kreme. Koristi se u njezi svih tipova kože. Jedno je od najboljih ulja za aromamasažu: upija se vrlo polako, ali prodire duboko u kožu i olakšava prijenos molekula esencijalnih ulja direktno u krvotok.

TAMANU (Calophvllum inophvllum) – je vrlo gusto ulje duboke zelene boje, iznimnog djelovanja kod kožnih upala (psorijaza i seboreje), bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija kože. Zbog snažnog antivirusnog djelovanja nezaobilazan je sastojak pripravaka za tretmane herpesa i borbu protiv HPV-a. Najbolje je ulje za tretiranje proširenih vena.

ULJANA REPICA (Brassica napus) – sadrži linolensku, gama-linolensku, oleinsku, palmitinsku masnu kiselinu i vitamin E. Ovo je jedno od rijetkih ulja koja su bogata esencijalnim masnih kiselinama, omega-3, omega-6 i omega-9. Upravo zbog toga posjeduje energetsku i strukturnu ulogu u stvaranju stanične membrane i u aktivnosti mozga. Već jedna mala žličica repičina ulja dnevno, upotpunjuje 30 posto dnevne potrebe za vitaminom E. U kozmetici se preporuča kod umorne kože i u tretmanima bora. Primjenjuje se oralnim putem i u prirodnoj kozmetici.

VUČJI TRN (Hippophae rhamnoides) – ima visok udio C i E vitamina, karotenoida i fitosterola. Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno i baktericidno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka. Ulje dobiveno iz pulpe vučjeg trna sadrži izrazito visok udio palmitoleinske kiseline. Samo nekoliko kapi u uljnim smjesama ili kremama za lice potaknut će proces samotamnjenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...