Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Biljna ulja u izradi prirodne kozmetike – Naučite sami sebi napraviti prirodne preparate za zdravlje i ljepotu

Biljna bazna ulja imaju hranidbenu vrijednost za kožu, ali moraju biti visoke kakvoće, nerafinirana i hladno prešana. Ne kupujte ‘prirodno’ nego sami sebi napravite.

Prirodna kozmetika je danas jako zanimljiva tema, a ručno napravljeni prirodni preparati sve su više traženi.

Svi znamo da ništa osim prirodnog nije savršeno i zato treba ostati pri tome. Na žalost, takav trend su prepoznale i kozmetičke industrije.

Pod oznakom ‘prirodno’ se danas svašta prodaje. Mi ne savjetujemo nikakvu kupnju, nego vas želimo potaknuti da sami sebi napravite prirodne proizvode koji vam mogu pomoći u očuvanju zdravlja i ljepote.

Pokušavamo vam reći da za njegu i kozmetiku nije potreban novac, niti kozmetički saloni. Potrebno je znanje i uz pomoć nekoliko svakodnevnih sastojaka imat ćete svu kozmetiku i njegu koja vam je potrebna.

Saznajte kako da sami sebi napravite prirodne preparate za ljepotu i zdravlje

Ona imaju miris po biljci iz koje su dobivena. Idealna su kao nosači eteričnih ulja.

SEZAMOVE SJEMENKE daju izvanredno ulje (Sesamum indicum) – svijetlo sezamovo ulje (od neprženog sezama), koje se koristi u pripravi prirodne kozmetike i daje najstabilnije kreme. Povoljno djeluje kod reumatizma, a izvrsno je i za maceriranje biljaka poput kantariona, nevena i mrkve. Ulje je vrlo stabilno, sastavom slično maslinovu ulju. Sadrži dosta vitamina A, E i prirodnih antioksidansa.

SHEA MASLAC, karite (Butyrospermum parkii) – je afrička biljka koja se tradicionalno koristila za njegu novorođene djece. Štiti kožu od isušivanja i prirodni je UV faktor 4. Nezaobilazan je u pripremama mlijeka i ulja za sunčanje, kao i u izradi balzama za usne. Na sobnoj temperaturi je u krutom stanju.

SUNCOKRETOVO ULJE (Helianthus annuus) – ima blago adstringentno djelovanje (steže), pa se primjenjuje u izradi pripravaka za proširene vene i ispucale kapilare. Brzo se upija u kožu i daje stabilne kreme. Koristi se u njezi svih tipova kože. Jedno je od najboljih ulja za aromamasažu: upija se vrlo polako, ali prodire duboko u kožu i olakšava prijenos molekula esencijalnih ulja direktno u krvotok.

TAMANU (Calophvllum inophvllum) – je vrlo gusto ulje duboke zelene boje, iznimnog djelovanja kod kožnih upala (psorijaza i seboreje), bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija kože. Zbog snažnog antivirusnog djelovanja nezaobilazan je sastojak pripravaka za tretmane herpesa i borbu protiv HPV-a. Najbolje je ulje za tretiranje proširenih vena.

ULJANA REPICA (Brassica napus) – sadrži linolensku, gama-linolensku, oleinsku, palmitinsku masnu kiselinu i vitamin E. Ovo je jedno od rijetkih ulja koja su bogata esencijalnim masnih kiselinama, omega-3, omega-6 i omega-9. Upravo zbog toga posjeduje energetsku i strukturnu ulogu u stvaranju stanične membrane i u aktivnosti mozga. Već jedna mala žličica repičina ulja dnevno, upotpunjuje 30 posto dnevne potrebe za vitaminom E. U kozmetici se preporuča kod umorne kože i u tretmanima bora. Primjenjuje se oralnim putem i u prirodnoj kozmetici.

VUČJI TRN (Hippophae rhamnoides) – ima visok udio C i E vitamina, karotenoida i fitosterola. Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno i baktericidno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka. Ulje dobiveno iz pulpe vučjeg trna sadrži izrazito visok udio palmitoleinske kiseline. Samo nekoliko kapi u uljnim smjesama ili kremama za lice potaknut će proces samotamnjenja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...