Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Biljka vrijes otapa kamence te ublažava reumu i giht – Osim toga, vrijesak je odlična medonosna biljka

Vrijes je cijenjena biljka u narodnoj medicini jer pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera u krvi te pomaže protiv ateroskleroze i promjenjivog krvnog tlaka.

Vrijes (Calluna vulgaris) koristi se za čišćenje krvi, protiv reume, artritisa i gihta te infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.

U narodnoj medicini najviše se cijeni njegova moć otapanja svih vrsta kamenaca. No da bi bio učinkovit, čaj treba svakodnevno piti tijekom nekoliko mjeseci. Djelovanje vrijesa protiv žučnih kamenaca, bubrežnih kamenaca i kamenaca mokraćnog mjehura mnogo je jače ako se uzima čaj od cvjetova vrijesa ubranih ujesen. Budući da pospješuje izlučivanje mokraće i vode iz tijela te potiče izmjenu tvari, vrijes pomaže protiv reume, artritisa i gihta.

Također je od pomoći kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika. Vrijes pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje razinu šećera i masnoće u krvi te pomaže protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućega krvnog tlaka. Učinkovit je i kad se primjenjuje izvana – kupkom od vrijesa liječe se kožni osipi, razni ekcemi, prištevi, lišajevi i gljivice, a oblozi od vrijesa primjenjuju se kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa.

Nešto blaži čaj od vrijesa koristi se kao kupka kod upale ženskih spolnih organa. Vrlo ljekovit je i med od vrijesa. Žute je do tamnožute boje, slaba mirisa i ugodna, specifična okusa, a posebno ga se preporučuje uzimati kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokraćnih puteva i bubrega. Vrijes kod nas najčešće samoniklo raste u primorskim krajevima, a često se susreće i u Lici, osobito na Velebitu.

Najbolje uspijeva na kiselom tlu, a nalazimo ga na suhim livadama, poljima te šumskim pašnjacima i obroncima. Cijela polja vrijesa karakteristična su za vrištine nastale uništavanjem šuma, pri čemu vrijes svojim razvijenim korijenskim sustavom čuva tlo od ispiranja oborinama.

>> Najbolja medonosna biljka je vrijesak

Vrijes se bere u vrijeme cvatnje – najčešće se beru samo cvjetovi, no brati se mogu i cijeli cvatući vrhovi. Cvjetovi vrijesa suše se u tarikom sloju na sjenovitom i dobro prozračenome mjestu, a čuvaju se u dobro zatvorenim kartonskim kutijama. Ne smiju se sušiti predugo inače mogu ishlapiti njegova eterična ulja, što će smanjiti ljekovitost. Znak da je vrijes dobro osušen je prirodna ružičasta boja cvjetova, koju oni i nakon sušenja moraju zadržati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...