Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Bijeli čaj: recept i upotreba

Ovom prilikom spomenut ćemo bijeli čaj, primjenu i recept za pripremu ovog posebnog čaja. Mnogi su čuli za crni ili zeleni čaj, no malo tko je čuo da postoji i bijeli čaj. Zapravo se i on pravi od iste biljke poput prije spomenuta dva čaja, ali na poseban način.

Bijeli čaj je jako cijenjen zbog svojih svojstava i zbog načina pripreme. U istočnim se zemljama dosta često koristi, no kod nas je još uvijek, možemo to tako napisati, nepoznanica.

Bijeli čaj u kratkim crtama

Bijeli čaj je poznat već stotinama godina, posebno u kineskoj narodnoj medicini. On je osnovni sastojak mnogih tradicionalnih lijekova, te važi za eliksir mladosti, dugovječnosti i ljepote. Jako je rijedak jer se listići biljke za pripremu ovog čaja sakupljaju tek par dana u godini. Za proizvodnju ovog čaja koriste se posebno odabrani listići biljke, oni najmlađi koji u sebi sadržavaju najveće količine polifenola. Takvi listići imaju posebno izražena antioksidacijska svojstva. Znamo da slobodni radikali oštećuju naše stanice, čime dolazi do procesa starenja ili čak razvoja različitih kancerogenih oboljenja. Bijeli čaj je baš zbog toga jako poseban, jer će zaustaviti takve procese u našem organizmu i pomoći da se naše tijelo oslobodi štetnih radikala.

Bijeli čaj se ubire samo par dana, u dalekoj kineskoj provinciji koja se zove Fujian. Jedan od najkvalitetnijih je Silver Needle, kojeg u Kini zovu i Bai Hao. Tajna ljekovitosti je u pravom odabiru listova biljke, te njihovom posebnom tretiranju prilikom branja. Bez obzira što se ovaj brend posebno ističe, svaki bijeli čaj (koji se radi po kineskoj recepturi) je jako kvalitetan i dobar izbor za svakodnevno uživanje.

Bijeli čaj, bez obzira na brend, spada u skupinu jako rijetkih zelenih čajeva. Ime za bijeli čaj dolazi od bijelih listića biljke od kojih se čaj i radi. To su mladi listići, posebno birani i sakupljaju se tek par dana kroz godinu. Listićima bijelu boju daju kratke malene dlačice po njima. Prilikom prerade listića, oni se suše tako da proces fermentacije bude bez gotovo ikakvog utjecaja. Tako smo u listićima sačuvali vrijedne spojeve, kojih u zelenom čaju ima u znatno manjoj mjeri. Napitak od bijelog čaja ima blijedu boju, ali je on izuzetno bogat antioksidansima, znatno bogatiji nego zeleni čaj, a ima znatno manje kofeina i po okusu je blaži i od crnog i od zelenog čaja.

Ljekovitost bijelog čaja

Stoljećima je poznata ljekovitost bijelog čaja u istočnjačkoj kulturi. Kinezi ga dugo koriste, pa tako i sve okolne zemlje, odakle se proširio i našao svoj put do nas. Iako je još uvijek slabo poznat, bijeli čaj polako pronalazi svoj put do naših kuhinjskih ormarića. Cijenjen je narodni lijek u kuni, posebno kao napitak koji čisti organizam i čuva nas od kancerogenih oboljenja. Bijeli čaj daje organizmu vitalnost i pojačava njegove obrambene funkcije.

Ako znamo za vrijednosti zelenog čaja, dovoljno je napisati da se bijeli čaj radi od iste biljke ali na način da u njemu ostane znatno više svih spojeva koji nam pomažu.  Ako još uvijek niste sigurni u vrijednosti bijelog čaja, napisat ćemo vam da su ga stoljećima pili carevi i bogati, odnosno privilegirani stalež. Zapravo je i danas jedan od skupljih proizvoda ove grupe, ali će opravdati svoju cijenu okusom i blagotvornim djelovanjem na naše zdravlje. Kako smo već spomenuli, za izradu bijelog čaja koriste se samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci. Oni se pomno biraju da bi čaj imao što bolji okus i kvalitete. Listići su prekriveni kratkim bijelim dlačicama, koje kada se listići osuše daju čaju prepoznatljivu srebrnkastu boju koja naginje na bijelu. Odatle i dolazi naziv za ovaj čaj – Bijeli čaj.

Ovaj čaj je blago fermentiran, tek 2% za vrijeme sušenja, zbog čega obiluje polifenolom katehinom. Pored toga, bijeli čaj je bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Važno je spomenuti da bijeli čaj sadržava 25% manje kofeina nego zeleni čaj. Zbog toga je pogodan za osobe svih uzrasta. Tek da usporedimo: Bijeli čaj u prosjeku sadržava 15 mg kofeina, dok ga u crnom čaju ima 40mg.

Kada se uzima u ljekovite svrhe najbolje će djelovati preventivno. Naime, bijeli čaj je dobro piti redovno, jer će tako spriječiti pojavu različitih bolesti. Ovaj čaj će ojačati imunološki sustav čovjeka, a mnogi stručnjaci vjeruju da može prevenirati različite oblike raka.

Koristi od konzumiranja bijelog čaja slične su onima kod ispijanja zelenog čaja. Razlika je što bijeli čaj ima znatno manje kofeine i nema trpak okus, pa je zbog toga pogodan i za djecu. Kada se pripremi, bijeli čaj ima blijedo zlaćanu boju i osvježavajućeg je okusa. Smatramo da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša cijeđenog soka od naranče. Pored toga, bijeli čaj je mnogo puta djelotvorniji od zelenog čaja. Ako za neku potrebu pijete zeleni čaj, vjerojatno je da će bijeli čaj znatno bolje obavljati potrebne procese.

Dobro ga je piti preventivno jer on jača imunološki sustav i općenito dobro djeluje na naš organizam. Ako ga i ne poznajete dovoljno dobro, dovoljno je znati blagotvorna djelovanja zelenog čaj i sve će vam biti jasno. Za razliku od zelenog čaja, bijeli čaj jače djeluje a nema trpak okus koji nekima ne prija. Zbog toga je pogodan za djecu jer ga rado piju. Okus mu ja znatno blaži, mekši i ima nježniju boju u šalici.

Ljekovita svojstva bijelog čaja

Ljekovito djelovanje bijelog čaja raznoliko je. Ovaj topli napitak prevenira mnoge bolesti, a koristi se kao prirodni lijek u različitim prilikama.

Kažu da je odličan:

  • Antioksidant – Bijeli čaj će pomoći kod različitih kancerogenih stanja, a toliko je efikasan da ga mnogi smatraju „eliksirom dugovječnosti“. Zbog antioksidacijskih svojstava bijeli čaj djeluje direktno na mutirale stanice, sprječavajući tako pojavu tumora i kancerogenih oboljenja.
  • Za reguliranje kolesterola u krvi – Stručnjaci smatraju da bijeli čaj može regulirati razinu kolesterola u krvi. Zbog izraženih antioksidacijskih osobina, ovaj će napitak pomoći da naš metabolizam uspješno obavi funkcije koje radi i na taj način da smanji povišeni kolesterol.
  • Bijeli čaj obnavlja jetra i čisti je od masnoće – Ako imate problema sa jetrima svakako si priuštite šalicu do dvije ovog čaja. On će pomoći da izliječite masna jetra, da očistite jetra od nakupljenih toksina čime ste znatno poboljšali opće stanje vašeg organizma.
  • Najbolji je čistač tijela od toksina – Već ste mogli zaključiti da je bijeli čaj odličan čistač našeg organizma. Zbog toga je idealna opcija za sportaše i fizički aktivne osobe. Dobar je osobama koje imaju stresno zanimanje, mnogi ga koriste nakon kemoterapije ili dugotrajnog korištenja određenih lijekova. Bijeli čaj opušta i odličan je odabir pred spavanje.
  • Bijeli čaj za mršavljenje – Osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme rado biraju bijeli čaj. S obzirom da ubrzava metabolizam, što dovodi do bržeg sagorijevanja kalorija, njihov odabir nas ne treba čuditi. Naime, bijeli čaj može dati efekt mršavljenja čak i ako niste na dijeti. Naravno, za prave rezultate dijeta je poželjna, baš kao i redovna tjelovježba. Pored svega navedenog, spomenut ćemo da bijeli čaj može djelovati protiv celulita.
  • Dobar je za ten – Bijeli čaj će pomoći regeneraciju kože. Ovaj napitak je tako dobar da će kroz kratak period pomladiti kožu, oporaviti lice od podočnjaka i drugih nedostataka koje mnogi imaju.
  • Protiv afti u ustima – Ako pijete bijeli čaj, a imate afte, dovoljno ga je zadržati u ustima kratko prije nego ga progutate.

Recept za bijeli čaj – naučite kako se priprema

Kada ste pročitali toliko toga u vezi bijelog čaja, saznali za njegove prednosti, vrijeme je da naučite pripremiti bijeli čaj. Recept za pripremu bijelog čaja zapravo nije nimalo složen, pa slijedite naše jednostavne upute.

Bijeli čaj se priprema zapravo kao i većina drugih vrsta čaja. Dovoljno je u 2 dl vruće vode staviti 2,5 grama čaja. To bi značilo da na 1 čajnu šalicu vode ide žličica i pol mješavine čaja.

Možemo reći da se bijeli čaj priprema kao i zeleni, sa jednom bitnom razlikom. Naime, bijeli čaj nije tako osjetljiv na visoke temperature vode, što znači da se može namakati u vodi od 80-90C stupnjeva, jednu do tri minute.

Što kažu stručnjaci na temu bijelog čaja?

Za kraj da zaokružimo ovu temu. Saznajte što kažu stručnjaci o bijelom čaju, dali je zdrav i u kojoj mjeri…

Još u bližoj prošlosti mišljenja stručnjaka i javnosti bila su poprečna. Naime, u komercijalnom svijetu zeleni se čaj probio na sami vrh i malo tko je bio spreman priznati da „nepoznati“ bijeli čaj ima blizu tako dobra svojstva, a još teže da je on čak i bolji od zelenog čaja.

Provedene su mnoge studije na tu temu, pa među njima i studija na Pace University 2004. godine. Ta studija je pobila ustaljeno mišljenje i jasno pokazala da bijeli čaj sadrži više antivirusnih i antibakterijskih spojeva od zelenog čaja.

Pokazalo se da bijeli čaj sadrži znatno više katehina, povećanu količinu teobromina i galične kiseline. Ako ne znate, to su jako važni antioksidansi u našem organizmu. pored toga, bijeli čaj u sebi sadrži mnogo veće doze aminokiseline teanina. To je kiselina koja pozitivno djeluje na relaksaciju i dobro raspoloženje.

Bijeli čaj je posebno dobar jer nema gorčine. To znači da ga nije potrebno sladiti šećerom, a ukoliko baš želite, tek pola žličice meda obogatit će mu okus.

Istraživanja su pokazala da bijeli čaj možemo zvati „eliksir dugovječnosti i ljepote“. Ipak, službena medicina takve pojmove ne poznaje, ali će mnogi potvrditi da bijeli čaj smanjuje potrošnju proteina koji se nalaze u strukturi kože. To su kolageni i elastini, koji imaju važnu ulogu u promjenama na koži koje dovode do staračkog izgleda. Naime, kolagen je protein koji našoj koži daje čvrstoću i sprječava opuštanje kože. Elastin je protein koji koži daje fleksibilnost i čvrstoću. On je zaslužan što se nakon istezanja koža vraća u prvobitni položaj. Kroz period starenja uočili smo smanjenje ovog proteina, što rezultira naboranom kožom.

Gore spomenuta dva proteina iscrpljuju se starenjem, a uočili smo da bijeli čaj može znatno da smanji njihov deficit u našem tijelu. zbog toga se bijeli čaj koristi u sve većem broju različitih kozmetičkih preparata i sličnih proizvoda.

Za kraj par riječi…

U ovom tekstu smo pokušali što bolje objasniti bijeli čaj, njegove prednosti i način upotrebe. Napisali smo i recept za pripremu bijelog čaja, te način na koji ga možete zasladiti ako je potrebno. Pored bijelog čaja, spominjali smo zeleni i crni čaj, pa se možete podsjetiti. Pročitajte što je kolagen i koju ulogu ima u našem organizmu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...