Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što je kolagen i koja mu je uloga?

Starenje kože potpuno je normalan i prirodan proces koji nikoga neće zaobići.

Svi mi nakon 25 godina starosti pokazujemo znakove starenja, no neki vidljivi pokazatelji ipak dolaze tek malo kasnije.

Ipak, kako smo spomenuli, već nakon 25. godine života, proizvodnja novih stanica kože polako opada, a samim time naša koža postaje manje elastična i definitivno počinje da stari.

Na površini kože formira se sloj izumrlih stanica koji ometa prirodne procese kože i počinje se smanjivati proizvodnja kolagena. Što je točno kolagen, i koja mu je uloga? Kolagen je vrsta proteina, odnosno komponenta vezivnog tkiva, koji se proizvodi u našem organizmu i od vitalnog je značaja za naše tijelo. Njemu trebamo biti zahvalni za lijepu, mekanu, elastičnu i zdravu kožu. Nedostatak kolagena vremenom dovodi do pojave bora i drugih znakova starenja kože.

Kolagen se inače sastoji od lijepo isprepletenih vlakana koji čine mrežicu a ta vlakna predstavljaju vezivno tkivo koje povezuje stanice kože. Pored kolagena, za elastičnost, čvrstoću i lijep izgled kože odgovoran je i elastin, no njega ćemo spomenuti nekom drugom prilikom.

Vratimo se na temu kolagen. Razlikujemo nekoliko podvrsta kolagena koji se međusobno pomalo razlikuju po svojoj ulozi u kožnom tkivu i strukturi. Procesom starenja organizma kao i pod utjecajem nepovoljnih vanjskih faktora dolazi do oštećenja kolagena i umanjene proizvodnje ovog proteina. Posljedica je starenje i boranje kože.

Što možemo učiniti? Starenje kože se ne može u potpunosti spriječiti, no možemo učiniti nešto dobro za našu kožu, i tako usporiti njezino uništavanje. Ukratko, trebamo pronaći načina kako da stimuliramo naš organizam da što bolje nadoknađuje ovaj protein.

Danas je poznato više načina da se stimulira organizam na što bolju proizvodnju kolagena. Najbolji način je možda korištenje krema koje su bogate kolagenom. Ako ne želite dobiti bore prije nego vas vrijeme sustigne, potrudite se održavati kožu kremama bogatim kolagenom. Drugi način je upotreba lasera, no odmah da napomenemo kako se radi o suvremenoj tehnologiji, koja nije svima dostupna, što zbog cijene tretmana, što zbog nepostojanja uređaja u mjestu u kojem boravite. Laserski tretmani lica mogu u određenoj mjeri aktivirati metabolizam kože i potaknuti je da bolje regenerira stanice koje odumiru. Međutim, kako smo napomenuli, ovi tretmani znaju biti jako skupi, što će odbiti mnoge od nas.

Za one kojima je laserski tretman nedostižan, preporučujemo prirodni pristup, odnosno brigu o svom tijelu, pa tako i o koži. Treba znati da se koža njeguje i hrani kako izvana tako i iznutra. Još uvijek ne postoji kozmetički preparat ili tehnike koja može nadoknaditi lošu i neadekvatnu ishranu. Da bi održali svoju ljepotu i mladolik izgled, iskoristite prirodne preparate, odnosno namirnice koje će potaknuti kožu na bolju proizvodnju kolagena.

Namirnice dobre za lijep izgled i mladu kožu su riba i morski plodovi, pileća juha od kostiju i citrusno voće poput limuna, naranče, mandarina i grejpfruta. Konzumiranje ovih namirnica doprinosi lijepom i mladolikom izgledu kože, te umanjuje pojavu bora.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...