Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Bijele naslage na jeziku, uzrok nastanka i liječenje

bijele naslage na jeziku
Foto: Pixabay / Bijele naslage na jeziku

Vaš jezik može vam otkriti razne probleme vezane za zdravlje kao što su problemi s jetrom, problemi sa probavnim sustavom pa čak i brinete li se previše u životu? Zašto nastaju bijele naslage na jeziku i kako ih liječiti?

Ako detaljno pregledate svoj jezik možete saznati kako funkcionira vaš organizam, koje zdravstvene probleme imate i kojim organima je hitno potrebna pomoć.

Svaka promjena boje, tkiva ili naslage na jeziku mogu vam otkriti kakvo je stanje vašeg tijela, na kojem se dijelu nakupljaju toksini i na što morate posebno obratiti pažnju kad je riječ o vašem tijelu.

Za detaljnu analizu jezika potrebne su vještine, znanja i iskustvo, ali neke probleme sa zdravljem možete i sami otkriti. Isprobajte ovaj jednostavan test i provjerite kakvo vam je zdravlje.

Ovaj test se radi ujutro prije nego obavite jutarnju higijenu.

Prije početka testa važno je znati kako izgleda zdrav jezik. On ima nekoliko karakteristika, a to su:

  • Boja – jezik je ružičaste boje, bez tamnih ili blijedih područja. To znači da imate zdravi dotok krvi.
  • Oblik – jezik je gibak i elastičan. Površina jezika je glatka, dakle nije ispucana, stanjena ili natečena. Ako jezik drhti ili je mlitav, odnosno prečvrst, to znači da imate probleme u organizmu.
  • Naslage – jezik koji je zdrav nema naslaga ili ima jako malo naslaga bijele boje koje su jedva primjetne. Ako su te bijele naslage jako vidljive to je znak da imate previše toksina u tijelu i prekomjerno konzumirate mliječne proizvode, a ako su naslage smeđe ili tamne to je znak da imate probleme s probavom, bubrezima ili jetrom.
  • Vlažnost – jezik je blago vlažan, odnosno nije ni suh ni prevlažan.
  • Vene pod jezikom – one nisu proširene, jedva su vidljive i svijetle su boje. Ako imate tamnoplave ili ljubičaste vene to ukazuje na neki zdravstveni problem.

Uzroci bijelih naslaga na jeziku

Mnogi su uzroci nastanka bijelog jezika. Neki su benigni i mogu se lako liječiti, a neki zahtijevaju posebno liječenje ili čak mogu biti znak na mogućnost pojave raka.

Ponekad nakon buđenja može jezik biti bijel, tada bi trebali održavati bolju higijenu. Također može biti i znak da ste se prehladili ili ste alergični, pa ste zbog toga disali na usta po noći i time je došlo do pojave bijelih naslaga na jeziku.

Ako je cijela površina jezika bijele boje to je najčešće rezultat manjih upala papila odnosno sitnih okusnih bradavica kojima je prekriven jezik. Ove bradavice mogu skupljati bijela krvna zrnca, bakterije i slično te zbog toga jezik može izgledati natečeno i biti bijele boje.

Uzrok bijelog jezika može biti i nedovoljna oralna higijena, dehidracija, a kronično se javlja i kod pušača. Ako konzumirate lijekove koji isušuju usta može doći do pojave bijelog jezika. Simptomi se obično povuku nakon hidratacije usne šupljine.

Uzrok bijelih naslaga na jeziku kod odraslih

Ako vam je jezik bijele boje to može ukazivati na oralnu gljivičnu infekciju. Ona se često javlja kad se uzimaju antibiotici, a uobičajena je pojava kod dojenčadi i starijih osoba.

Osobe koje boluju od dijabetesa sklonije su gljivičnim infekcijama. Također i neki oralni inhalanti za astmu mogu biti urok nastanka bijelih naslaga na jeziku.

Nakon buđenja je česta pojava bijelog jezika i suhih usta. Ako imate bijeli jezik ne mora značiti da imate velike probleme sa zdravljem.

Ako ste pušač često se može dogoditi da imate bijeli jezik i osjetite peckanje.

Još neki od uzroka nastanka bijelih mrlja na jeziku su:

  • Leukoplakija

Jedan od uzroka bijelih naslaga na jeziku može biti leukoplakija. Ovo se često javlja kod pušača.

Trebali bi posjetiti liječnika ako je ovo uzrok bijelih naslaga jer bijele mrlje mogu predstavljati potencijalnu preteču oralnom raku. No to ne znači da se uvijek radi o raku, ponekad se posljedice izbjegnu prestanete li pušiti.

  • Lichen planus

Ovo je vrsta osipa koja može uzrokovati pojavu bijelih mrlja na jeziku. Osip se javlja i na drugim dijelovima tijela, pogotovo na zapešću, podlakticama i iznad gležnja,a također možete osjetiti i svrbež.

Osip se obično prvo pojavljuje u ustima, a ako primijetite bijele naslage ili čipkaste bijele uzorke na jeziku obavezno se obratite liječniku.  Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, te se simptomi obično povlače prestankom pušenja.

Većinom je pojava bijelih naslaga na jeziku benigan problem ili se liječi vrlo jednostavno. Kako bi izbjegli pojavu tih mrlja dobro je održavati bolju oralnu higijenu i prestati pušiti.

Obratite se liječniku ako dođe do pojave bijelih mrlja, pruga ili čipkastih bijelih obrazaca na jeziku.

Bijele naslage na jeziku kod djece

Ova pojava kod djece je vrlo česta i ne bi trebala predstavljati neki veći problem. Mnogi roditelji se pitaju da li su te bijele mrlje zapravo ostaci hrane na djetetovom jeziku.

Kako bi se uvjerili da li se radi o ostatcima hrane  pređite mokrom krpicom po djetetovom jeziku ili neka dijete opere zube. Ako je i tada jezik i dalje bijele boje posjetite liječnika kako bi otkrili točan uzrok nastanka bijelih mrlja.

Kod djece često može doći do pojave bijelih naslaga zbog gljivične infekcije jer ona uzrokuje specifične bijele naslage na jeziku i u cijeloj usnoj šupljini. Najčešće se ova infekcija javlja kod beba jer ona još nemaju dovoljno razvijen imunološki sustav. Zato djeca ne bi smjela dijeliti dudu ili bočicu s hranom sa drugom djecom.

Ponekad uzrok bijelog jezika kod djece može biti posljedica šarlaha. Ako je to uzrok jezik će biti bijele boje, a okusni pupoljci mogu biti blago natečeni. Tada jezik može izgledati poput jagode. Šarlah ima specifične simptome, a to su povišena tjelesna temperatura, grlobolja i karakterističan osip.

Još jedan od uzroka nastanka bijelih mrlja na jeziku je koksaki virus. Tada su bijele mrlje na jeziku ustvari bolni čirevi uzrokovani virusom. Ove bijele točkice na jeziku traju od tri do pet dana i obično nestaju same potrebe za uzimanje lijekova. Ako je dijete zaraženo koksaki virusom ne bi smjelo dijeliti piće, hranu i posuđe s drugom djecom.

Čišćenja jezika kako bi se riješili bijelog jezika – čišćenje jezika

Čišćenje jezika danas je sve popularnije. Na tržištu postoje brojne četkice za zube koje mogu ujedno čistiti i jezik.

Ali pitanje je da li je ta metoda stvarno uspješna ili je to samo dobar marketinški trik. Ako naslage ne prolaze nakon čišćenja jezika četkicom nemojte ih koristiti.

Naime, ako loše čistite jezik to može dovesti do tjeranja bakterija i toksina u probavni trak. Čistači jezika obično se rade od zlata, srebra, bakra, mesinga i nehrđajućeg čelika. Na tržištu sada imaju i čistači od plastike koji također kvalitetno čiste štetne bijele naslage s jezika.

Kako pravilno očistiti jezik? Potrebno je da jezik isplazite van, uzmite čistač i potegnite po površini jezika na način da počnete od samog korijena jezika.

Jezik uvijek stružite prema naprijed jer na taj način sprječavate unos bakterija u probavni trakt. Prije svakog novog poteza očistite bijelu sluz sa čistača. Dobro isperite usta nakon svakog čišćenja jezika.

Žute mrlje na jeziku

Ako vam je jezik žute boje to ukazuje da se u vašem organizmu događa određena promjena. Ova se pojava većinom javlja kao posljedica poremećaja pod nazivom ”crni dlakavi jezik”.

Ovdje se radi o poremećaju koji dovodi do pojave tamnog jezika koji počinje izgledati kao da je dlakav.

Pojava žutih naslaga također može biti i simptom žutice, odnosno drugih oboljenja jetre. U trudnoći je pojava žutih mrlja na jeziku posljedica  hormonalnih promjena koje se događaju u trudnoći.

Kod većine osoba posljedica pojave žutih naslaga na jeziku može biti zbog nakupljanja bakterija u usnoj šupljini tijekom spavanja i disanja na usta.

Obratite se liječniku ako se uz žuti jezik pojavljuje i žgaravica, mučnina, bol u zglobovima, crvene točkice ili čvorovi u grlu ili na jeziku, ako imate suho grlo, prehlađeni ste, osjećate peckanje, ako imate loš zadah ili loš okus u ustima.

Zadnja dva simptoma se odnose na stomatološke i gastrointestinalne tegobe. Ponekad ako uzimate antibiotik može doći do pojave žutog jezika. U nekim je situacijama žuti jezik posljedica urinarne infekcije.

Kako liječiti bijele naslage na jeziku

Liječenje ovisi o uzroku nastajanja naslaga. U većini slučajeva dovoljno je mrlje ukloniti čistačem jezika. Ponekad je pojava bijelih mrlja na jeziku pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema  koje je na samom početku potrebno identificirati kako bi se uzrok mogao uspješno tretirati.

Često i sami želimo ukloniti bijele naslage sa jezika. To možete učiniti, na par načina pa ćemo pokazati koji su to.

Naime, čišćenje jezika sve je popularnije, pa danas na tržištu postoje i četkice za zube koje, osim zubi, mogu čistiti površinu jezika.

Da biste pravilno očistili jezik od naslaga na površini, jednostavno isplazite jezik van, pa uz pomoć čistača za jezik potegnite po površini jezika, ali na način da krenete od samog korijena jezika i idete prema van (vrhu jezika).

Važno je da jezik uvijek stružete prema naprijed, pa će tako bakterije izaći kada ispljunete, a neće završiti u probavnom traktu. Ne zaboravite da očistite i bijelu sluz sa čistača prije nego započnete novi potez. Nakon što završite sa čišćenjem jezika, dobro isperite usnu šupljinu i ispljunite. Možete se poslužiti i tekućinom za grgljanje i ispiranje zubi, jer će i ona djelovati protiv bakterija na jeziku.

Struganje radite i nekoliko puta, dok ne vidite da ste uklonili naslage sa jezika. Svaki put isperite čistač jezika, i ponavljajte dok ne budete zadovoljni rezultatom. Kada završite postupak, znat ćete da ste sve dobro napravili kada ugledate da je jezik poprimio svoju prirodnu roza boju, bez sloja naslaga po njemu.

Bakterije sa jezika možete ukloniti i pastom za zube

Nakon što ste završili sa čišćenjem jezika, da bi zaustavili ili usporili razvoj bakterija, uzmite pastu za zube i sa njom operite (oribajte) jezik. Jednostavno nanesite pastu za zube na jezik i ostavite pola minute da se pasta upije. Nakon tog vremena dobro sastružite i uklonite sve što je ostalo na površini jezika. Na kraju isperite usta običnom vodom.

Reference:

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...