Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Astma: Zbog čega nastaje astma i kako se liječi?

astma
Astma

Astma je jako učestala bolest, i na petom je mjestu liste najčešćih uzroka smrti u SAD-u. Unatoč jakim terapijama kojima liječimo ovu bolest, smrtnost od astme i respiratornih poremećaja u blagom je porastu.

Astmu možete prepoznati po sljedećim simptomima

Ako imate osjećaj da teško dišete, puls vam naglo ubrzava, a srce sve teže radi. To bi mogli biti simptomi astme. Ako vam nedostaje kisika, borite se za zrak toliko da vas hvata panika – to su samo dodatni simptomi koji prate astmu. Zapravo se tako osjeća astmatični napad.

Astma

Što je astma?

Astma je kronična opstruktivna upalna bolest dišnih putova. Ova pojava uzrokuje probleme pri disanju, a karakteriziraju je neprimjereno jak imunološki odgovor i kronična upala traheobronhalnog stabla. Bolest se javlja u epizodama, odnosno akutna pogoršanja bolesti izmjenjuju se periodima u kojima nema simptoma astme. Do napadaja najčešće dolazi prilikom pogoršanju upale, obično jer je u neposrednoj okolini prisutan neki iritirajući čimbenik ili provokativni faktor astme.

Slobodnim riječnikom astmu možemo definirati i na ovaj način: Astma je respiratorni poremećaj, koji nastaje kada se kanali za dovod zraka prema plućima sužavaju, što dalje otežava disanje. Astmatični napad može nastupiti zbog mnogih različitih faktora. Najčešće se astma pojavi kao produkt neke alergije, izlaganje određenim kemikalijama, zbog jakih fizičkih napora, i bolesti koje izazivaju upalu pluća, poput najobičnije prehlade.

Posljednjih godina, kako napreduje industrija i razvoj općenito, bilježimo sve veći broj oboljelih od astme. Pretpostavljamo da je razlog sve veće zagađenje zraka, što utječe na kvalitetu života, i loše djeluje na naš dišni sustav. Sve to pogoduje lakšem razvoju ove bolesti.

Pored toga, i moderni način života loše utječe na naše zdravlje. Uzet ćemo samo ishranu za primjer – jer stručnjaci smatraju da nekvalitetne namirnice koje sve češće koristimo imaju znatan utjecaj na sve veći broj oboljelih od astme. Prvenstveno se misli na sve veći broj kemikalija koje se nalaze u hrani, te znatno veće količine šećera te ostalih umjetnih sladila.

Ako znamo da je i astma bolest imunološkog sustava, onda je lako za pretpostaviti kako cjelokupno nezdravo okruženje olakšava pojavu i napredovanje ove bolesti. Alergeni mogu da izazovu pretjeranu reakciju imunološkog sustava, koji potom proizvodi histamine, a oni generiraju proizvodnju sluzi, čime je otežano disanje kod pojedinca.

Na kraju valja spomenuti i lijekove koji sami po sebi privremeno ublažavaju simptome, ali nisu efikasni u smislu da liječe bolest. To često rezultira „gore-dole“ efektom uzimanja lijekova – privremeno olakšanje, pa ponovni napad, a potom povećanje doze.

Pronalazak efikasnijeg načina liječenja astme zahtjeva od liječnika da istražuje, sve dok ne odredi sa sigurnošću faktore koji su uzrok bolesti, tako da može djelovati na uzročnika direktno.

Budući da upala pluća može inicirati astmu, dodaci koji sprječavaju upalu ili je ublaže, mogu da pomognu prevenirati ozbiljne napade astme.

Ljekovite biljke protiv astme

Kako smo već kazali, ni lijekovi ne mogu djelovati direktno protiv astme, pa to isto vrijedi i za ljekovite biljke i druge prirodne preparate. Ipak, prirodni lijekovi mogu pomoći da se ublaže simptomi ili izbjegne jaki napad astme.

Sladić je još od davnina poznata biljka za liječenje respiratornih tegoba, pa tako i za liječenje astme. U Kini se sladić koristi tisućama godina kao prirodni lijek za astmu. Danas su dostupne prirodne formule (lijekovi), koje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama. Prije upotrebe bilo kakvih lijekova svakako se posavjetujte sa vašim liječnikom, ili stručnom osobom, koja će vam dati savjet o primjeni lijeka i doziranju. Ako imate namjeru koristiti lijek od ove biljke, imajte na umu da osobe sa visokim krvnim tlakom ne smiju uzimati sladić, niti preparate na bazi ove biljke.

Ginko biloba je još jedan prirodni lijek protiv upala i nadražaja dišnih putova. Dakle, ginko će djelovati povoljno na dišne putove, što dalje može biti preventivno djelovanje protiv napada astme. Osim toga, ginko biloba može da poboljša cirkulaciju, koja dalje pojačava protok kisika kroz organizam. Veoma često, uslijed otežanog disanja, astmatičari ne dobivaju dovoljno kisika, pa će ginko dobro doći.

Vitamini također mogu da pomognu. Vitamin C može potisnuti oslobađanje histamina u organizmu, što je dobro jer histamini nerijetko imaju tendenciju da pogoršaju astmu. Vitamin E je poznato sredstvo protiv upala i može da pripomogne u sprečavanju napada.

Još neke biljke koje sprječavaju astmu

Prvo da spomenemo kofein, koji je srodan element teofilinu, odnosno standardnm lijeku protiv astme koji služi za otvaranje bronhijalnih prolaza. Mada se obično savjetuje izbjegavanje kofeina, jer je aktivna tvar i mnogima ne odgovara, u ovom slučaju kofein radi baš ono što organizmu treba. Neke osobe, koje imaju astmu, otkrile su da, kada osjete približavanje napada, popiju dvije šalice jake crne kave i to im pomogne (ublaži simptome).

Čaj od peršina se najčešće koristi protiv bubrežnih bolesti, ali je dobar i u slučaju astme. Pripremite čaj tako što ćete u jednu šalicu vrele vode staviti par grančica peršina (zajedno sa listovima), ostaviti da malo stoji, procijediti i popiti. Čaj od peršina će dobro pomoći kod iskašljavanja i na taj će način pročistiti pluća.

Crveni luk u sebi ima spojeve koji mogu da inhibiraju stvaranje spojeva koji često uzrokuju grč (spazam) bronhijalnog mišića. Ti spojevi imaju i svojstvo da opuštaju bronhijalni mišić.

Ostali dodaci – prirodni lijekovi za astmu

Kvercetin – Ovaj spoj je zapravo bioflavonoid, odnosno element koji se nalazi u voću i povrću. Poznajemo više tisuća različitih tipova bioflavonoida, no nismo ih u potpunosti još istražili. Ipak, naučnici su uvidjeli da neki od njih dobro djeluju (da blokiraju alergijske reakcije) i da spriječe napade astme.

Bromelain je još jedan spoj koji se nalazi u svježem voću, točnije u ananasu. Ovo je prirodno sredstvo koje pomaže probavi, ali isto tako dobro djeluje protiv upala u našem organizmu. Bromelain može da pojača djelovanje kvercetina, omogućavajući organizmu njegovo bolje apsorbiranje. Bromelain i kvercetin se često uzimaju u kombinaciji, i mogu da se kombiniraju u specijalnim biljnim i vitaminskim formulama stvorenim za liječenje simptoma alergije i astme.

Kako živjeti sa astmom?

Mnoge osobe astma prati kroz čitav život. Ipak, postoje koraci koje možete poduzeti, da bi imali što lagodniji život, sa što manje napada ili neugodnih simptoma astme.

Oboljelima od astme preporučuje se redovito pratiti vremensku prognozu. Znamo da promjene temperature nepovoljno utječu i pogoršavaju stanje kod astmatičara.

Na pogoršanje stanja bolesnika utječe i povećana fizička aktivnost. Zapravo fizička aktivnost može imati pozitivne učinke na astmatičare, jer se razvija njihov respiratorni sustav – no treba biti oprezan, te izbjegavati vježbanje u okolišu potencijalno punom alergenima, bez obzira dali se radi o tjelovježbi u otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Kako bi simptomi astme bili lakši, i da bi se smanjila učestalost napada, osobama s alergijskom astmom preporuča se izbjegavati alergene, osobito održavajući osobnu i kućnu higijenu, a svim astmatičarima preporučuje se da prestanu pušiti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...