Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Američka krkavina – Opasna, ali ljekovita biljka

Riječ je o vazdazelenom stablu koje nam dolazi sa zapadne obale Sjedinjenih Američkih Država. Danas se američka krkavina uspješno uzgaja i u istočnom dijelu afričkog kontinenta.

Naime, u istočnom dijelu Afrike vladaju klimatski uvjeti koji pogoduju rastu biljke. Američka krkavina može narasti i do dvanaest metara u visinu, a prepoznat ćemo je po ovalnim ušiljenim listovima, koji imaju istaknute ravne žile.

Plod je crna otrovna bobica sa košticom koja sadržava crnu sjemenku. Kao ljekoviti dio biljke najčešće se, gotovo uvijek, koristi kora sa stabla.

Kora stabla američke krkavine je smeđe boje, posuta bjelkastim šupljinama. Kora se prikuplja samo s uzgojenih stabala. Ako se možda i odlučite sakupljati koru američke krkavine, moramo vas upozoriti da nipošto ne sakupljate koru krkavine koja raste u divljini.

Skupljanje se obavlja u ljetnom periodu, sa stabala koja su stara barem 3 godine. Nakon toga se kora suši, jer je u svježem obliku i kora ove biljke otrovna.

Nakon što se kora osuši, može se usitniti i kasnije upotrijebiti u pripremi ljekovitih preparata. Često se od kore pripremaju oparci i slični farmaceutski proizvodi.

Spojevi koji se nalaze u američkoj krkavini

Aktivni sastojci kore američke krkavine su hidroksiantrakinonski glikozidi.

Poznatiji su pod imenom kaskarozidi, koji posjeduju laksativni učinak.

Zapravo, spomenuti spojevi djeluju ovisno o uzetoj količini, pa se kao lijek može koristiti za više različitih problema.

Dovoljno je čuvati se propisane doze, da bi biljka ponudila potrebni učinak u liječenju.

U nastavku pročitajte kako se ova biljka koristi u liječenju. Potrebno je biti jako oprezan prilikom korištenja biljke, te se uvijek savjetuje konzultiranje sa stručnom osobom.

Upotreba krkavine u liječenju

Spomenuli smo da kora ove ljekovite biljke ima laksativni učinak. Ovisno o uzetoj količini, kora američke krkavine može djelovati kao laksativ ili kao purgativ. Kako je biljka jako otrovna, trebate postupati oprezno, a ukoliko niste baš vješti, onda je bolje ljekoviti preparat kupite, a nikako da ga sami pravite.

Purgativni, ili laksativni učinci javljaju se zbog načina na koji biljka utječe na upijanje vode i elektrolita, potičući u isto vrijeme stezanje crijevnog trakta. Kora američke krkavine koristi se za liječenje simptoma uobičajenog zatvora u probavi, a mora se uzimati točno kako je propisao liječnik.

Kora te biljke može blagotvorno djelovati i u liječenju poremećaja funkcije jetre.

Američka krkavina može se uzgajati

Američka krkavina može se razmnožiti iz zrelog sjemena, reznicama mekih stabljika ili grebeničanjem. Tu biljku treba uzgajati u dobro dreniranom tlu na sunčanom ili blago sjenovitom mjestu.

Kako se američka krkavina koristi kao lijek?

Kora američke krkavine može se upotrebljavati samo prema uputama liječnika. Iako se neki proizvodi s krkavinom mogu naći u slobodnoj prodaji, preporučuje se savjetovanje s liječnikom ili travarom kako bi se izbjeglo pogoršanje postojećeg stanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...