Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Alkoholno ludilo (delirium tremens)

To je duševna bolest što nastaje isključivo nakon dugogodišnjeg uživanja alkoholnih pića, te je, prema tome, bolest kroničnih alkoholičara.

Izuzetno se javlja u mladih ljudi poslije 2 do 4 godine alkoholizma. Drži se da do bolesti dolazi uslijed oštećenja jetara, avitaminoze i trovanjem bolesnim produktima mijene tvari kod kroničnog alkoholizma.

Do pojave ludila dolazi uglavnom na neki vanjski poticaj, kao što su povrede, zarazne bolesti, operacije, dolazak u zatvor i slično. Ludilo se razvija naglo ili postupno, u nekoliko dana. U slučaju postupnog razvoja ludila prethodno se pojavljuju znaci kao što su nemir, strah, nesanica, burni i teški snovi, pojačano znojenje, grčevi mišića, drhtanje i halucinacije. U razvijenom stupnju alkoholnog ludila pojavljuju se pomućenost svijesti, nesnalaženje u vremenu i prostoru, pogrešno prepoznavanje osoba, zastrašenost, vidne i slušne halucinacije, jako drhtanje glave, ruku i čitavog tijela, nesiguran hod, podrhtavajući govor i nesanica.

Alkoholno ludilo traje otprilike 2 do 5 dana, a kadšto traje od nekoliko sati do nekoliko tjedana. Uglavnom prestaje naglo, dubokim snom iz kojega se bolesnik budi iscrpljen, ali bistar i miran. U istog bolesnika alkoholno ludilo može se pojaviti nekoliko puta.

Liječenje ove bolesti

Dvije recepture mogu koristiti za liječenje alkoholnog ludila. Na bolesniku je da odabere koja mu bolje odgovara. Jedna se priprema tako što se trave namoče preko noći, a druga kao što se priprema čaj.

Sastav prvog čaja: 40 g listova i stabljike matičnjaka, 40 g stabljike kunice, 40 g cvjetova gloga, 30 g konjogriza, 30 g žila velike koprive, 30 g listova i cvjetova ruže penjačice, 30 g jagorčevine, 20 g korijena odoljena, 20 g imele sa hrastova drveta, 20 g stucane crvene smrekove bobe, 20 g listova pitome nane, 10 g stabljike puzave pirevine i 10 g stabljike zlatice s kamena.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U jednu i pol litru prokuhane i ohlađene vode staviti 10 g mješavine trava i preko noći namočiti. Ujutro staviti na laganu vatru da kuha poklopljeno 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu i piti malim gutljajima 3 puta dnevno 1 dl prije i poslije jela. Poslije napitaka prije jela uzimati 1 jušnu žlicu maslinova ulja. Ukoliko se maslinovo ulje ne može piti, onda ga pomiješati s hranom. Preostalu količinu čaja piti umjesto vode, a može se zasladiti medom i osvježiti limunovim sokom.

Sastav drugog čaja: 30 g ive trave, 30 g vrijeska, 30 g majčine dušice, 30 g glogovih cvjetova, 30 g dubčaca, 30 g odoljena, 30 g broćike žute, 30 g majorana i 30 g listova i cvjetova nevena.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno pola minute. Hladan čaj procijediti i dodati mu 8 jušnih žlica meda i promiješati. Piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije napitaka nakon jela, uzimati po 1 jušnu žlicu maslinova ulja, ili popiti ili uzeti s hranom.

Između obroka uzimati po 2 dl kompota.

Jesti jako raskuhanu, raznovrsnu i vitaminima obilatu hranu. Za vrijeme liječenja izbjegavati zagušljive prostorije, raditi na svježem zraku.

Preporučena kura liječenja traje 2 mjeseca, a nakon stanke od mjesec dana može se ponoviti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...