Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Acerola: Voće sa visokim udjelom vitamina C

acerola
Acerola i vitamin C

Acerola je poznata kao trešnja s Barbadosa, a kroz povijest je ovo voće bilo cijenjeno kao bogati izvor vitamina C. Acerola u sebi ima jako visok udio ovog vitamina, ali i još mnogih drugih elemenata.

U 100 grama ploda acerole možemo pronaći oko 1600 mg vitamina C. Čaša svježeg soka od ovih malenih plodova ima u sebi oko 35 mg vitamina C.

Ostali nazivi po kojima prepoznajemo ovu biljku su: karipska trešnja, te po engleskom nazivu acerola ili njemačkom acerolakirsche…

Acerola i vitamin C

Acerola – tropska višnja ima čak 20 puta više vitamina C od limuna, i čak 65 puta više od plodova naranče. Biljka acerola dobra je jer jača imunitet, liječi hepatitis i druge bolesti jetre, infekcije, gripu i uklanja stres.

Svojim izgledom plod acerole podsjeća na trešnju, a kada sazrije on može biti tamnocrvene, svijetlocrvene ili narančaste boje. Plod acerole je hruskav, pomalo pikantnog i gorko-slatkog okusa, i jako sočan. Aroma ploda slična je trešnji i višnji.

Biljka cvjeta gotovo cijele godine, pa se na njenim granama u isto vrijeme mogu vidjeti cvjetovi i plodovi. Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida, te organskim kiselinama, acerola je jako korisna jer naš organizam s lakoćom iskoristi vitamin C iz plodova ove biljke.

Količina šećera u plodovima je zanemariva, a sveži sok je tako dobar i zdrav da ga već godinama koriste američki piloti i astronauti, jer on svojim djelovanjem osnažuje organe za disanje i pomaže u stvaranju kolagena u koži.

Iz acerole možemo dobiti 95% vitamina u tečnom obliku, a daljom preradom se tečnost pretvara u prašak i priprema se koncentrat. Sušena ili kao sok, acerola se može kupiti u trgovinma zdrave hrane.

Zbog ovako dobrih svojstava, acerola se danas koristi najviše za jačanje imuniteta. Djelotvorna je u liječenju hepatitisa i drugih bolesti jetara, infekcija, prehlade, gripe, stresa, te fizičkih i psihičkih napora. Osim vitamina C, u aceroli možemo pronaći i znatne količine provitamina A i vitamina B kompleksa. To su vitamini koji pomažu u uništavanju slobodnih radikala. Znamo da slobodni radikali dovode do oboljenja oka, artritisa i nastanka karcinoma.

Od minerala u najvećoj mjeri pronalazimo željezo, kalcij, kalij i fosfor. Kalij regulira krvni tlak, i osigurava pravilan rad srca, dok bioflavonoidi i karotenoidi iz acerole održavaju normalne vrijednosti kolesterola. Folna kiselina pomaže u stvaranju novih stanica i štiti embrij od bolesti, zbog čega se preporučuje za vrijeme trudnoće.

Tropska višnja je prirodni lijek za glavobolju, jer protiv bolova postiže isti efekt kao aspirin i ibuprofen. Pomaže i kod groznice i upale grla, želudačnih tegoba, zatvora stolice i dijareje (proljeva).

Regulira šećer u krvi, i sprječava rast tumora

Medicinskim istraživanjima smo potvrdili da acerola regulira razinu šećera u krvi, smanjuje rast stanica tumora, te iz stanica koje su zdrave uklanja štetne radikale. Pomaže kod različitih virusnih infekcija, i ubrzava zacjeljivanje rana.

Acerola se često koristi u proizvodnji tableta C vitamina, doduše kao poseban dodatak aromi. Voćka se ubire u napola zrelom stanju kada sadržaj vitamina C postiže svoj maksimum.

Oprez za kraj: Kod pojedinih osoba acerola može izazvati alergijske reakcije, pogotovo ako su osjetljive na sastojak lateks. Ako ste skloni alergijma, prije konzumiranja ove voćke i njenih prerađevina trebalo bi da se posavjetujete sa liječnikom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...