Mnogi ljudi imaju želju da se liječe ljekovitim biljkama, ali većina ne zna kako se pravilno spravljaju napici i na koji način se kombiniraju trave. Kako se radi čaj, koji se čajevi ne smiju miješati, i još mnogo toga pročitajte u nastavku ove objave.
Čaj porijeklom dolazi iz Azije. Naime, već se tisućama godina uzgaja u Kini, a mnogo kasnije počeo je da se uzgaja i u drugim dijelovima svijeta.
U Europu čaj dolazi tek 1610. godine brodovima jedne nizozemske kompanije. U Moskvi počinju da ga upoznaju 1618. godine, kada je poslužen caru Alekseju u kineskoj ambasadi. Do kraja XVIII stoljeća, čaj postaje dostupan skoro svima.
Čajevi predstavljaju mješavine usitnjenih ili neusitnjenih biljnih dijelova, a namijenjeni su za unutrašnju i vanjsku upotrebu. Koji se čajevi ne smiju miješati?
Svi listovi čaja, osim biljnih i voćnih, potječu od istog grma zimzelene biljke koja ima latinsko ime Camellia sinensis.
Drvo čaja je jako i otporno zimzeleno drvo ili grm, koje može da naraste i do 5m visine, ali proizvođači se trude da njegova visina ne prelazi 1 metar zbog lakšeg branja listova. Ono treba da bude što mlađe, da bi čaj bio na cijeni. Listovi su tamnozelene boje i bez mirisa, dok su cvjetovi bijeli, krupni i imaju vrlo prijatan miris koji podsjeća na jasmin.
>> Matcha čaj – Slabo poznat ali jako ljekovit…
Biljni dijelovi koji se najčešće koriste za izradu čajeva su cvijet, list i korijen, ali u njima se, pored ljekovitih sastojaka, nalaze i balastne materije koje su nepoželjne i mogu umanjiti djelovanje ljekovitih supstanci koje inače dobijemo u čaju.
Liječenje biljem
U svojoj knjizi “Liječenje biljem“, dr. Jovan Tucakov je, između ostalog, naveo i upute za pravilno pripremanje čajeva i otkrio koje biljke nikako ne treba kombinirati. Prilikom spravljanja lijekova mora se, prije svega, voditi računa o kemijskom sastavu svake biljke, ali i koje sastojke želimo da izdvojimo. Zbog toga se nekad upotrebljava hladna, topla ili ključala voda. Ponekad se biljka samo popari vrelom vodom ili stavi u hladnu pa se potom kuha.
Određene biljke se prije kuhanja ostavljaju neko vrijeme da bubre ili da hladna voda izvuče ljekovite sastojke, a kuhanjem se nakon toga izvlače druge materije.
Ako ljekoviti sastojci nisu rastvorivi u vodi, koriste se alkoholi razne jačine, etar, ocat, ulje…
Priprema biljaka – Kemijski sastav biljaka vrlo je složen, pa pored ljekovitih, mogu imati i štetne sastojke koji smetaju pri spravljanju lijekova.
Usitnjenost biljke ima veliki utjecaj na ljekovitu vrijednost preparata. Zato se mnoge trave prije upotrebe moraju rezati, tucati u avanu ili jednostavno mrviti među dlanovima – kada je to moguće. Cvjetove i većinu listova nije potrebno usitnjavati. Pogotovo ako je riječ o mirisnim travama i ukoliko se etersko ulje nalazi iz vana, u žljezdovitim dlakama.
No, ako je dio ljekovite biljke krupan (korenje, rizomi, krtole, plodovi, sjemenje) i u slučaju da se sastojci nalaze duboko u tkivima (unutrašnji sekretorni aparat za eterska ulja u plodovima anisa, kima i slično), onda je usitnjavanje prije upotrebe neophodno i to neposredno prije upotrebe. Na taj način se ljekoviti sastojci bolje i duže zadržavaju u cjelini nego u rezanim ili samljevenim drogama.
Miješani čajevi
Jednostavni i miješani čajevi – Za lijek je najbolje pripremati čaj od jedne biljne vrste. Na primjer: od kamilice, sljeza ili kima, zato što svaka biljka ima specifičan kemijski sastav, različito farmakodinamsko djelovanje i prilikom pripremanja na drugačiji način otpušta dragocjene sastojke.
Droge čiji se mirisni ljekoviti sastojci nalaze u nježnim, mikroskopski sitnim žlijezdama ili na površini lista i cvijeta, ne smiju se kuhati. Njih treba popariti ključalom vodom, odmah poklopiti i nakon 5-10 minuta mogu da se konzumirati. Ekstrakcija ljekovitih sastojaka iz takvih biljaka veoma je laka i brza. Kamilicu, lipu, nanu, majčinu dušicu ili neku drugu mirisnu biljku, nije poželjno duže izlagati visokim temperaturama. Tako se gube svi ljekoviti sastojci (eterska ulja), a još je gore ako se kuhaju u nepoklopljenoj posudi. Sa druge strane, mirisni ljekoviti sastojci plodova anisa, morača, kima i nekih drugih aromatičnih droga nalaze se duboko zatvoreni u čvrstim tkivima. Te sastojke prije upotrebe treba zdrobiti.
Kamilica
Ako se pomiješaju sa listom nane i matičnjaka ili cvijetom kamilice i drugim biljkama čije se etersko ulje nalazi na površini, takva smjesa nije dobra. Za 5-10 minuta ne mogu se izdvojiti ljekoviti sastojci. Također, što se mješavina duže kuha, isparava više korisnih materija.
Pravilno kombiniranje biljaka – Mora se voditi računa ne samo o izboru biljaka za liječenje određene bolesti, nego i o tome kako se one kombiniraju. Uvijek treba imati na umu činjenicu da svaka biljka ima složen kemijski sastav ali da je jedna materija ipak “glavna”.
Postoje trave sličnog djelovanja, koje se međusobno dopunjuju, pomažu i pojačavaju sopstvenu ljekovitost – to su farmakodinamski sinergisti.
Miješanje više vrsta čaja
Njihovo miješanje ne samo da je moguće, nego je i neophodno da bi se postigao maksimalan učinak u liječenju.
Nasuprot tome, postoje trave koje imaju suprotno djelovanje (farmakodinamski antagonisti). Na primjer, efekta neće imati čaj od mješavine hrastove kore, trave od srdobolje, srčanika ili neke druge taninske, opore droge koja zatvara i djeluje protiv proljeva – i kore od krušine i žestike, plodova od pasdrena ili neke druge koja djeluje protiv zatvora.
Isto tako, cvjetovi lipe i zove izazivaju jako znojenje. Žalfija djeluje potpuno suprotno. Hren i slačica izazivaju osjećaj topline, a zatim crvenilo i plikove (ako se ne pazi), dok kamilica djeluje potpuno suprotno, ublažavajući svaku upalu kože i slukože, slično kao bijeli sljez, salep, laneno i dunjino sjeme.
>> Recept za ljekoviti čaj od čuvarkuće
Korijen ljubičice izaziva mučninu i povraćanje, a matičnjak, nana i limun imaju potpuno suprotno djelovanje. To je naročito važno trudnicama. Neophodno je voditi računa i o omjeru vode i biljaka koje se koriste za pripremanje čaja. U većini slučajeva, na pola litra vode treba staviti tri do pet žlica usitnjene trave, a zatim ostaviti poklopljeno 30-40 minuta da se “kiseli”.
Preporuka za pripremu čaja: Zagrijavati vodu dok ne proključa, a zatim je skloniti sa šporeta i ostaviti da odstoji pet minuta. Nakon toga dodati biljke i dobro promiješati. Poklopiti i pustiti da odstoji minimum 10 minuta. Čaj se može zasladiti medom, ali tek nakon što postane mlak. Tako se neće izgubiti sva korisna svojstva ovog pčelinjeg proizvoda (med je termolabilan, isto kao i vitamin C).