Turšija je super zimnica u obliku ukiseljenog miješanog povrća. Pored bogatih okusa, turšija je i jako zdrava, jer u zimske dane kada povrća baš i nema, vi u svoj organizam unosite zdrave i vrijedne tvari koje pomažu da ostanete zdravi. Naučite napraviti naljev za turšiju, i kako se radi turšija i čuva preko zime.
U zimskim mjesecima najbolje su kisele namirnice.
Da bi sebi opskrbili mnoge važne sastojke, tijekom zimskih mjeseci, uvijek je dobro napraviti zimnicu. Mnoge namirnice, iako su zdrave u svježem obliku, postupkom kiseljenja dodatno dobiju na vrijednosti. To vrijedi posebno za kupus, ali i ostale namirnice koje se kisele, poput krastavca, paprike i drugog povrća korištenog za pripremu turšije.
Sami sebi napravite zalihu zdravih sastojaka, u kojima ćete vi i vaši uživati u mjesecima kada nam nedostaje voće i povrće u svježem obliku.
Turšija je odličan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će upotpuniti svako pečenje tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci. Ovdje je recept kojime lako možete napuniti svoju smočnicu šarenim i slasnim staklenkama turšije!
Sastojci za pripremu turšije: kantica s poklopcem od 10 kg, 5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, cvjetača, zelena rajčica, cherry rajčica…), 1 l alkoholnog octa, 3 litre vode, 40 dkg šećera, 20 dkg soli i jedan vinobran.
Priprema turšije ide kako je dole opisano
Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte ocat, vodu, šećer, sol i vinobran te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili. Dobili ste naljev za turšiju. Ulijte taj miks (naljev za turšiju) u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto, daleko od dohvata djece i kućnih ljubimaca, i pričekajte 2-3 tjedna. Nakon toga imate svoju domaću turšiju.
Čitava priprema turšije je gotova za sat vremena, osim stajanja u mračnom i hladnom. Kada neku namirnicu potrošite, samo dodajte novo povrće u otopinu, a u slučaju da vam je prejako – dodajte vode da razblažite. Naljev za turšiju razblažite po osobnom ukusu.
Nadamo se da će vam turšija biti ukusna i po vašoj mjeri.
Još jedan recept za zimnicu: Šarena salata recept.