Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

7 odličnih namirnica za cjelokupno zdravlje

Kad se govori o prednostima antioksidansa najčešće se spominje borba protiv raka. Iako je to vrlo važno, ta prednost nije jedina koju ovi sjajni spojevi mogu učiniti za ljudsko tijelo. Oni također mogu pomoći u prirodnom liječenju niza drugih bolesti poput onih srčanog, probavnog i respiratornog sustava.

U nastavku donosimo pregled 7 namirnica koje su nevjerojatno bogate antioksidansa tako da pridonose cjelokupnom zdravlju, a u isto vrijeme su i sve pristupačnije.

Crna riža – sadrži spojeve koji se zovu antocijani, oni su povezani sa sprečavanjem raka, srčanih i drugih bolesti. Također, crna riža bogata je vlaknima i ima visoki udio vitamina E.

Batat – ovo korjenasto povrće je vrlo razumne cijene i vrlo je bogato antioksidansima. Sadrže u velike količine prehrambenih vlakana te su izvrstan izvor vitamina A. Batat ima i niži glikemijski indeks od običnog krumpira.

Jabuka – ovo voće ima tendenciju da je njezina cijena znatno niža od drugih plodova, a opet je bogata antioksidansima. Najbolje ju je jesti neoguljenu jer tako tijelo dobiva najviše hranjivih tvari.

Grah – vrlo je jeftin, te bogat antioksidansima i prehrambenim vlaknima. Sadrži i folnu kiselinu, željezo, kalij i cink. Puno je bolje pripremiti suhi grah, nego onaj iz konzerve. Na kraju krajeva, to je i jeftinije.

Brusnice – maleno bobičasto voće primjerice ima više antioksidansa nego kava, borovnice i crno vino. Suhe brusnice su nešto bolje od onih svježih.

Kava – u kombinaciji s kofeinom mnogi znanstvenici vjeruju da je kava odličan način kako bi se sprječile bolesti srca. Također, nevjerojatno je bogata antioksidansima.

Zeleni čaj – posljednji, ali ne najmanje važan. Također je jeftin i sadrži neke od najboljih poznatih antioksidansa. Posebno je dobar za žene, a istraživanja su pokazala da oni koji ga piju svakoga dana mogu smanjiti rizik od smrti izazvane srčanom bolešću za najmanje 30%.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...