Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

7 odličnih namirnica za cjelokupno zdravlje

Kad se govori o prednostima antioksidansa najčešće se spominje borba protiv raka. Iako je to vrlo važno, ta prednost nije jedina koju ovi sjajni spojevi mogu učiniti za ljudsko tijelo. Oni također mogu pomoći u prirodnom liječenju niza drugih bolesti poput onih srčanog, probavnog i respiratornog sustava.

U nastavku donosimo pregled 7 namirnica koje su nevjerojatno bogate antioksidansa tako da pridonose cjelokupnom zdravlju, a u isto vrijeme su i sve pristupačnije.

Crna riža – sadrži spojeve koji se zovu antocijani, oni su povezani sa sprečavanjem raka, srčanih i drugih bolesti. Također, crna riža bogata je vlaknima i ima visoki udio vitamina E.

Batat – ovo korjenasto povrće je vrlo razumne cijene i vrlo je bogato antioksidansima. Sadrže u velike količine prehrambenih vlakana te su izvrstan izvor vitamina A. Batat ima i niži glikemijski indeks od običnog krumpira.

Jabuka – ovo voće ima tendenciju da je njezina cijena znatno niža od drugih plodova, a opet je bogata antioksidansima. Najbolje ju je jesti neoguljenu jer tako tijelo dobiva najviše hranjivih tvari.

Grah – vrlo je jeftin, te bogat antioksidansima i prehrambenim vlaknima. Sadrži i folnu kiselinu, željezo, kalij i cink. Puno je bolje pripremiti suhi grah, nego onaj iz konzerve. Na kraju krajeva, to je i jeftinije.

Brusnice – maleno bobičasto voće primjerice ima više antioksidansa nego kava, borovnice i crno vino. Suhe brusnice su nešto bolje od onih svježih.

Kava – u kombinaciji s kofeinom mnogi znanstvenici vjeruju da je kava odličan način kako bi se sprječile bolesti srca. Također, nevjerojatno je bogata antioksidansima.

Zeleni čaj – posljednji, ali ne najmanje važan. Također je jeftin i sadrži neke od najboljih poznatih antioksidansa. Posebno je dobar za žene, a istraživanja su pokazala da oni koji ga piju svakoga dana mogu smanjiti rizik od smrti izazvane srčanom bolešću za najmanje 30%.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...