Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

7 najfunkcionalnijih začina za vaše zdravlje

Odavno se začini i bilje koriste u ljekovite svrhe, poznaju ih najranije civilizacije i medicine svijeta.

Saznajte koji su to začini, koji tako dobro djeluju na naše zdravlje.

Donosimo popis od 7 odličnih začina za zdravlje čovjeka. Neke koristite često, a neke dosta manje. Možda je vrijeme da i ostale uvrstite u svoje recepte pa kuhate sa njima. Da ne dužimo previše, u nastavku teksta ćemo spomenuti začine koji će vam zasigurno pomoći. Jedite ih kada imate priliku, naravno bez pretjerivanja.

Najčešće se u povijesti korišteni za rješavanje probavih smetnji i drugih probavnih problema, a istraživanja su pokazala da intenzivne arome začina su povezane s visokim koncentracijama antioksidansa i drugih moćnih tvari koje dokazano štite od bolesti.

Top 7 začina za zdravlje čovjeka

Origano – izuzetno je bogat antioksidansima i raznim antimikrobnim spojevima. Bori se protiv uzročnika bolesti. Jedna žličica origana ima jednaku antioksidativnu moć kao dvije šalice crnog grožđa, dakle u usporedbi s voćem približno je snažniji. Sadrži i fitokemikalije koje usporavaju rast zloćudnih stanica, a dobar je i izvor vitamina K i željeza. Svakako vrhunski začin, idealno paše na pizzi, naravno, ukoliko je pizza zdrava.

Češnjak – teško je i pobrojati sva njegova čudotvorna svojstva. Posljednjih godina u svijetu se bilježi rast proizvodnje češnjaka što dovoljno govori da ljudi sve više prepoznaju njegove blagodati za zdravlje. Od toga da osnažuje imunosni sustav do borbe protiv raka, češnjak je pravi dar prirode.

Timijan – izvrsna biljka koja blagotvorno djeluje na ljudsko tijelo. Odlično djeluje na elektrolite i štiti od bolesti.

Kaenski papar – snažni antioksidansi u njemu daju velike blagodati organizmu. A istraživanja su pokazala da je ljuta hrana dobra za dugovječnost, kao i za čitav niz drugih stvari, stoga, ljuto je zdravo.

Kardamom – sadrži enzime koji odlično djeluju na metabolizam. Ima protuupalna svojstva, stoga je odličan za zaštitu od bolesti.

Cimet – odličan u slatkim jelima, dobar je za one koji imaju nisku razinu željeza i kalcija. Pola žličice dnevno dovoljno je da se bori protiv teških bolesti.

Šafran – skup je, no iznimno koristan. Može se boriti protiv stanica raka i drugih teških bolesti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...