Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

5 zabrinjavajućih znakova da vam nedostaje magnezija

Mnogi, na žalost, ne razumiju važnost magnezija kao što ni ne razumiju važnost kalcija i željeza za naše zdravlje.

Odgovarajuća razina magnezija je ključna za mozak, srce i mišiće, a zajedno s vitaminima D i K važna je za zdravlje kostiju.

Nedostatak tog minerala može prouzročiti negativne posljedice na zdravlje, a ovo je 5 znakova koji sugeriraju da je razina magnezija daleko ispod one kakve bi trebala biti.

Zujanje u ušima ili nagluhost – čest simptom gubitka sluha, uzrokovan niskom razinom magnezija. Znanstvenici su utvrdili da dovoljno količina magnezija može spriječiti nastajanje slobodnih radikala koji dovode do gubitka sluha.

Grčevi u mišićima i podrhtavanje – magnezij je iznimno važan za mišiće, bez njega oni ne bi mogli biti u opuštenom stanju. Nedostatak navedenog minerala dovodi do grčeva u mišićima, primjerice mišićima lica, te do naglog trzanja mišića i grčeva u nogama.

Tjeskoba – veza između tjeskobe, depresije i niske razine magnezija poznata je već više od stoljeća. Hrvatski znanstvenici utvrdili su da mnogi ljudi koji su pokušali počiniti samoubojstvo su imali jako nisku razinu magnezija.

Poremećaj u radu srca – niska razina magnezija utječe na sve mišiće u tijelu, pa tako i na srčani. Srčana aritmija javlja se uslijed nedostatka tog minerala, a očituje se u neritmičnom radu srca, što pak može dovesti do ozbiljnijih komplikacija poput srčanog i moždanog udara. Zato liječnici daju lijekove s magnezijem bolesnicima koji imaju aritmiju.

Pojava bubrežnih kamenaca – neki vjeruju da su bubrežni kamenci uzrokovani viškom kalcija, no pravi krivac je magnezij, točnije njegov nedostatak. Magnezij sprečava nastanak kamenaca, a taj problem može biti vrlo bolan pa je puno bolje spriječiti nego liječiti.

Ako imate neki od ovih simptoma obavezno se posavjetujte s liječnikom. On će vjerojatno dati terapiju i savjete u vezi prehrane, a namirnice bogate magnezijem su: bademi, indijski oraščići, špinat, soja, razne sjemenke.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...