Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

5 ugljikohidrata kojih se trebate paziti – Uvijek trebate paziti da jedete zdravo i odabrane namirnice

Pet ugljikohidrata koje ćemo spomenuti, gori su od bijelog kruha. Stoga, pazite se tih namirnica. Uvijek se potrudite jesti zdravo, jer je to ključ zdravlja.

Ugljikohidrati izvršavaju mnoge važne uloge u živim organizmima.

Polisaharidi služe kao spremišta energije poput škroba i glikogena i strukturalne komponente kao što su celuloza u biljaka i hitin u člankonožaca.

Riboza, monosaharid s pet ugljikovih atoma, važna je komponenta koenzima gdje možemo spomenuti ATP-a, FAD-a i NAD-a i kralježnica genetičke molekule poznate kao RNA.

Srodna deoksiriboza je jedna od komponenata DNA. Saharidi i njihovi derivati uključuju mnogo ostalih važnih biomolekula koje igraju ključne uloge u imunološkom sustavu, fertilizaciji, sprječavanju patogeneze, zgrušavanju krvi i razvoju.

U nastavku pročitajte manje stručne terminologije, i par savjeta koje ugljikohidrate trebate izbjegavati.

Odlučili ste iz prehrane izbaciti bijeli kruh, no jeste li sigurni da ste time svoj organizam lišili svih ugljikohidrata kojima su u preradi oduzeta hranjiva svojstva? Naime, osim bijelog kruha postoje i neke druge namirnice koje sadrže vrlo malo ili nimalo nutricionističke vrijednosti.

Provjerite ima li u vašoj kuhinji ‘uljeza’ čija porcija sadrži i više od preporučene dnevne količine ugljikohidrata važnih za opskrbljivanje tijela energijom.

Kava s puno šećera, šlagom i čokoladom – U kavi s raznim slatkim dodacima može se skupiti i do 400 kalorija, i tako ovaj napitak može činiti cijeli jedan obrok ili vrlo izdašan desert! Nadalje, može sadržavati količinu ugljikohidrata poput velike porcije tjestenine: 60 do 80 grama.

Voćni shakeovi – Ne možete li početi dan bez shakea ili frapea držite se količine od najviše dva decilitra koja sadrži oko dvadeset grama ugljikohidrata.

U pet decilitra istog napitka može se skupiti i do 75 grama ugljikohidrata i 65 grama šećera.

Krekeri sa sirom – Ne sadrže astronomsku količinu ugljikohidrata, ali vrlo su loši jer nemaju nijednu drugu hranjivu tvar.

Puni su aditiva, kemikalija i umjetnih boja, a mogu sadržavati i kukuruzni sirup krcat fruktozom. Nemojte da vas zavara organska verzija – možda ima manje umjetnih sastojaka, ali prerađeno brašno i punomasni sir ni ovdje nećete izbjeći.

Muffini – Omiljena jutarnja poslastica može sadržavati čak 64 grama ugljikohidrata i više od trideset grama šećera.

Ako je napravljen od prerađenog brašna, šećera i maslaca ne razlikuje se od komada torte. Stoga se držite manjih muffina, mase otprilike pedeset grama i ako je moguće kupujte one od cjelovitog zrnja.

Voćni jogurt – Običan jogurt odličan je izbor za užinu prije vježbanja i kasno navečer, ali onaj s komadima voća druga je priča.

Jedna porcija običnog jogurta sadrži između 12 i 15 grama ugljikohidrata, a onaj s voćem može sadržavati i do trideset, od čega je polovica prerađenih ugljikohidrata koji brzo izgaraju. Puno zdravija varijanta je da uz običan jogurt grickate svježe voće, prenosi zadovoljna.dnevnik.hr .

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...