Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Zrno koje jača kosti, djeluje antibiotski i kao analgetik

Jedan od novootkrivenih začina koji biste trebali uvrstiti u svoju svakodnevnicu, tisuću puta ćete se uvjeriti   u njegovu nezamjenjivost i korisnost koja je premašivala njegovu kulinarsku važnost.

Sezam je u Indiji neodvojiv od svakodnevnog života.

Redovit u kulinarstvu, neizostavan u obredima i različitim ritualima te jednako koristan i cijenjen u ayurvedskom liječenju.

Crni sezam, bijeli sezam, crveni ili smeđi sezam, različite su sorte ove biljke koje razlikuje i boja sjemena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni sezam na tržište dolaze neoljušteni, bijeli se sezam može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Iako su sve tri sorte vrlo korisne, mogli bismo reći kako je tamni sezam aromatičniji te se više koristi u začinske svrhe dok se za kuhanje uzima svijetlo ulje neprženih sjemenki sezama koje je okusom neutralnije ali je i kvalitetnije pa tako hladno prešano sezamovo ulje, stoji na samom vrhu ne samo najskupljih, već najkorisnijih i najkvalitetnijih biljnih ulja.

Sezam obiluje vitaminom B, A, E, lecitinom, niacinom te brojnim mineralima poput kalcija, kalija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i selena. To dovoljno govori o vrijednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

Dovoljan razlog da krenemo s upoznavanjem sjemenke tako moćne da se njome, prema nekim vjerovanjima, štitimo ne samo od bolesti već i od demona i zlih sila.

Sezam po svojemu djelovanju grije i iz tog je razloga osobito koristan u vrijeme zime jer grije, odnosno ‘podmazuje’ i štiti one dijelove tijela koji zbog osjetljivosti na hladnoću, slabe cirkulacije, isušivanja kože, posebno stradavaju.

Ljekovitost sezama

Dentalni poremećaji mogu se suzbiti uz pomoć sezama. Ssezam snaži naše zube te djeluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Iz toga je razloga vrlo uputna njegova upotreba u kulinarstvu ali se, ovisno o našem stanju i potrebama, savjetuje i njegovo korištenje u tehnikama ispiranja i čišćenja usta i usne šupljine uljenjem. Njegovom upotrebom smanjujemo upalna stanja, infekcije, snažimo zube i zubnu caklinu, djelujemo na sprečavanje nastajanja zubnoga plaka ali i djelujemo na izbacivanje toksina iz tijela.

Sezam će osnažiti kardiovaskularni sustav. Snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Sezam je dobar i kao antioksidans jer sadrži dva jedinstvena spoja iz skupine lignana, a to su sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost sezama u ulozi jačanja našeg organizma i djelovanje u borbi protiv slobodnih radikala. Osobama oboljelim od raka dojke, raka debelog crijeva i raka grla, sezam može pomoći u borbi za zdravlje.

Sezam je dobar i za ljepotu kože. Sezamovo ulje ublažava iritacije ali sadržajem vitamina E te cinka, djeluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti te usporava procese starenja, isušivanja te preranog stvaranja bora.

Sezam je dobar prirodni analgetik. Lokalno apliciranje na oboljela područja, pokazuju učinak sezamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva i slabe cirkulacije.

Opekline možete liječiti sezamovim uljem. Vanjsko nanošenje ulja na iritirana područja, osobito u kombinaciji s ljekovitim biljem i ovisno o stanju ozlijeđenog područja, može umnogome pridonijeti oporavku, smanjivanju i zacjeljivanju ozlijeđenih dijelova tijela.

Sezam kao afrodizijak. Ayurveda ističe snažnu afordizijačku ulogu ovog, aromom ugodnog sjemena. Redovitom konzumacijom sezama ali i njegovom kombinacijom sa drugim, tradicionalno ayurvedskim biljem, smanjuje se impotencija te djeluje na snaženje i poticanja vitalnih funkcija i snaženje reproduktivnog tkiva.

Utječe na reguliranje mjesečnog ciklusa. Iz tog je razloga preporučen kao sastavni dio prehrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove.

Sezam jača kosti. Sezam je bogat kalcijem a njegov učinak grijanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstoće naših kostiju. Posebno je preporučen osobama oboljelim od osteoporoze.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...