Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Znate li koji su prirodni antiobiotici?

Pojam hrane koji se koristi kao lijek seže sve do antike i Hipokrata. U moderno doba kada ljudi sve više postaju svjesni rizika povezanih s prekomjernih korištenjem antibiotika postoji potreba za pronalaskom onih namirnica koje imaju prirodna svojstva kakva imaju i antibiotici. Navest ćemo samo neke od primjera takve hrane.

Mnogo puta nam liječnik propiše antibiotike.

Ipak, oni nisu uvijek dobri za naše zdravlje, zbog čega se uvijek i uzimaju po strogim uputama liječnika.

Da bi izbjegli moguće neugodnosti, ili uzimanje antibiotika koji se dugo piju, možda da isprobate neke prirodne jako dobre zamjene za njih?

Zdrava hrana, odnosno namirnice u sebi imaju tvari koje imaju i antibiotici. Doduše, u prirodnom obliku te su tvari bezopasne za nas, ne trebamo ih piti po strogim pravilima i možemo prestati kada god želimo.

Neke namirnice imaju veću koncentraciju tih elemenata od drugih, pa pročitajte koje su namirnice dobre kao prirodni antibiotik.

Svježe voće i povrće – mnogo voća i povrća ima snažna antibiotska svojstva zbog visoke prisutnosti vitamina C u svom sastavu. Taj je vitamin odavno poznat po svojoj sposobnosti da štiti i jača imunološki sustav te pomaže u izbacivanju uzročnika bolesti. Od voća, kao najbolje prirodne antibiotike, treba izdvojiti agrume, dinju, lubenicu te bobičasto voće, dok su kod povrća izuzetno zdrave namirnice poput brokule, karfiola, kupusa, špinata i kelja.

Češnjak, luk – znanost potvrđuje ono što se oduvijek znalo, a to je da češnjak ima snažan antibakterijski učinak. To svojstvo imaju i luk, poriluk te vlasac.

Hren – posebno je poznat u židovskoj kuhinji, također ima snažna antibakterijska svojstva.

Kokosovo ulje – sadrži masne kiseline koje pomaže eliminirati uzročnike bolesti, bakterije i viruse. Sadrži laurinska kiselinu koju posjeduje majčino mlijeko.

Cimet i med – cimet sadrži eterična ulja koja imaju ljekovita svojstva. Kombinacija cimeta i meda koristi se na Bliskom istoku već više od 2000 godina u borbi protiv bakterija i gljivica.

Jogurt – namirnica koja također može imati snažan antibakterijski učinak. Kao i druge namirnice bogate probioticima dobar je za probavni trakt te ubija bakterije i viruse.

Za razliku od antibiotika u obliku tableta koje svakodnevno koristimo, ove namirnice su puno zdravije jer ne posjeduju nikakve štetne nuspojave za razliku od tableta. Mogu imati jednako dobar učinak kao i antibiotici.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...